Saková: Za koho bojuje bývalá koalícia
26 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Denisa Saková (Hlas-SD) kritizuje niekdajšiu koalíciu za „smršť zákonov“, ktorými podľa nej zahlcuje parlament, aby sa nemohol venovať zákonom prospešným pre bežného občana.

Saková pripomína situáciu dôchodcov a fakt, že vďaka návrhu Hlasu sa dôchodky od júla zvýšia o cca 10 percent. O tom, že bývalá vládna koalícia uškodila tejto skupine občanov, hovoril aj niekdajší štátny tajomník MPSVaR Ondruš. Saková sa vracia k inému návrhu zákona, ktorým chce Hlas znížiť marže zahraničných obchodných reťazcov. Chcú tým zabrániť pokračovaniu enormného rastu cien potravín. Ten by sa mal zmierniť aj vďaka nižšej inflácii.

Dôchodky porastú

Predseda Jednoty dôchodcov Michal Kotian nedávno pomenoval príčiny zvyšovania počtu chudobou ohrozených dôchodcov.

„Kvôli zmrazeniu minimálnych dôchodkov, nevyplácaniu úplného 13-teho dôchodku a obrovskej inflácii, pri ktorej vláda nechala dôchodcov bez pomoci. Som preto rada, že na návrh Hlasu - SD budú aspoň valorizované dôchodky od 1.7. o vyše desať percent, čo je približne o 60 eur na dôchodcu navyše mesačne. Je to pomoc a náplasť pre dôchodcov, ktorí ju potrebujú,“hovorí Saková aj na margo hnutia Sme rodina.

Škrtol, čo mohol

Na nich má „ťažké srdce“ aj Braňo Ondruš, niekdajší štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Životné náklady rastú raketovo už dva roky, ale rast príjmov za nimi trestuhodne zaostáva. Minister Krajniak v prvom roku svojho pôsobenia dôsledne vyhodil zo zákonov všetko, čo by pomohlo pracujúcim zarábať viac. Príplatky za náročnú nočnú či víkendovú prácu zmrazil, takže počas celého jeho pôsobenia vo vláde sa ich výška nezmenila ani o cent. Zabrzdil rast minimálnej mzdy, na ktorú sú odkázaní najhoršie platení pracovníci. Znemožnil vyrovnávanie platov na úroveň tých najlepších v rámci jednotlivých odvetví. A ešte aj znížil všetky nové dôchodky ľuďom odchádzajúcim do penzie,“ vystavíl účet práve nominantovi Sme rodina Ondruš.

Braňo Ondruš: Odišla vláda, ktorá prehĺbila chudobu
Samochvála Eduarda Hegera o rozpočtovom hospodárení v roku 2022 smrdí nielen kvôli tohtoročnému vývoju, ale aj kvôli cene, ktorú zaplatili chudobní ľudia. Respektíve ľudia, ktorí sa chudobnými stali v dôsledku sebeckého hospodárenia vlády.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Marže reťazcov musia klesnúť

Na najbližšej schôdzi má v druhom čítaní Hlas návrh zákona, ktorý by mal znížiť marže obchodným reťazcom na hranicu 40 percent.

„Najrýchlejším tempom v rámci celej EÚ nám zdražujú potraviny, čo by stúpalo až na 30 percent. Hlavným problémom sú obchodné reťazce, ktoré v zahraničí vo svojich prevádzkach také významné zisky nemajú. Všetko to ide z peňaženiek obyvateľov Slovenska,“upozorňuje Saková.

Rast cien potravín sa má spomaliť

Ceny potravín by podľa odborníkov nemali rásť už takou rýchlosťou, ako sme tomu boli svedkami v nedávnej minulosti. Môže za to inflácia, od ktorej sa odvíjajú ceny všetkých tovarov a služieb.

„Na Slovensku klesla harmonizovaná inflácia v apríli zo 14,8 percenta na 14 percent medziročne a klesá druhý mesiac za sebou. Je to najnižšia úroveň od septembra minulého roku. Zdá sa, že najhoršie by sme mohli mať za sebou. Naznačujú to dáta z ďalších krajín, ako aj svetové ceny potravín,“ hovoria analytici. Tento trend pozorujú analytici aj v Nemecku, Francúzsku, či Holandsku.

Ceny potravín porastú pomalšie. U susedov však nakupovať neprestaneme
Čoraz viac Slovákov vníma fakt, že v potravinách necháme o takmer 30 percent viac peňazí, ako pred rokom. Menia sa aj naše návyky pri nakupovaní. Kým pred rokom Slováci robili raz týždenne veľký nákup, v súčasnosti nakupujeme častejšie, ale v... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik