Budeme vďaka slovenským europoslancom pestovať burinu? (VIDEO)
22 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Europoslanec Milan Uhrík (hnutie Republika) vyčíta svojim kolegom v Európskom parlamente zo Slovenska, že namiesto pšenice budeme pestovať burinu - teda bodliaky. Tí aj napriek apelu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory () hlasovali za nariadenie o takzvanej „obnove prírody“.

Hoci aj slovenskí poľnohospodári boli v Štrassburgu vyjadriť svoju nespokojnosť s týmto nariadením a nesúhlasia s ním aj niektorí europoslanci, tým zvyšným sa podľa Milana Uhríka podarilo schváliť. Nedávno aj generál Ivan Ševčík (SNS / NK) hovoril o tom, že potravinová sebestačnosť tu vždy fungovala práve cez pôdohospodárstvo. Nie je pritom náhodou, že práve v oblastiach, kde by mohla byť táto oblasť silná, je nezamestnanosť najvyššia.

Pôdohospodári nesúhlasia

Nedávno poľnohospodári tento materiál symbolicky vrátili do Štrassburgu, kde pri ich nesúhlasnom zhromaždení viala aj slovenská vlajka.

„Podporuje to slovenské ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo životného prostredia, slovenské ministerstvo hospodárstva,“ zdôraznil europoslanec Martin Hojsík. So znižovaním objemu poľnohospodárskej pôdy mnohí jeho kolegovia nesúhlasia, pretože podľa Ivana Štefanca by to malo neblahý vplyv na ekonomiku. A odmietať ich bude aj Monika Beňová.

Ševčík: Starí hospodári by vás zas**tou metlou hnali! (VIDEO)
Ivan Ševčík (SNS / Národná koalícia) okrem zákonov, ktoré chcú prijať, ako ich on nazýva „ekoidioti“, nechápe ešte ďalšiu vec, ktorú zaznamenal v správach jednej z komerčných televízií – reklama. Nie však taká bežná, na kávu, či krížovkársky... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Nové nariadenie z EÚ

„Musíme pestovať bodliaky namiesto pšenice. Slovenskí europoslanci odhlasovali v Bruseli ďalšiu ranu pre slovenských poľnohospodárov. Na časti úrodnej pôdy budú môcť "pestovať" namiesto obilia len burinu a bodliaky,“ rozhorčuje sa Milan Uhrík, predseda hnutia Republika s tým, že slovenských europoslancov aj SPPK doslova prosila, aby nariadenie o obnove prírody nepodporili.

Vyzval na zamyslenie

„Naši predkovia tu riadne hospodárili. V každom dvore bola krava, svine a hydina, ktoré živili celé rodiny. Lúky sa kosili, polia obrábali,  boli tu pasienky. Na polia sa vyvážal hnoj, ktorý sa zapracoval do pôdy. Povedzte mi, koľko organickej hmoty sa teraz vyváža na polia?,“ pýtal sa nedávno generál vo výslužbe Ivan Ševčík. Hospodárilo sa aj v lesoch, ktoré lesníci obnovovali a chránili, pričom dnes tí, čo tomu pramálo rozumejú idú tvrdiť, že napadnutý les treba nechať, nech sa so škodcom vysporiada sám, pripomína názory nekompetentných Ševčík.

Nezamestnanosť

O tom, že lepšia potravinová sebestačnosť by pomohla aj zamestnanosti svedčí aj fakt, že v rámci dvoch krajov rozliehajúcich sa na Podunajskej nížine (Bratislavského a Nitrianskeho), sú okresy s najvyššou nezamestnanosťou práve tie, v ktorých by mohlo fungovať práve pestovanie pšenice, o ktorej hovorí Milan Uhrík.

V Trnavskom kraji má najvyššiu nezamestnanosť okres Senica - 5,89, v Nitrianskom kraji je to Komárno s 4,84 percentami a v Bratislavskom kraji evidujú najviac nezamestnaných v Pezinku, až 4,12 percenta.

V Banskej Bystrici príde o prácu niekoľko desiatok ľudí
V Banskej Bystrici príde o prácu viac, ako 60 ľudí vo firme z oblasti drevospracujúceho priemyslu, informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Názov firmy však nekonkretizovali, firmu označili ako „výrobu dosiek a drevených... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik