Slováci aj za lacný plyn platia široko-ďaleko najviac
26 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Ceny plynu v celej Európe stúpli po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Podľa agentúry DPA však v máji by sme mali za plyn platiť najmenej za ostatné dva roky. Nie však na Slovensku. Tu Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) hovorí o nedostatkoch regulácie cien energií zo strany dodávateľských subjektov.

Napriek tomu, že na holandskej burze cena plynu klesla na desatinu z februára 2022, na Slovensku sa tento cenový prepad neodzrkadlil. ÚRSO vidí príčiny v nedostatočnej konkurencii medzi slovenskými dodávateľmi plynu a elektriny (keďže tá sa vyrába prevažne z plynu). Úrad preto navrhuje rad  legislatívnych opatrení, ktoré by mali donútiť dodávateľov k častejšej aktualizácii cien. Aktuálne sa státisíce domácností obávajú vyúčtovania za teplo a teplú vodu, ktoré im správca bytov musí zo zákona doručiť do konca mája. Odborníci však hovoria, že v tomto roku ešte väčšinou problémy nebudú.

Desať percent

Vo februári 2022 sa ceny vyšplhali na 345 eur za megawatthodinu, dnes sa veľkoobchodná cena pohybuje niekde pod 30 eur. Na amsterdamskej burze sa nedávno dokonca cena plynu dostala na rekordných 25,8 eur za megawatthodinu – v takejto cene sa plyn predával v júni 2021 a experti nevylučujú ďalší pokles cien. Európa totiž má dostatočné zásoby a dodávky plynu.

Prečo to necítia Slováci?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vykonal segmente malých a stredných odberateľov prieskum, po ktorom konštatuje nedostatočnú konkurenciu na trhu. A práve to má dopad na koncových odoberateľov elektriny a plynu.

„V súčasnosti evidujeme klesajúce trhové ceny energií, čo vytvára predpoklady na obnovenie fungujúceho a efektívneho trhu s energiami a zníženie rozsahu mimoriadnych opatrení štátu. Jedným z kľúčových predpokladov na posilnenie efektívnej súťaže na trhu s energiami je existencia transparentných a konkurenčných cenových ponúk dodávateľov na neregulovanom trhu s energiami,“ hovorí  predseda úradu Andrej Juris.

Juris si myslí, že koncovému odoberateľovi by mohlo pomôcť dostatočne sa zorientovať v ponúkaných produktoch a tiež možnosť výberu, pretože aktuálny systém slabo odráža cenový vývoj.

Ron PAUL: Bidenovcom dochádzajú peniaze pre Ukrajinu! VÝBORNE
Keď sa dym konečne rozplynie, debakel prezidenta Bidena na Ukrajine bude – spolu s Afganistanom a Irakom – jednou z najväčších zahraničnopolitických katastrof v histórii USA, konštatuje pre americký Global Research politik a autor Ron Paul.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Čo by mohlo pomôcť

„Súčasný prieskum neregulovanej dodávky elektriny a plynu zdôrazňuje urgentnosť príslušných úprav primárnej legislatívy, ktoré posilnia dohľad úradu nad trhom dodávky elektriny a plynu pre koncových odberateľov, vytvoria povinnosti pre dodávateľov pravidelne zverejňovať a aktualizovať ceny a cenníky aj za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov, a posilnia práva odberateľov pri zmene dodávateľa a rozhodovaní medzi regulovanou a neregulovanou dodávkou elektriny a plynu,"konštatuje predseda Juris a dodal, že ÚRSO už navrhol viacero legislatívnych zmien na zvýšenie transparentnosti a posilnenie konkurencie v dodávateľskom prostredí.

Zväz výrobcov tepla upokojuje

„Oproti domovým kotolniam, kde sa cena tepla zvýšila v r. 2022 aj o 300 %, výrobcovia tepla zo systémov CZT dokázali na negatívne výkyvy cien na trhu s energiami reagovať flexibilnejšie, čo sa prejavilo aj na miernejšom náraste cien tepla na rok 2022. Výhodou je, že mnohí dodávatelia používajú na výrobu tepla biomasu alebo kombináciu plyn + biomasa, čo tiež prispieva k stabilizácii cien,”  upokojuje odberateľov, ktorí odoberajú energie cez správcovské spoločnosti Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Nedoplatky za teplo by ešte nemali byť horibilné
Niekoľko stotisíc domácností, ktoré bývajú v bytoch s obavou očakávajú koniec mája. To je totiž termín, dokedy vám správca bytového domu zo zákona musí doručiť ročné vyúčtovanie nákladov na bývanie. Čo si treba na vyúčtovaní všímať a ako postupovať... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni