V bratislavskom Dome Matice slovenskej sú vystavené diela Hložníka, Kulicha či Bártfaya
13 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

V Dome Matice slovenskej v Bratislave sa aktuálne koná výstava s názvom Výtvarná Matica/Galéria. Slávnostná vernisáž výstavy sa uskutočnila 30. mája, výstava má predbežne trvať do konca júna.

V rámci výstavy sú vystavené originály výtvarných diel členov Výtvarného odboru Matice slovenskej - umelcov ako Emil Semanco, Stanislav Harangozó, Veronika Ursíniová, Martina Bégerová, Martina Kvašňovská, Jana Cvetanovová, Milan Medúz, Vincent Hložník, Ján Kulich, Tibor Bártfay, Vierka Ráčková či Brigita Lehoťanová. Súčasťou výstavy je napríklad aj autorský výtlačok drevorezu Vojna od Vincenta Hložníka, busta Michala Miloslava Hodžu od Tibora Bártfaya či busta Laca Novomeského od Jána Kulicha.

Podľa kurátora výstavy a predsedu Výtvarného odboru Matice slovenskej PhDr. Ladislava Skraka výstava vznikla na základe predstavy o tom, že by v priestoroch Domu Matice slovenskej na Grösslingovej ulici existovala výstavná sieň, respektíve galéria Matice slovenskej. Výstava by nemala byť iba krátkodobá, ale mala by podľa Skraka kompletizovať hodnotné diela, ktoré vytvorili reprezentatívne predpolie priestorov Matice slovenskej v Bratislave. Cieľom je vytvoriť dôstojné reprezentatívne a výtvarne dotvorené priestory Matice slovenskej v jej sídle.

Podpredseda Spolku slovenských spisovateľov a výskumný pracovník Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej PhDr. Lukáš Perný, PhD. požiadal členov Výtvarného odboru Matice slovenskej, aby v súvislosti s výstavou vzniklo podujatie, ktoré bude koncipované multižánrovo. Prvé takéto podujatie sa v Dome Matice slovenskej v Bratislave uskutočnilo 30. mája 2023. Prvá časť podujatia bola literárna a v rámci nej sa prezentovali spisovateľky Lidka Žaková a Silvia Hlavová. Druhú časť tvorili hudba a výtvarné umenie. Lidka Žaková tu zahrala svoje vlastné autorské skladby.

Myjava: Medzinárodný folklórny festival obmedzí dopravu v centre mesta (Galéria)
Od 14. do 18. júna sa bude v Myjave konať 63. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu (MFF). Počas týchto dní bude čiastočne obmedzená doprava v centre mesta. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin. S organizáciou festivalu sú spojené... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik