Lavrov Západu - "zahrávate sa s veľkým ohňom"
28 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Uprostred debaty o dodávke stíhačiek F-16 na Ukrajinu Rusko dôrazne varovalo Západ, aby sa „nezahrávalo s ohňom“. „Je to hra s ohňom. Niet pochýb o tom,“ povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu, z ktorého úryvky zverejnil online program interviewer Pavel Sarubin. Z nešho cituje rakúsky web orf.at.

"Toto je neprijateľná eskalácia," povedal Lavrov. Stupňuje ju „Washington, Londýn a ich satelity v rámci EÚ“ a sleduje cieľ „oslabiť Rusko“. S vojenskou podporou Ukrajiny chce Západ Rusku „uštedriť strategickú porážku“ a „rozkúskovať“ jeho krajinu, prízvukoval minister zahraničných vecí Lavrov.

Ide o F-16

Západné štáty poskytujú Kyjevu veľké množstvo zbraní a munície tvárou v tvár ruskej ofenzíve na Ukrajine. Z obavy pred eskaláciou konfliktu však už viac ako rok odmietali dodávať bojové lietadlá Ukrajine. Pred týždňom a pol však vláda USA dala súhlas na dodávku lietadiel F-16 vyrobených v USA na Ukrajinu.

Výcvik pilotov trvá niekoľko mesiacov

Podľa amerického prezidenta Joea Bidena ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj "kategoricky ubezpečil", že Ukrajina nebude podnikať útoky na ruské územie s lietadlami F-16. Kedy a koľko F-16 Západ dodá Ukrajine, zatiaľ nebolo určené. Ukrajinskí piloti by navyše museli absolvovať niekoľkomesačný výcvik, aby mohli so strojom lietať. Niekoľko európskych krajín už s tým súhlasilo, vrátane Poľska a Holandska. Informuje orf.at.

Rusko vypovie stovky Nemcov
Rusko znížilo počet zamestnancov nemeckých inštitúcií v krajine na 350. Suddeutsche Zeitung: Ruské úrady znížili limit počtu zamestnancov nemeckých inštitúcií v krajine na 350. Preto bude musieť niekoľko stoviek Nemcov opustiť Ruskú federáciu,... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik