Jeden z čurillovcov chcel kolegyni podpáliť auto, teraz jej ide šéfovať! Vitajte na Slovensku
07 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Pavol Ďurka patrí medzi známych príslušníkom NAKA. Zviditeľnil sa všeličím. Napríklad tým, že mal spolu s niekoľkými kolegami, združenými okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu, manipulovať trestné konania.

Odborníci na právo z viacerých oblastí už dlhší čas varujú, že právny štát na Slovensku začína byť už len ilúzia, hoci politici bývalej vládnej koalície hovoria o jeho neustálom posilňovaní. Dôkazom obáv odborníkov je aj vedúca pozícia na Úrade inšpekčnej služby pre jedného z čurillovcov. Vyhrážanie sa podpálenia Santusovej auta pritom nie je jediný krok vedľa, ktorý počas svojej kariéry Pavol Ďurka urobil.

Ďurka však od začiatku mesiaca nastúpil do funkcie vedúceho na jednom z odborov Úradu inšpekčnej služby. Ministerstvo s tým však problém nemá, nebude predsa vyšetrovať sám seba. Túto absurdnú situáciu si všimol aj Tibor Gašpar, ktorý hovorí o politických zásluhách. Ďurka v minulosti nemal problém len s tímom Oblúk, v rámci svojej kariéry urobil niekoľko chýb.

Veď neude vyšetrovať sám seba...

Od začiatku júla obvinený vyšetrovateľ Pavol Ďurka pôsobí na Úrade inšpekčnej služby, nie však ako bežný pracovník – bude riadiť jeden z dôležitých odborov.

Ďurka ako príslušník NAKA dal o sebe vedieť napríklad manipuláciou trestných konaní a partia pod vedením Jánu Čurillu pred dvoma rokmi bola Úradom inšpekčnej služby obvinená. Konanie stále trvá.

„Rešpektujeme prezumpciu neviny a Úrad inšpekčnej služby uisťuje, že tento policajt nebude pôsobiť v odbore, ktorý vykonáva vyšetrovanie jeho trestnej veci,“reaguje rezortná hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Pekný flek

"Obvinený vyšetrovateľ Pavol Ďurka dostal za svoje politické zásluhy v polícii lukratívnu riadiacu pozíciu na Úrade inšpekčnej služby, ktorý okrem iného vyšetruje aj jeho samého, a samozrejme všetkých jeho kolegov, a prokurátorov ÚŠP podozrivých z manipulácie trestných konaní na politickú objednávku," napísal nedávno Tibor Gašpar. Podľa ministra vnútra je Ďurka skúsený a čestný policajt s dlhodobou kariérou.

Pokrivené hodnoty Čaputovcov
"POKRIVENÉ HODNOTY ČAPUTOVCOV" - pod týmto titulkom napísal status bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. "Obvinený vyšetrovateľ Pavol Ďurka dostal za svoje politické zásluhy v polícii lukratívnu riadiacu pozíciu na Úrade inšpekčnej služby,... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Myslí si to aj tím Oblúk?

S Čaputovej ministrom vnútra určite nesúhlasia mnohí skúsení policajti a právnici. A nie len kvôli nahrávkam, na ktorých je zachytené nevkusné vyjadrovanie sa Ďurku na adresu vyšetrovateľky, šéfky tímu Oblúk, Diany Santusovej.

„Lebo si nemyslím, že je cesta ju uje..ť z procesnej stránky, ale ju jednoducho zdiskreditovať, že ona robí takéto ,caviky‘. Nech ju odtiaľ odvolajú,“  vyjadroval sa na Santusovej adresu v kancelárii Ďurka, ktorý síce spochybňuje obsah nahrávok. Tieto hlúpe reči dodnes nepoprel.

Ako je to s Ďurkovou čestnosťou

Už len predstava, že elitný policajt hovorí o podpálení auta kolegyne, je absurdná, no toto nebol prvý Ďurkov prešľap. V minulosti sa svojim nadriadeným pár prešľapmi už stihol predstaviť.

Policajt, ak u zadržaného objaví zbrane, je povinný ich zaistiť a poslať na expertízu, či v minulosti neslúžila na spáchanie závažného skutku. V roku 2020 zadržal Františka Böhma. Ten bol podozrivý z členstva v zločineckej skupine. Ďurka nielenže nezaistil legálne držané zbrane zadržaného, ale o nich ani nikoho neinformoval.

Ďurka v prípade Františka Böhma takto nekonal, čo malo napokon závažné dôsledky. Po niekoľkých týždňoch sa Böhm doma nezaistenou zbraňou zastrelil. Predtým stihol ťažko zraniť svoju manželku. Profesionál Ďurka však žiadnu vinu necíti a celú vec zľahčuje, že ak aj nejako pochybil, je to nanajvýš na disciplinárny trest. Rozhodne nie na obvinenie z marenia úloh verejného činiteľa.

Služobnú zbraň mu doniesol poctivý mafián

V istom bratislavskom hoteli sa mal Ďurka stretnúť s členmi zločineckej skupiny takáčovcov. Služobnú zbraň aj s preukazom si tam však zabudol a doniesol ich za ním jeden z tých, s ktorými sa stretol. Mohlo to dopadnúť celkom inak a zbraň mohla zohrať úlohu v nie veľmi peknom „príbehu“, čo by aj samotnému Ďurkovi narobilo nemalé problémy.

Sudca: Očakávať, že sudca bude mlčať, je totalita (VIDEO)
O slovenskej legislatíve si myslí, že v ostatných rokoch je v totálnom úpadku. Nebál sa ani jednej z najznámejších mainstreamových novinárok povedať, ako vidí veci. „Odmenou“ za priame pomenovanie vecí mu bolo zvolenie za člena Súdnej rady a útoky... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik