Matovič s Krajniakom na poľovačke
26 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Bývalí ministri financií Igor Matovič (OĽaNO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina) rozbehli „poľovačku“ na čerstvo vymenovanú prezidentkinu vládu pod vedením Ľudovíta Ódora. Inak sa ich žiadosť o predloženie budúceho rozpočtu už koncom augusta totiž nazvať nedá. Štandardný termín na predloženie rozpočtu parlamentu je polovica októbra.

„Poľovačku“ spustil vlastne Krajniakov návrh, ktorého sa Matovič veľmi vďačne chytil. Veď Ódor a Horváth sú spoluautormi dlhovej brzdy, tak nech vidia, ako funguje v praxi, myslia si exministri. Expremiér Heger a jeho kolega Naď (Demokrati) si však myslia, že ich návrh je vlastne útok na prezidentku Čaputovú. O zlomyseľnosti hovorí Ivan Mikloš, ktorý vysvetlil, že štandardne sa rozpočet vytvára od jari do polovice októbra. Že to nie je „skladačka“ mu dáva za pravdu aj minister financií Horváth, ktorý aj s premiérom vedia, že vyrovnaný rozpočet by Slovensku uškodil.

Krajniakov nápad

„Vieme dať vláde pána Ódora tri mesiace času, aby do 31. augusta pripravila aj na základe júnovej makroekonomickej a daňovej prognózy vyrovnaný rozpočet, ako jej káže povinnosť daná Ódorovým ústavným zákonom. Tri mesiace na prípravu rozpočtu sú pre vládu oveľa dlhší čas, než keby vláda musela vyrovnaný rozpočet pripraviť za tri týždne pred 15-tym októbrom – keďže septembrová makroekonomická a daňová prognóza sa uzatvára koncom septembra. Preto som do parlamentu predložil návrh uznesenia, aby Ódorova vláda predložila vyrovnaný rozpočet na základe povinnosti z Ódorovho ústavného zákona do 31. augusta 2023,“napísal na sociálnej sieti Milan Krajniak, ktorý vlastne navrhol formu pomoci. Podľa Krajniaka nikto nechce vyrovnaný rozpočet, ktorý by bol pre Slovensko škodlivý a tak ho Ódorova vláda má predložiť formálne. Nová vláda aj tak predloží a schváli vlastný rozpočet a ten určite nebude vyrovnaný.

Parlament sa zmiloval nad Slovenskom – „zrušil“ sa
Boli tak neschopní, že neboli schopní ani len dokončiť predposlednú pracovnú schôdzu. Inde pre neschopnosť vyhadzujú z práce, niekedy aj na hodinu, v parlamente si pre neschopnosť dali viac ako mesačnú platenú pauzu, po ktorej budú nasledovať tri... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Matovič sa pridal

Igor Matovič sa netají tým, že tejto vláde vôbec nie je naklonený a tak aj on „priložil polienko“ s tým, že poukázal na to, že práve Ódor a Hovráth sú spoluautormi dlhovej brzdy.

„Nie je to zlomyseľnosť, len vytvorenie priestoru pre ľudí, ktorí doteraz mudrovali,“  obhajuje sa  expremiér. Iný expremiér, tentokrát Heger (Demokrati), sa postavil na obranu Čaputovej vlády. Podľa neho Krajniak a Matovič majú za cieľ len znemožnenie Ódora a cez neho aj prezidentku.

FB/Igor Matovič

„Cieľ je jediný - prinútiť vládu pána Ódora prísť so škrtmi a potom hovoriť, že je to vláda sociálneho netvora Ódora a že sociálnym netvorom je aj prezidentka, ktorá takúto vládu ustanovila. Cieľom je nechutne útočiť na vládu Ódora a pani prezidentku,“dáva mu za pravdu Jaroslav Naď (Demokrati).

Ťažká úloha

Premiér nesúhlasí s Krajniakom, že sa to nedá, keďže aj minuloročný rozpočet sa zostavil za extrémne krátky čas, keďže nám hrozilo provizórium. Upozorňuje však, že príprava rozpočtu v takom krátkom čase ne extrémne náročné. Minister financií však vyrovnaný rozpočet pre Slovensko nepovažuje v tomto momente za ideálnu možnosť – Slovensko by to uvrhlo do recesie a prišli by sme o 20 tisíc pracovných miest.

Robert Fico popísal, čo všetko je známe o Danielovi Lipšicovi
Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Para a Tibor Gašpar dnes mali v centrále strany SMER - SSD tlačovú besedu na tému prečo nebola vyšetrovaná táto verzia vraždy Kuciaka. Predseda strany Robert Fico uviedol, že všetci štyria prítomní si prešli... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zlomyseľní exministri

Exminister financií Ivan Mikloš upozorňuje, že vláda, ak dostane dôveru, nemusí predložiť vyrovnaný rozpočet ďalšie dva roky.

„Ak aj dôveru nedostane, za normálnych podmienok by síce musela predložiť vyrovnaný rozpočet, ale do 15. októbra. To, že by sa mal tento termín skrátiť, považujem za zlomyseľnosť. Aj pokiaľ vláda nezíska dôveru a bude musieť predložiť vyrovnaný rozpočet, určite predloží rozpočet vo viacerých variantoch. Žiadny parlament totiž vyrovnaný rozpočet celkom určite neschváli, pretože by výrazne poškodil krajinu. Aj preto premiér Ódor vyhlásil, že rozpočet pripraví vo viacerých variantoch, aby si mohla budúca vláda a parlament vybrať, aký rozpočet vlastne chce,“ hovorí Mikloš, podľa ktorého sa štandardný rozpočet začína pripravovať už na jar a okrem náročných rokovaní taká príprava zahŕňa aj  makroekonomickú a daňovú prognózu na budúci rok.

Zdroj: FB / Ivan Mikloš | Ivan Mikloš hovorí o zlomyseľnosti exministrov

Boli ministrami, vedia to

„Formálne to splniteľné je, ale je to nezmysel. Nemohlo by sa robiť na iných veciach a ide vyslovene o zlomyseľnosť. My nevieme spraviť každý mesiac nový a úplne iný rozpočet, a to bývalý minister financií aj bývalý minister práce dobre vedia,“ dodáva Mikloš.

Nie je to jednoduché

Miklošove slová o náročnosti potvrdzuje aj Michal Horváth, Čaputovej minister v Ódorovej vláde.

„Ešte na tých opatreniach sami pracujeme, rozhodneme sa, čo pôjde do nasledujúceho rozpočtu. Zároveň domácou úlohou z Úradu vlády je, aby sme nechali niečo na stole aj pre ďalšie administratívy. Toto obmedzí aj našu kreativitu a obmedzí sa tým aj naša schopnosť približovať sa medzinárodným štandardom,“ myslí si Horváth.

Čaputovej minister oznamuje uťahovanie opaskov
Tatranskému tigrovi, ako sa Slovensko dlho prezentovalo, podľa ministra financií v prezidentkinej vláde Michala Horvátha dochádza dych. Niečo s tým treba robiť a Slovákov to bude bolieť. Ak sa tak nestane, Slovensku o niekoľko desaťročí hrozí... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme