Mazák sa postaral: Záleská potrestaná nebude (VIDEO)
04 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Nie je tomu tak dávno, čo slovenskou verejnosťou prebehla informácia, že sudkyňa ŠTS Pamela Záleská odmietla povoliť súdenému diabetikovi Lehelovi Horváth prestávku na užitie inzulínu. Predseda Súdnej rady Ján Mazák spochybnil možnosť, že by takéto niečo hociktorý sudca neumožnil.

Lehela Horvátha, prezývaného Hrobár si pamätajú hlavne ľudia, ktorí zažili dunajskostredský gang sátorovcov. Sťažnosť na sudkyňu podala pobúrená Horváthova rodina a zaoberal sa ňou aj generálny prokurátor, ktorý tiež nevidel jej pochybenie. Predseda Súdnej rady podanie rodiny tiež spochybnil, hoci Marica Pirošíková, niekdajšia zástupkyňa Slovenska pri Európskom súde pre ľudské práva tvrdí, že Záleská mohla porušiť medzinárodné právne normy. Mazákov názor však potvrdila aj Súdna rada na svojom júnovom zasadnutí.

Sátorovci

Gang sátorovcov z Dunajskej Stredy má na svedomí zhruba 80 vrážd a v rámci strednej Európy pôsobil bez trestu najdlhšie. Prokurátor ÚŠP Bohdan Čeľovský, ktorý pred viac, ako dvoma rokmi stál pri Horváthovom obvinení skonštatoval, že je to rarita.

Lehel Horváth je označovaný za hrobára skupiny a čelí obžalobe z piatich vrážd nielen bielych koní, ale aj členov skupiny. Medzi jeho obeťami má byť aj bos skupiny Ľudovít Sátor. Sátorovo telo sa doteraz nenašlo, páchatelia mŕtvolu údajne viac ráz vykopali a ostatky premiestňovali.

Sudkyňa Záleská ignorovala žiadosť obvineného o inzulín! Do prípadu vstúpil aj generálny prokurátor
Na Špecializovanom trestnom súde sa konalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Lehelom Horváthom, ktorý je prezývaný Hrobár. Horváth je obžalovaný z piatich vrážd. Na pojednávaní sa dožadoval inzulínu, sudkyňa mu údajne odmietla dať... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Hrobár

Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) s Lehelom Horváthom sa konalo ešte na jar v Pezinku. Horváth, prezývaný aj Hrobár, ako diabetik potreboval prestávku na užitie inzulínu, čo mu sudkyňa Záleská údajne nepovolila.

Neveril tomu ani Mazák

“Nechcete hádam povedať, že by sa našiel sudca alebo sudkyňa, ktorý by pri jednoduchých okolnostiach bránili podaniu inzulínu! Pri jednoduchých okolnostiach,” reagoval po incidente predseda Súdnej rady, Ján Mazák.

Pirošíková sa odvoláva na zákaz mučenia

„Článok 3 Dohovoru zakotvuje jednu z najzakladanejších hodnôt demokratických spoločností, a preto absolútne zakazuje mučenie a neľudské či ponižujúce zaobchádzanie, nech by bolo konanie príslušnej osoby akékoľvek,“   hovorí Marica Pirošíková, ktorá tiež podotkla, že povaha toho, čo dotknutá osoba spáchala, je pre posúdenie z hľadiska tohto článku irelevantná. V zmysle judikatúry ESĽP je možné konanie sudkyne považovať za zaobchádzanie porušujúce povinnosť vyplývajúcu vnútroštátnym orgánom z článku 3 Dohovoru.

Marica Pirošíková: Záleská mohla spáchať trestný čin
Sudkyňa Pamela Záleská odmietla obžalovanému Lehelovi Horváthovi, obžalovanému z piatich vrážd, povoliť užiť inzulín. Príbuzní sa obrátili na Generálnu prokuratúru, ale aj na Súdnu radu. Pod statusom GP nájdeme aj empatickú a ľudskú reakciu... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Konala správne

"Vo veci medializovaného prípadu údajného odopretia podania inzulínu obžalovanému L. H. sudkyňou na hlavnom pojednávaní konanom pred Špecializovaným trestným súdom, špeciálny prokurátor na základe môjho pokynu zo 17. mája 2023 a v súlade so zákonnou povinnosťou vedúceho prokurátora kontrolovať plnenie služobných povinností jemu podriadených prokurátorov (§ 30 zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry), pre komplexnosť posúdenia veci preskúmal postup prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry konajúceho na hlavnom pojednávaní v postavení strany a jeho postup vyhodnotil ako správny a zákonný. S týmto zistením som sa stotožnil,"  zhodnotil situáciu GP Žilinka.

Zdroj: FB / Maroš Žilinka

Svoje povinnosti neporušila

Prípadom nepovolenia prestávky na podanie inzulínu sa zaoberala aj Súdna rada. Kancelária jej predsedu skonštatovala: “Jednoznačne sa preukázalo, že predsedníčka senátu počas hlavného pojednávania vo veci obžalovaného Lehela H. neporušila žiadnu zákonnú povinnosť vo vzťahu k zdravotnému stavu tohto obžalovaného, najmä pokiaľ išlo o podanie inzulínu, a teda neporušila ani povinnosti sudkyne”.

Súdna rada sa zaoberala sudkyňou Záleskou!
Súdna rada SR sa na utorkovom zasadnutí zaoberala postupom sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamely Záleskej na aprílovom hlavnom pojednávaní s obžalovaným Lehelom H. Dôvodom sú medializované informácie, podľa ktorých sudkyňa... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik