Zelenskyj sa tešil predčasne: F-16 sa na Ukrajinu tak skoro nedostanú!
25 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Vyspelé západné bojové lietadlá sa učite nedostanú na Ukrajinu včas, aby to bolo cítiť v dlho diskutovanej jarnej ofenzíve, tvrdia USA a dodávajú, že F-16 sú skôr o „dlhodobej“ obrane. Pentagon tak schladil vyhlásenia ukrajinského prezidenta Zelenského. Američania dokonca popreli aj tvrdenia najvyššieho predstaviteľa Európskej únie pre zahraničné veci Josepa Borrella, že výcvik Ukrajincov na F-16 sa už začal, informuje americký Breitbart.

Absolútne bez šance

V posledných dňoch, odkedy sa zdá, že Spojené štáty dali opatrne zelenú darovaniu stíhačiek F-16 Kyjevu, niekoľko európskych krajín začalo hovoriť o výcviku ukrajinských pilotov v ovládaní moderných lietadiel NATO s ohľadom na ich kvalifikáciu na platforme F-16.  Ale ich rozmiestnenie nebude tak skoro, povedal Pentagon. Je absolútne bez šance, že by západné lietadlá zohrali úlohu v  protiofenzíve Ukrajinskej jari.

Hovorca Pentagonu brigádny generál Patrick Ryder to povedal tento týždeň v reakcii na množstvo otázok o F-16, pričom odpovedal, že F-16 pre Ukrajinu zďaleka nebudú pripravené v bezprostrednej budúcnosti. "Ide o dlhodobý záväzok voči Ukrajine. Tieto F-16 nebudú relevantné pre nadchádzajúcu protiofenzívu," dodal.

Šojgu sľubuje tvrdú odpoveď na útoky na Rusko
Šojgu prisľúbil rýchlu a tvrdú reakciu na prielomy ukrajinských sabotérov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu prisľúbil rýchlu a mimoriadne tvrdú reakciu na pokusy ukrajinských síl preniknúť do Ruska. Minister tvrdí, že bolo zabitých viac ako 70... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Milan Laca

V najbližších mesiacoch sa nezačne ani výcvik

Brigádny generál uviedol, že si nie je vedomý toho, že by sa už začal nejaký výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách NATO a že sa pravdepodobne nezačne v najbližších „týždňoch ani mesiacoch“. 

Pokiaľ ide o skutočné dodávky stíhačiek (v súčasnosti sa nezdá pravdepodobné, že by Spojené štáty dali Ukrajine lietadlá F-16 priamo, ale pravdepodobne umožnia európskym spojencom dávať zo svojich vlastných, podstatne menších zásob) Ryder povedal, že sú stále v štádiu rozhovorov a zatiaľ sa nerozhodlo o žiadnom časovom harmonograme.

Európsku propagandu poprel Washington

Niekoľko krajín prejavilo záujem pripojiť sa k tomu, čo Spojené kráľovstvo a Ukrajina oznámili ako „koalíciu tryskových lietadiel“ začiatkom tohto mesiaca. Hoci Británia sama F-16 neprevádzkuje, väčšina výcviku začínajúcich pilotov by sa tak či tak vykonávala na prúdových cvičných lietadlách. Správy uvádzajú, že proces privedenia nováčika na úroveň pilota F-16 pre Ukrajinu môže trvať až dva roky.

Výcvik už skúsených pilotov na prechod na nový typ by mohol byť oveľa rýchlejší, niektorí hovoria možno len o štyroch mesiacoch.

Holandsko, Nemecko, Francúzsko a Poľsko uviedli, že budú cvičiť pilotov. Politico uvádza, že Holandsko bude pravdepodobne prvou krajinou, ktorá skutočne odovzdá F-16, pretože ich vlastnú flotilu v prevádzke majú budúci rok nahradiť novšie stíhačky.

Najvyšší predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci Josep Borrell dokonca uviedol, že výcvik Ukrajincov na F-16 sa už začal, čo je vyhlásenie, ktoré však o niekoľko dní neskôr Pentagon jednoznačne poprel.

Studená sprcha pre Zelenského
Krajiny NATO sú podľa jeho šéfa Stoltenberga v ostrom spore o členstvo Ukrajiny v aliancii. Nevyzerá to, že by sa urovnal do začiatku konania samitu vo Vilniuse v polovici júla. Tak znie informácia rakúskeho spravodajského webu orf.at. Ukrajina... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik