Heger bol katom samosprávy!
27 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Strana Hlas sociálna denokracia považuje výzvu Eduarda Hegera a Demokratov adresovanú premiérovi úradníckej vlády Ľudovítovi Ódorovi na pomoc samosprávam za výsledok zúfalstva a priznania si vlastných fatálnych chýb. Píše sa to vo vyhlásení strany.

Podľa strany HLAS sociálna demokracia bývalý premiér, pred tým minister financií a medzitým minister všetkého možného Eduard Heger bol na vlastnej tlačovej besede usvedčený z toho, že spolu s Igorom Matovičom systematicky rozkladal samosprávy. 

"Pánovi Hegerovi treba pripomenúť, že bol najskôr asistentom a potom dirigentom orchestra, ktorý systematicky demoloval samosprávy. Mestá, obce a samosprávne kraje v tandeme s Igorom Matovičom dostal k ekonomickej priepasti, ani raz, keď bolo treba nedal záchranné koleso," hovrí Michal Kaliňák, expert strany HLAS pre samosprávy. Podľa poslanca NR SR a primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča: "Teraz vidíme, ako apeluje na pomoc samosprávam, ktoré demoloval."

Doslova devastačný prístup k samosprávam

Na tlačovej besede konkrezitovala Božena Kováčová príklady devastačných rozhodnutí Eduarda Hegera a Igora Matoviča na sociálnu oblasť v samospráve a primátor Považskej Bystrice a člen Predsedníctva strana Hlas Karol Janos priblížil vážne problémy, ktoré spôsobilo toto duo v oblasti školstva. 
Predstavitelia strany HLAS na tlačovej besede pripomenuli, že duo Matovič a Heger nepomohli samosprávam počas pandémie. Z rokovania vlády dokonca unikla tajná nahrávka o tom, ako chceli zoštátniť samosprávy a urobiť si z nich národné výbory. Okrem toho, všade naokolo dostávali samosprávy dotácie, iba oni dali pôžičku, aj to niektorým samosprávam. Napriek požiadavkám nechali mestské firmy a ich dopravné podniky, aby sa dusili vo finančnej kríze.

Matovičove lži
Nie, to nepíše žiaden dezolát, to píše niekdajší ministr práce Ján Richter. "MATOVIČOVE LŽI O POMOCI SENIOROM", tak nazval svoj komentár na sociálnej sieti odborník. Po tom, čo parlament konečne schválil opakovane predkladaný opozičný návrh na... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Heger zrušil dotačnú výzvu

Strana HLAS ďalej pripomína, že Eduard Heger bol prvý minister financií, ktorý zrušil dotačnú výzvu pre malé obce. Hoci táto dotácia pomáhala dedinám a každý dovtedajší minister financií vedel, že v dedine sa každý cent mení na euro. Duo Matovič a Heger podľa strany HLAS pretáčali zákony bez diskusie so samosprávami a tripartita bola formalita. Okrem toho spôsobili, že minulý rok bol výsledok hospodárenia miest a obcí čistý mínus 250 mil. eur a tento rok bude ešte horší, pretože zaviedli daňový bonus a otvorili finančné kohútiky miest a obcí. HLAS pripomína, že duo Matovič a Heger v decembri povedali, že schválením štátneho rozpočtu sa aktivujú energetické kompenzácie. Všetci vieme, že to bolo klamstvo.

Ničiteľské duo Matovič a Heger

Toto odborne nespôsobilé duo Matovič a Heger sa vykašľali na samosprávy počas obrovského nárastu cien stavebných materiálov. Tiež tajili vlastnú reformu verejnej správy postavenú na rušení okresov a VUCiek, a treba im pripomenúť zavedenie chaosu namiesto dodržiavania legislatívnych pravidiel. "Títo páni nechali o hlade takmer 300 000 ľudí v potravinových púštiach a nič neurobili ani s viac ako 11 000 čiernymi skládkami. Smutnými kapitolami sú aj nečerpané eurofondy a pokazený Plán obnovy," konštatovali predstavitelia HLASu na tlačovej besede. 

Šucha: To bolo ospravedlnenie, alebo upozornenie, akí sú Slováci sprostí?
Mne sa snáď sníva, povedalo si mnoho Slovákov, keď počuli výroky zástupcu Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Ten sa totiž o národe, z ktorého sám pochádza vyjadril v zmysle, že Slováci majú chybnú DNA. Jeho vyjadrenia mu však... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Samospráva je pilierom Slovenska

"Strana HLAS je strana regiónov, za nás prero môžem ubezpečiť každého a všetkých, že samospráva je pilierom krajiny a tak k nej aj pristupujeme.
Opravíme všetko pokazené duom Matovič a Heger, ale pôjdeme ešte ďalej. Garantujeme dva princípy: žiadne kompetencie bez peňazí a žiadne rozhodnutia bez diskusie. Presadíme existenčné minimum pre samosprávy, aby každá obec mala garanciu, že v ďalšom roku nebudú jej bežné príjmy nižšie ako v tom minulom. Odstupňujeme kompetencie samospráv, lebo tisíce kompetencií na malých aj veľkých pleciach nie je spravodlivé.

Štát a samosprávy musia byť partnermi

Presadíme systematickú podporu medziobecnej spolupráce, lebo 2661 obcí s počtom obyvateľov do 3000 nepotrebujú solitérstvo, ale kooperáciu. Budeme si ctiť sociálny dialóg a to aj tým, že zavedieme do legislatívy doložku zlučiteľnosti s Európskou chartou miestnej samosprávy, aby bolo jasné, že sme štát a samosprávy sú zodpovední partneri," zdôraznil Micha Kaliňák.

Rodičia, ďakujte prezidentkinej vláde - za učebnice dáte raz toľko
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo výšku príspevku na edukačné publikácie zo štátneho rozpočtu na školský rok 2023/2024.Správa TA SR vás určite nepoteší. Vydavatelia učebníc upozornili, že z minuloročných 11,4 milióna eur... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme