Zas konflikt medzi Ukrajincami a Rómami
02 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Polícia v sobotu večer v Pardubiciach zasahovala pri potýčke osemnástich ľudí. Jeden z účastníkov konfliktu bol zranený a skončil v nemocnici. Traja ľudia policajti zadržali, povedala ČTK policajná hovorkyňa Markéta Janovská. Informuje web novinky.cz.

Podľa sociálnych sietí bitku vyprovokoval Ukrajinec, ktorý na Róma zaútočil nožom.

Zas tá divná "korektnosť"

Polícia to odmietla akokoľvek komentovať. Podľa informácií Noviniek z miesta udalosti išlo skutočne o potýčku medzi skupinami Ukrajincov a Rómov.

„Po príchode policajtov bolo na mieste asi 18 ľudí, ktorí sa vzájomne fyzicky napádali. Policajtom sa podarilo vyhrotenú situáciu po chvíli upokojiť a obe skupiny od seba oddeliť. Jeden z účastníkov pri potýčke utrpel poranenie na tvári, s ktorým bol prevezený do nemocnice na ošetrenie,“ uviedla Janovská. Podľa nej polícia zisťuje, čo bolo motívom konfliktu a čo presne sa na mieste stalo.

Rómovia sú rozhorčení

Ako lavína sa medzi Rómami začalo v sobotu večer šíriť niekoľko videí, ktoré ukazujú zásah policajtov proti trojici mužov. Podľa svedkov malo dôjsť v Pardubiciach ku konfliktu medzi skupinou Rómov a trojicou mužov, údajne z Ukrajiny.

Jeden z Rómov bol podľa zistení serveru zranený nožom na tvári a musel byť ošetrený. Ešte toho istého večera sa ale vrátil s dvoma stehmi na tvári domov, informuje server.

„Na nedeľu zvolali niektorí Rómovia do Pardubíc kvôli svojej bezpečnosti protestné zhromaždenie,“ uviedla Rómea.

Protest

Reportér Noviniek na mieste spočítal zatiaľ asi 50 ľudí. Protest, ktorý by sa mal premeniť na pochod mestom, je naplánovaný niekedy okolo 13:00 až 14:00. Pôvodne sa mal konať už o 11:00, do mesta sa vraj ale schádzajú Rómovia z celej republiky, preto bol čas posunutý na popoludnie.

Situáciou sa podľa serveru zaoberá splnomocniteľka pre záležitosti rómskej menšiny Lucie Fuková. „V Pardubiciach funguje Mestská rómska rada a ja som už požiadala mesto, aby sme sa hneď v pondelok zišli. Zvolám tiež zástupcov všetkých významných a dotknutých rómskych rodín, aby sme sa s nimi pobavili o situácii v meste,“ povedala Fuková serveru Romea.cz.

Už druhýkrát

Pokiaľ sa potvrdí, že v Pardubiciach išlo o konflikt medzi Rómom a Ukrajincom, pôjde v krátkom čase po sebe o podobný incident. Nedávno vzniklo napätie v Brne po incidente, pri ktorom blízko brnenskej priehrady pri festivale ohňostrojov zomrel mladý Róm. Podľa nepotvrdených informácií bol útočníkom Ukrajinec, policajti iba uvádzajú, že išlo o cudzincov. Podozrivý muž je vo väzbe.

Zelenskému dali najavo, čo si o ňom myslia
Európska únia dostala dobrú lekciu. na samite sa totiž zúčastňovala. Zelenskému totiž nebolo umožnené zúčastniť sa na summite krajín Latinskej Ameriky v Španielsku. Informuje Eadaily. com. Lídri viacerých latinskoamerických štátov zablokovali... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme