Nedoplatky za teplo by ešte nemali byť horibilné
24 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Niekoľko stotisíc domácností, ktoré bývajú v bytoch s obavou očakávajú koniec mája. To je totiž termín, dokedy vám správca bytového domu zo zákona musí doručiť ročné vyúčtovanie nákladov na bývanie. Čo si treba na vyúčtovaní všímať a ako postupovať pri vysokom nedoplatku?

V tejto súvislosti už na jeseň minulého roka mnohé samosprávy avizovali, že s tepla a teplej vody bude problém. Slovenský zväz výrobcov tepla vysvetľuje, prečo sa vysoké nedoplatky „odkladajú“ a čo všetko na ne môže mať vplyv.

Drahé energie budú problém

S vysokými cenami energií mala na začiatku zimy problém nejedna samospráva. Problémy avizovali mestá a obce po celom Slovensku.

"Už niekoľko mesiacov sa prostredníctvom Slovenského zväzu výrobcov tepla a Združenia bytových hospodárstiev na Slovensku pokúšame s vládou dohodnúť na urýchlenom prijatí takých legislatívnych zmien, ktoré zabezpečia prijateľné ceny tepla aj pre novozámocké domácnosti," povedal. Bez urýchleného zastropovania cien tepla bude dosah na obyvateľstvo katastrofálny, ak nie priam likvidačný, upozornil ešte na jeseň viceprimátor Nových Zámkov Lukáš Štefánik. Po takýchto informáciách sa ľudia obávajú toho, čo ich čaká v obálke od správcu bytového domu. V tomto roku to však ešte nemá byť také kritické, aké sú obavy.

NOVÉ ZÁMKY V PROBLÉMOCH! Cena energií môže stúpnuť o viac ako 140 percent
Bez urýchleného zásahu štátu stúpne od nového roka cena tepla pre obyvateľov Nových Zámkov o viac ako 140 percent. Podľa výrobcu a dodávateľa tepla v meste, spoločnosti Bytkomfort, s. r. o., predstavuje toto zvýšenie v priemere 96 eur na... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Takýto nedoplatok? Nie je možné!

Najväčšou položkou na vyúčtovaní bývajú náklady na vykurovanie a ohrev teplej vody Najčastejšie preto vzniká príliš vysoký nedoplatok v prípade, že sú nesprávne nastavené zálohové platby za náklady na vykurovanie a odber studenej či teplej vody. Problémom však môže byť aj nesprávne nahlásený počet osôb v byte.

Nedoplatok vznikne, ak sú náklady vyššie, ako suma uhradených záloh. Ak je to naopak, vznikne priaznivejšia situácia – správca bytu vám preplatok vráti.

„Preplatky alebo nedoplatky závisia od nastavenia výšky zálohových platieb. Dá sa predpokladať, že ak mali domácnosti zálohové platby nastavené správne a reflektovali na schválené ceny tepla Úradom pre reguláciu, môžu očakávať približne rovnaké preplatky, resp. nedoplatky,“vysvetľuje Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT). Ten združuje viac, ako stovku dodávateľov tepla po celom Slovensku.

pixabay.com | Sprcha / ilustračný obrázok

V tomto roku nedoplatky nebudú horibilné

Na to, aký budete mať nedoplatok za rok 2022 mali vplyv dva faktory. Jednak rekordne teplá zima (SHMÚ uvádza, že od začiatku meraní sme mali piatu najteplejšiu zimu) a preto nebolo nutné tak veľa kúriť. Priaznivý vplyv však malo aj to, že vďaka zlepšenej situácii s covidom v roku 2022 sa ľudia viac zdržovali mimo domovov, čo sa na spotrebe odrazilo tiež. Janiš vyčíslil, že v porovnaní s rokom 2021 a 2020 poklesla spotreba teplej vody a to až o osem percent.

„Oproti domovým kotolniam, kde sa cena tepla zvýšila v r. 2022 aj o 300 %, výrobcovia tepla zo systémov CZT dokázali na negatívne výkyvy cien na trhu s energiami reagovať flexibilnejšie, čo sa prejavilo aj na miernejšom náraste cien tepla na rok 2022. Výhodou je, že mnohí dodávatelia používajú na výrobu tepla biomasu alebo kombináciu plyn + biomasa, čo tiež prispieva k stabilizácii cien,”  hovorí Janiš.

FICO: Prestaňte hrať svoje POLITICKÉ HRY! Podstatné je zastaviť zdražovanie
Predseda Smeru-SSD Robert Fico vyzýva na Telegrame SASKU, Sme rodinu a OĽaNO, aby prestali hrať svoje politické hry a podporili žiadosť na vládu, aby schválila skrátené legislatívne konanie a aby poslanci mohli už tento týždeň v parlamente vyriešiť... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ešte za zazmluvnené ceny

„Tento rok sme mali ceny ešte zazmluvnené, čiže sa držali ešte podľa predošlých rokov. Neevidujeme preto veľké nedoplatky, pokiaľ teda sám vlastník nezvýšil výrazne svoju spotrebu. Väčšinou k tomu príde, keď ostane žena s dieťaťom na materskej dovolenke alebo si zvyknú viac prikurovať starší ľudia, ktorí majú problém s cirkuláciou krvi,“vysvetlila Zuzana Világi zo správy bytov vo Svätom Jure. Ceny za minulý rok boli vládou schválené v roku 2021 a tak sa mali zvýšiť maximálne o 20 eur za megawatthodinu.

Nedoplatok je napriek všetkému vysoký

Ak máte predsa len pochybnosti o tom, či vám bola spotreba rátaná správne, kým sa s reklamáciou obrátite na správcovskú spoločnosť, skúste „zauvažovať“, či ste počas roka nemali dlhodobejšiu návštevu, prípadne nájomníka, ktorého ste pozabudli nahlásiť. Možno teraz je správny čas riešiť regulátory tepla na radiátoroch, ak máte len dvojstupňové (vypnuté/zapnuté), nebolo by na škodu vymeniť ich za také, ktorými z kúrenia podľa potreby uberiete. Vykurovať totiž okolité povetrie prílišným vetraním náklady zvyšuje tiež.

Zvýšiť ich však môže aj nesprávny odpočet meračov. Ten, ako aj prípadné úniky alebo čierny odber však už budete nútení riešiť so správcom bytového domu.

Zmeniť sa má nariadenie o raste cien tepla
Zvýšenie ceny tepla pre domácnosti v bytových domoch by nemalo byť obmedzené rastom aktuálnych cien o maximálne 15 percent, ako to schválila vláda 15. decembra, ale nárast má byť o maximálne 20 eur na megawatthodinu (MWh). Vyplýva to z novely... Čítať ďalej
29 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik