Prezidentka (možno) konala protiústavne
22 | 07 | 2023 I Ivan Brožík/ TA SR

Ústava priamo nedefinuje procedúru odobratia poverenia individuálnemu členovi dočasnej vlády, ktorá funguje bez dôvery parlamentu. To vytvára priestor na to, aby exminister vnútra Ivan Šimko podal vo veci svojho odvolania sťažnosť na Ústavný súd SR. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko s tým, že rozhodnutie ÚS SR by pre budúcnosť určilo postup, ako v takýchto prípadoch môžu ústavní činitelia postupovať.

Vysvetlil, že vláda Ľudovíta Ódora má iba dočasné poverenie. Po nevyslovení dôvery v parlamente ju prezidentka Zuzana Čaputová najprv odvolala a následne poverila vládnutím. "Raz Ivana Šimka prezidentka odvolala z rozhodnutia parlamentu, ktorý vláde nevyslovil dôveru a druhýkrát ho odvolala teraz," poznamenal Hrabko. Podľa neho nie je možné, aby prezidentka opakovane "odvolala" ministra. Ústavne čisté riešenie by podľa neho bolo, keby prezidentka vymenovala novú vládu, ktorá by bola opäť povinná do 30 dní požiadať o dôveru parlamentu.

Mal by sa vyjadriť Ústavný súd SR

Hrabko upozornil, že hoci sa možnosť dočasnej vlády pod gesciou prezidentky považovala za hraničnú a výnimočnú, len v tomto volebnom období už máme druhú takúto vládu. Považuje preto za vhodné, aby bolo známe stanovisko ÚS napríklad k situácii, aká nastala teraz.

V mene štátu? Nebuďme smiešni!         

Samotné odvolanie Šimka považuje Hrabko za politickú chybu hlavy štátu. "Situácia sa dostala do polohy buď-alebo, čo je situácia, ktorej sa politici vyhýbajú ako čert krížu. Lebo potom sa už nedá dosiahnuť kompromis. Prezidentka namiesto vlastného ministra uprednostnila dvadsiatich policajtov," poznamenal Hrabko s tým, že pre budúcnosť štátu bolo rozhodnutie prezidentky veľmi nešťastné.

V sobotu poslanci pracovať odmietli
Dnes (v sobotu, 22. 7.) mali v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu pokračovať dve odložené mimoriadne schôdze Národnej rady SR. Keďže Národná rada SR v piatok nebola uznášania schopná, predseda Boris Kollár ju preložil na sobotu. Dva... Čítať ďalej
22 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik