Platobná neschopnosť USA odvrátená. Biden a McCarthy oznámili dohodu
28 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Americký prezident Joe Biden a republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy po sobotňajšom telefonickom rokovaní potvrdili, že sa dohodli na navýšení dlhového stropu USA. Ak by sa tak nestalo, už 5. júna by sa USA zrejme dostali do platobnej neschopnosti, čo by malo vplyv na celosvetovú ekonomiku. O dohodeinformoval Punchbowl News .

Zabránili katastrofe

"Začiatkom tohto večera sme s predsedom McCarthym v zásade dosiahli dohodu o rozpočte," uviedol Biden. Dohoda je podľa neho dobrou správou pre Američanov, pretože zabráni "katastrofálnej platobnej neschopnosti", ktorá by viedla k hospodárskej recesii, devastácii dôchodkových účtov a strate miliónov pracovných miest. Ako uviedla napríklad agentúra Reuters , Biden vo vyhlásení ďalej uviedol, že súčasťou dohody je kompromis oboch strán, teda "nikto nedostal všetko, čo chce".

"Ešte máme veľa práce pred sebou, ale verím, že to je dohoda hodná amerického ľudu," podotkol zase McCarthy, ktorý tiež hovoril o "historickom obmedzení výdavkov" ao tom, že sa podarilo zabrániť novým daniam.

Čo dlhový strop?

Limit pre zadlženie je suma, ktorú schvaľuje Kongres a ktorá určuje, koľko si federálna vláda môže požičať peňazí na bežnú prevádzku, a teda na platby vládnych účtov. Patria tam napríklad platy štátnych zamestnancov, financovanie armády, platby na sociálne zabezpečenie a štátnu zdravotnú starostlivosť, rovnako ako platby úrokov zo štátnych dlhopisov. Desiatky rokov bolo zvýšenie tohto limitu rutinnou záležitosťou, v posledných rokoch sa z neho ale stalo politikum.

Na súčasný limit 31,4 bilióna dolárov (vláda narazila už v januári). Ministerstvo financií ale využilo mimoriadne opatrenia, aby vláda mohla čerpať viac peňazí.

Aj keď Biden vyzval obe komory, aby dohodu okamžite schválili, napríklad od niektorých republikánov zaznieva, že zablokujú akýkoľvek návrh, ktorý nebude obsahovať výrazné znižovanie na výdavkovej stránke. Progresívni demokrati zase nechcú dohodu, ktorá by sa dotkla federálnych programov proti chudobe.

.

Boh ochraňuj Slovensko! Píše Magyar Nemzet
"Sebadefinícia nášho severného suseda uviazla v bode, keď sa síce nevedia dohodnúť na tom, kým boli a kým chcú byť, ale s absolútnou pevnosťou skaly vyznávajú jednu vec: "nie sú Maďari". A práve v tejto situácii bruselská zástupná euroidentita a... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik