Sudca: Očakávať, že sudca bude mlčať, je totalita (VIDEO)
07 | 07 | 2023 I Eka Balašková

O slovenskej legislatíve si myslí, že v ostatných rokoch je v totálnom úpadku. Nebál sa ani jednej z najznámejších mainstreamových novinárok povedať, ako vidí veci. „Odmenou“ za priame pomenovanie vecí mu bolo zvolenie za člena Súdnej rady a útoky zo strany liberálov. Sudca Krajského súdu v Bratislave, doktor práv, zakladateľ časopisu Právne listy - Peter Šamko.

Podľa Šamka očakávať od sudcov mlčanie k situácii, týkajúcej sa práva, je totalitný prvok. Slovenskú justíciu nevníma ako najhoršiu, hoci vylepšovať je čo, súdna reforma tomu však nepomôže. Pomôcť by mohlo, keby v dôveryhodnosti začal každý sudca od seba. Vysvetľuje tiež, aké sú úlohy Súdnej rady, do ktorej bol v júni zvolený a cez svoj názor na dezinformácie vysvetľuje, aká je dôležitá názorová pluralita.

Sloboda slova (aj sudcu)

Keď sa pred časom sudca Števík obrátil s listom na prezidentku, časť verejnej mienky zastávala názor, že sudca má súdiť v práci, nie kritizovať prezidentku. Toto je však podľa Šamka koncept vyhovujúci totalitným režimom. Práve sudca, ak vidí, že niečo nie je v súlade s právom, by sa mal ozývať. Navyše názorovú polemiku vníma ako základ každej demokratickej spoločnosti. Šamko síce chápe, že to mohol byť pre niekoho šok, ale aj prezidentka je kritizovateľná.

„Pokiaľ ide o hranice slobody prejavu sudcu vo všeobecnosti, tak sudca by sa celkom určite nemal vyjadrovať k veci, ktorú má pridelenú ako zákonný sudca, a to ešte pred jej rozhodnutím, zdržanlivý by mal byť aj vo verejnom vyslovovaní svojich politických názorov či názorov na konkrétne politické strany,“   myslí si sudca a dodáva, že ak je sudcovo vyjadrenie v rámci noriem slušnosti, má plné právo vyjadrovať sa na adresu politizácie súdnictva.

Prezidentka svojim totalitným perom podpisuje rozsudok smrti pre demokraciu
Prezidentka stíska v ruke totalitné pero, ktorým podpisuje rozsudky smrti pre demokraciu, právny štát, nezávislosť súdnej moci, ľudské práva a suverenitu Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová šíri a toleruje nenávisť, podporuje rozklad právneho... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Slovenské súdnictvo je výkonné

Vo verejnosti prevláda názor o skorumpovanej, pomalej, byrokratickej justícii, napriek tomu si sudca Šamko myslí, že v rámci EÚ nie sme medzi najhoršími.  

„Justícia na Slovensku ročne vybaví viac vecí, než napáda nových vecí, teda je pomerne výkonná,“   vysvetľuje, pričom problém vidí v dlhých súdnych konaniach. Korene problému vidí vo veľkej vyťaženosti sudcov, nedostatočnom administratívnom aparáte, ale aj nekvalitnej legislatíve.

„Napríklad tzv. súdna reorganizácia, ktorá na Slovensku začala platiť od 1. júna 2023, ešte viac spomalila súdne konania,“ dopĺňa Šamko.

Začať treba od seba

Nepodceňuje ani problém nedôvery v súdnictvo. Podotýka však, že nedôvera v štátne inštitúcie je problémom všetkých postsocialistických krajín. Čo sa týka práce sudcov, myslí si, že každý sudca môže začať vo veci dôvery sám od seba.

„Napríklad ja sa snažím konať bez prieťahov, snažím sa písať zrozumiteľné rozhodnutia v zákonom stanovených lehotách, okrem práce sa snažím aj prednášať a publikovať, a to nielen v odborných časopisoch, ale aj na webe a takto približovať práve témy nielen odbornej verejnosti. A snažím sa hovoriť, čo si skutočne myslím, čo v dnešnej dobe nie je samozrejmosťou,“    prízvukuje sudca.

Načo nám je Súdna rada

Mnoho ľudí z bežnej verejnosti netuší, aké sú úlohy tejto inštitúcie a sudca Šamko, ako jej člen vysvetľuje, že do jej pôsobnosti patrí napríklad preverovanie kandidátov na sudcovský post. Ale tiež rozhoduje o preložení sudcov na súd vyššej úrovne.

„Má aj kompetencie, ktoré sa týkajú oblasti hospodárenia súdov, ďalej sa môže vyjadrovať k návrhom zákonov, ktoré sa týkajú justície a konania pred súdmi, či k tzv. etickým dilemám sudcov. V rámci svojej pôsobnosti teda má potenciál výrazne zasahovať do oblasti justície,“   vysvetľuje sudca.

Sudca Šamko uzemnil Hanzelovú ako hromozvod blesk
Peter Šamko zaskočil Zuzanu Kovačič Hanzelovú. Je ochotný poskytnúť rozhovor Hlavným správam. Informuje o tom portál srspol.sk s odvolaním sa na hlavnespravy.sk. "Sudca krajského súdu v Bratislave Peter Šamko je známy zo svojich článkov v Právnych... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Novinári a ich pôsobenie

V Rozhovoroch ZKH Šamko skonštatoval, že novinári často za fakty vydávajú svoj názor a kto ho nezastáva, toho vnímajú, ako nepriateľa. Prekáža mu aj to, že niektoré médiá rozhodujú o tom, čo je dezinformácia a čo nie je. „Ja sám to rozlíšiť neviem,“ upozornil a preto dáva rozhovory aj alternatívnym médiám. Informácie totiž treba podávať a je jedno, ktorej komunite s tým, že aj čitatelia „dezinformačných“ webov chcú vedieť niečo viac napríklad o práve.

Na príklade Právnych listov poukázal na fakt, že aj časopis, ktorý vedie, bol exministerkou Kolíkovou označovaný za dezifoweb a za vlády Roberta Fica mu zase bolo vyčítané, že je málo „pro-smerácky“.

Rozdielne názory

Podľa sudcu Petra Šamka by bolo civilizačným krokom späť, keby mala spoločnosť jednoliate názory na všetky témy.

„To, že má niekto iný názor ako ja, by však nemalo znamenať, že ho mám nenávidieť, zosmiešňovať, dehonestovať, urážať či prestať brať do úvahy. Ale ani to, že musím zostať ticho,“    uzatvára Šamko.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik