Leyenová zošalela, navrhuje zruinovať ekonomiku Európskej únie
09 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Strčila sa ešte hlbšie, ako bola doteraz. Navrhuje - vraj pre "dôležité bezpečnostné otázky" - obmedziť obchodné väzby Európskej únie na Čínu a kompenzovať to orientáciou na zaoceánsky priestor. Tak v skratke znie informácia webu politico.com. Z pomerne rozsiahleho textu redakčne vyberáme podstatu.

Von der Leyenová pripravuje „obrovský posun“ v oblasti ekonomickej "bezpečnosti". Slobodným obchodníkom sa to nemusí páčiť. Ursula von der Leyenová totiž 20. júna načrtne stratégiu na „zbavenie sa rizika“ vzťahu EÚ s Čínou.

Nátlak USA

Brusel chce pokračovať v rozhovoroch – a obchodovaní – s Čínou. Zároveň však podlieha čoraz väčšiemu tlaku zo strany USA, ku ktorým má EÚ priam vazalský vzťah, že Európa "musí znížiť riziká"... Nuž a medzi ne Washington vytrvalo zaraďuje Čínu.

V tomto geopolitickom kontexte sa EÚ odkláňa od svojej desaťročnej liberálnej politiky voľného obchodu k defenzívnejším ekonomickým nástrojom. 

Leyenovej recept?

"Zbaviť sa rizika " závislého vzťahu EÚ s Čínou. „Ide o obrovský posun v politike EÚ, ktorú presadila von der Leyenová,“ povedal jeden z predstaviteľov EÚ. "Je tlačená priateľmi spoza Atlantiku."

Von der Leyenová má plán oznámiť 20. júna, potom o ňom budú diskutovať lídri EÚ na svojom stretnutí koncom mesiaca.

A náradné štáty čo?

Ale zďaleka to nie je hotová vec. Bezpečnostné opatrenia, ako napríklad kontrola vývozu, sú v kompetencii jednotlivých štátov a nie všetky hlavné mestá v celom bloku sú ochotné odovzdať aj v tomto kľúče Bruselu. Slobodní obchodníci EÚ, a to ako v rámci Európskej komisie, tak aj medzi krajinami EÚ, sú z toho tiež nervózni.

Vyššie spomenutá predstaviteľka EÚ povedala, že "dúfam, že von der Leyen si uvedomuje rôzne červené čiary."

Švajčiarsko inšpiruje progresívcov a Demokratov? Žiaľ, iba v tomto.
Bern, hlavné mesto Švajčiarska, plánuje pilotný projekt kontrolovaného predaja kokaínu. Politici uznávajú škodlivosť tejto drogy, súčasne veria, že predaj pod prísnym dohľadom by mohol priniesť lepšiu kontrolu nad narkotikom a obmedzil by negatívne... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik