Šokujúce video z Česka! Smetisko Európy? Český Kaufland, nemecký Kaufland. Internetovej hviezde došli slová...
28 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Je Česká republika stále smetným košom Európy, kde zákazníci nakupujú to, čo inde nechcú? Známy gastronomický youtuber, ktorý sa na internete volá Starej Fotr, sa vybral na výlet do Nemecka, aby zistil, aká je kvalita jedla, ktoré nakúpi v nemeckom a českom Kauflande. Zároveň hodnotil aj cenové rozdiely. "Boli sme dosť prekvapení, že sa nič nezmenilo," hovorí na svojom kanáli YouTube.

"Dnes som v Nemecku, kde je mimochodom strašne chladno. Je tu asi 14 stupňov, odišiel som z domu, kde bolo 19 stupňov, v šortkách a tričku. Dnes by som chcel natočiť ďalšie video týkajúce sa našich a ich produktov. Porovnáme," povedal v úvode videa.

Rozhodol sa kúpiť nejaký tovar v nemeckom Kauflande a nejaký v českom Kauflande.

"Vyberieme výrobky, ktoré sú vyrobené v našej krajine a presne tie isté v Nemecku," hovorí medzi regálmi.

"Existuje teória, že čokoláda Kinder je iná v Nemecku a iná v Českej republike. Aj keď má úplne rovnaké zloženie, každý, kto si ju kúpi tu v Nemecku, mi povie, že je lepšia. Je to zaujímavé. Tiež mlieko... Iné mlieko pre Čechov, iné pre Nemcov. Ľudia tiež hovoria o rôznych pracích práškoch. Dvojitá kvalita práškov je mimoriadne výrazná," hovorí YouTube-r.

"Čo bolo v Nemecku vždy skvelé, je jogurt a podobné veci, pretože je to tu oveľa lacnejšie a lepšie ako u nás," hovorí tiež.

"Niektorí ľudia hovoria o dvojakej kvalite aj v prípade lentiliek, zemiakových lupienok a podobne. Ale myslím si, že ide o princíp. Otestujeme tiež nemeckú a českú Snicker-sku! Tu máme 5 ks. za 2,39 eura, čo je určite lepšia cena," zdôrazňuje.

"Máme nejaké nákupy, zobral som si niečo na porovnanie – a teraz pôjdeme do Kauflandu v Českej republike, kúpime ich a porovnáme," hovorí tiež vo videu.

A prechádza do Chomutova.

"Kúpime tie isté veci, pretože chceme porovnať s nemeckými – a chceme zistiť, či ide o dvojitú kvalitu," hovorí YouTube-r známy pod prezývkou Starej Fotr.

"Už dlho je známe to, že v nemeckej Coca-Cole máme cukor, kým v Čechách obsahuje a glukózovo-fruktózový sirup. A stále je to rovnaké. V nemeckom Sprite máme cukor a máme aj koncentrát limetkovej šťavy, jedno percento. V českom Sprite máme opäť glukózovo-fruktózový sirup a máme prírodnú arómu, na ktorú sme si už zvykli. Pri ostatných výrobkoch sú všetky kompozície rovnaké. Ale keď sa pozrieme na ceny, nemecká Coca-Cola, jeden liter, ma stála nejakých 27,30 korún, ale česká Coca-Cola ma stála 47 korún.Takže česká Coca-Cola je vlastne drahšia ako nemecká a rozhodne si myslím, že tá s cukrom, nie so sirupom je lepšia," povedal Starej Fotr s tým, že všetky potraviny kúpené v Nemecku boli lacnejšie. "Niektoré len trochu, iba pár halierov, ale boli" dodal.

Ukázal tiež kečup, kde český a nemecký majú rovnaké zloženie, ale mierne odlišnú farbu a vôňu.

"A je tu aj zásadný rozdiel v chuti. Je to neuveriteľné," povedal Starej Fotr s tým, že nemecký kečup je jednoducho červenší. Poukázal tiež na farebnú schému Coca-Coly, kde je podľa neho nemecká Coca-Cola o niečo menej priehľadná ako česká.

Viac nájdete vo videu:

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik