Keď dostanú F-16, zaútočia na Krym!
25 | 05 | 2023 I Milan Laca

Americké noviny odhalili plán Ukrajiny zaútočiť na na Krym.

Newsweek: Ukrajinské ozbrojené sily plánujú zaútočiť na Krym po prijatí stíhačiek F-16 od NATO.

Plán je jasný
Ukrajinské vedenie chce zaútočiť na Krym pomocou stíhačiek F-16, ktoré západní spojenci zamýšľajú presunúť do Kyjeva, píše Newsweek, s odvolaním sa na vojenského experta Brynna Tannehilla. Podľa neho, ukrajinská armáda potrebuje lietadlá na odpálenie amerických riadených striel JASSM (vzduch-zem) na ruský polostrov.
Zelenskyj sa tešil predčasne: F-16 sa na Ukrajinu tak skoro nedostanú!
Vyspelé západné bojové lietadlá sa učite nedostanú na Ukrajinu včas, aby to bolo cítiť v dlho diskutovanej jarnej ofenzíve, tvrdia USA a dodávajú, že F-16 sú skôr o „dlhodobej“ obrane. Pentagon tak schladil vyhlásenia ukrajinského prezidenta... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Diana Zaťková
Pomocu rakiet "nekrvavo" 

„Ukrajina vyhlásila, že má v úmysle vrátiť si Krym, ale radšej by to urobila nekrvavo. Raketa vzduch-zem JASSM, odpálená z F-16, je schopná izolovať Krym. Toto je moment, keď sú F-16 potrebné najviac,“ povedal expert. Tannehill tiež vyhlásil, že predtým je potrebné dokončiť súbor prípravných opatrení. Patrí medzi ne školenie ukrajinských pilotov, zlepšovanie pristávacích dráh a budovanie dodávateľských reťazcov.

Kto dodá stíhačky?

"Okrem toho musí určitá kombinácia západných krajín súhlasiť s tým, že sa skutočne podelí o významnú časť svojich zásob F-16," povedal expert. Šéf Pentagonu Lloyd Austin oznámil, že výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16 sa začne už v najbližších týždňoch. Americký časopis Foreign Policy 24. mája informoval, že počiatočný výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 sa uskutoční vo Veľkej Británii. Prvou fázou prejde 20 pilotov.  Absolvujú pozemný základný výcvik, po ktorom budú pripravení na pokročilejší výcvik na stíhačkách. 21. mája americký prezident Joe Biden oznámil, že načrtol ukrajinskému prezidentovi  Volodymyrovi Zelenskému plány západných krajín vycvičiť pilotov na F-16 a iné vojenské lietadlá.

Zelenského plán by bol útokom podľa článku 5 na Maďarsko a NATO
Podľa experta na bezpečnostnú politiku Györgya Nógrádiho by plán vyhodiť do vzduchu ropovod Družba mohol slúžiť na zabránenie tomu, aby Maďarsko získalo viac ruskej ropy, čím by sa zlomil maďarský priemysel a oslabil Viktor Orbán. Podľa experta by... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme