Švajčiarsko inšpiruje progresívcov a Demokratov? Žiaľ, iba v tomto.
09 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Bern, hlavné mesto Švajčiarska, plánuje pilotný projekt kontrolovaného predaja kokaínu. Politici uznávajú škodlivosť tejto drogy, súčasne veria, že predaj pod prísnym dohľadom by mohol priniesť lepšiu kontrolu nad narkotikom a obmedzil by negatívne dopady čierneho trhu, píše portál SRF.

V Berne sa o tejto veci nehlasovalo po prvýkrát, podobný návrh neprešiel pred štyrmi rokmi. V Berne pritom veria, že budú inšpiráciou pre vládu a ďalšie mestá, pričom Bern v tomto kroku nie je prvým mestom vo Švajčiarsku. O legalizácii drog hovoril celkom reálne nedávno aj Jaroslav Spišiak (PS).

Odhlasované

Pilotný projekt získal v mestskom parlamente 43 hlasov, proti bolo 18. Odporcovia sa regrutujú predovšetkým z pravicových a stredopravých politických strán. Argumentovali, že rozhodnutie o takomto návrhu by malo spadať pod právomoc spolkovej vlády, uvádza švajčiarsky portál SRF.

Chcú, aby sa inšpirovali ďalší

Zástancovia kontrolovaného predaja kokaínu tvrdia, že projekt má vyslať signál vláde a ďalším mestám, aby túto myšlienku tiež zvážili. V Berne sa o čiastočnej legalizácii kokaínu nerozhodovalo prvýkrát. Pri predchádzajúcom hlasovaní v roku 2019 bol návrh kontrolovaného predaja kokaínu zamietnutý. Politici argumentovali, že chcú najskôr získať skúsenosti s kontrolovaným predajom kanabisu.

Kollár vyhlásil termín volieb
Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 30. septembra. Termín v piatok vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Termín predčasných volieb už bol zverejnený aj v Zbierke zákonov SR. Informuje TA SR Politické strany, hnutia či... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Vo Švajčiarsku nie sú prví

Obrat v postoji prišiel zrejme kvôli tomu, že v Bazileji, Zürichu a Lausanne pilotné projekty s predajom konope už beží. V Berne sa jeho spustenie očakáva tento rok na jeseň. Podľa štúdie z predchádzajúcich rokov, uverejnenej organizáciou Addiction Suisse skonzumujú švajčiarski užívatelia ročne päť ton kokaínu. Zistilo sa tiež, že kokaín je najobľúbenejšou drogou vo Švajčiarsku a tvorí približne štyri pätiny celkového trhu.

Problém chce riešiť aj Spišiak

„Ja chcem vyriešiť problém. Čiže drogovú kriminalitu. A tá spočíva práve v tom, že je to nelegálne. Úplne nelegálne a niektorí ľudia to chcú riešiť. Tak som zvažoval aj takú možnosť, že čo keby že zlegalizujeme všetky drogy. Aj takým debatám som bol prístupný,“ hovorí Spišiak, aj keď pripúšťa, že drogy škodia.

„Ale keď som raz liberál a ty si myslíš, že ti to neškodí, že ti to robí dobre, tak ... viete, každý sa má rozhodovať sám. Na toto sú dlhšie úvahy, k tomu sa tu nedopracujeme, ale ja som otvorený akýmkoľvek riešeniam, ktoré pomôžu spoločnosti a hlavne pomôžu jedincovi. Lebo ten je najdôležitejší, nie masa,“ zdôrazňuje Spišiak.

Za TOTO policajti Spišiaka NEPOCHVÁLIA! (VIDEO)
Podľa predsedu Smeru s ním do Progresívneho Slovenska prichádza Oszkár Világi. Jaroslavovi Spišiakovi, pretože o ňom je reč, tu bola v minulosti vybudovaná povesť akéhosi „slovenského Cattaniho“. Že chce ako progresívec zahlasovať za registrované... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik