Francúzi VYPÍSKALI ukrajinskú tenistku! Odmietla podať ruku bieloruskej hráčke (VIDEO)
29 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine sa premieta aj do tohtoročného tenisového turnaja French Open. Po nedeľnom dueli sa na Roland Garros napäté vzťahy medzi Ukrajinou a Bieloruskom prejavili počas víťazstva bieloruskej tenistky Aryny Sabalenkovej nad ukrajinskou protihráčkou Martou Kosťukovou, pretože tá bieloruskej víťazke odmietla podať ruku, píše POLITICO. Z publika sa kvôli gestu Ukrajinky ozval piskot a bučanie. „To oni by sa mali hanbiť,“ napomenula ešte ukrajinská hráčka divákov.

Ukrajinskú tenistku Martu Kosťukovú vypískali po tom, čo v nedeľu na turnaji Roland Garros v Paríži odmietla podať ruku svojej bieloruskej súperke. Kosťuková si odmietla potriasť rukou so Sabalenkovou po tom, čo nad ňou táto bieloruská hráčka zvíťazila 3:6 a 2:6. Keď ju chcela víťazná tenistka, ktorá je aktuálne svetovou dvojkou, podať ruku, tak sa jej Kosťuková vyhla.

Britská verejnoprávna stanica BBC informovala , že ukrajinská tenistka za nepodanie ruky Aryne Sabalenkovej zožala piskot a bučanie, načo divákov následne napomínala, že by sa hanbiť mali oni.

Po porážke v prvom kole French Open od Aryny Sabalenkovej ukrajinská 20-ročná tenistka išla rovno podať ruku iba rozhodcovi a potom sa rovno otočila k svojej stoličke ao päť rokov staršiu víťaznú bieloruskú protihráčku ignorovala. Publikum na dianie na kurte reagovalo bučaním a Sabalenková neskôr spomenula, že si Kosťuková „nezaslúžil opustiť kurt týmto spôsobom“. Publikum však v tej chvíli mali o geste 39. hráčky sveta jasno.


Kosťuková sa divákov podľa BBC za piskot rozhodla napomenúť, že by sa mali „úprimne hanbiť“. A odmietnutie podania ruky víťaznej protihráčke komentovala v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorú síce napadlo Rusko, ale Bielorusko mu v prvých dňoch pomáhalo logisticky a dovolilo viesť Moskve útok na susednú krajinu zo svojho územia. „Chcem vidieť, ako na to budú ľudia reagovať o desať rokov, keď bude po vojne. Myslím, že im nebude úplne príjemné, čo urobili,“ pustila sa do divákov.

Sabalenkovú úvodné bučanie zaskočilo, myslela si, že je namierené proti nej, a potom si uvedomila, že je namierené proti Kosťukovej, keď publikum pri odchode Ukrajinky z kurtu opäť bučalo. "Bol to veľmi ťažký zápas, ťažký po emočnej stránke," komentovala potom počas rozhovoru na kurte a podotkla, že bola najprv zarazená, ale nakoniec si uvedomila, že diváci nebučia na ňu.
 
Zdroj: Getty images
 
Sama Sabalenková sa pritom už skôr jasne ohradila proti ruskému útoku na Ukrajinu a jasne povedala, že vojnu „nikto nepodporuje“, pričom pred zápasom podotkla, že chápe, ak k Kosťukovej cíti nenávisť za to, čo sa deje v jej krajine. „Nie je to moja vec, viete. Ak ma nenávidí, tak dobre. S tým nič nenarobím... Budú ľudia, ktorí ma milujú, budú ľudia, ktorí ma nenávidia. Ak ma nenávidí, nič také k nej necítim,“ odmietla v piatok v Paríži počasrozhovore pre BBC , Že by mala chuť ukrajinskej tenistke prípadné negatívne emócie vyčítať. Zopakovala tiež, že ak by to bolo v jej silách, tak by vojnu zastavila.
 
Lavrov Západu - "zahrávate sa s veľkým ohňom"
Uprostred debaty o dodávke stíhačiek F-16 na Ukrajinu Rusko dôrazne varovalo Západ, aby sa „nezahrávalo s ohňom“. „Je to hra s ohňom. Niet pochýb o tom,“ povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu, z ktorého... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
 

Že bude 20-ročná Ukrajinka reagovať na bieloruskú tenistku nie príliš priateľsky, sa očakávalo, pretože si odmietla podať ruku už v minuloročnom US Open s Bieloruskou Viktóriou Azarenkovou.

Na pozápasovej tlačovej konferencii potom Sabalenková tvrdila, že by sa nemala zodpovednosť za vojnu znášať na športovcov. Podľa nej bieloruskí ani ruskí športovci vojnu nepodporujú. „Samozrejme, že vojnu nepodporujeme. Keby sme mohli vojnu nejako ovplyvniť, keby sme ju mohli zastaviť, urobili by sme to. Ale bohužiaľ to nie je v našich rukách,“ povedala.

Kosťuková jej však na to neskôr odkázala, že by mala hovoriť hlavne sama za seba. „Myslím, že by mala hovoriť predovšetkým sama za seba. Potom hovoriť o všetkých ostatných športovcoch, pretože ja osobne poznám športovcov z tenisu, ktorí vojnu podporujú,“ vpálila bieloruskej protihráčke. Tvrdiť, že „nikto“ vojnu na Ukrajine nepodporuje ich podľa nej trochu silné vyhlásenie.

Podľa bieloruskej opozície je Lukašenko v kritickom stave hospitalizovaný v Moskve
Lukašenko bol po schôdzke s Putinom hospitalizovaný, je v kritickom stave, tvrdí podľa webu agentúry ČTK novinky.cz bieloruský opozičník Valerij Cepkalo na svojom telegramovom účte. Napísal, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko bol po... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik