Zelenského plán by bol útokom podľa článku 5 na Maďarsko a NATO
21 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Podľa experta na bezpečnostnú politiku Györgya Nógrádiho by plán vyhodiť do vzduchu ropovod Družba mohol slúžiť na zabránenie tomu, aby Maďarsko získalo viac ruskej ropy, čím by sa zlomil maďarský priemysel a oslabil Viktor Orbán. Podľa experta by sa nepriamy útok mohol kvalifikovať aj ako útok podľa článku 5 v zmysle NATO, píše Magyar Nemzet.

Podľa energetického právnika Mátého Tótha by sa v prípade takéhoto činu mal skutočne vyšetriť možný útok na NATO. Hoci odborník zdôraznil, že zásoby maďarskej ropy a spracovaných ropných produktov sú vynikajúce aj v globálnom meradle, dodal, že domáce zásoby sú tiež obmedzené. A tiež, že takýto "teroristický čin" by okamžite zvýšil ceny ropy a pohonných hmôt.

"Chceli obrazne zaútočiť na krajinu NATO, ale vyhodením ropovodu Družba do vzduchu, aby dostali maďarský priemysel do ťažkej situácie," povedal expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi v rozhovore pre Magyar Nemzet.

Ako už skôr informoval Magyar Nemzet, denník The Washington Post s odvolaním sa na správy tajných služieb uviedol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na stretnutí hovoril o vyhodení do vzduchu ropovodu Družba, ktorý prepravuje ropu z Ruska cez Ukrajinu do Európy, a teda do Maďarska.

"Blokovanie" ruskej ropy by zničilo maďarskú ekonomiku.

Podľa Györgya Nógrádiho by účelom vyhodenia ropovodu do vzduchu bolo zabrániť Maďarsku prijímať ďalšiu ruskú ropu, čím by sa "maďarský priemysel postavil na hlavu a oslabil by sa Viktor Orbán". 

Toto je útok na NATO podľa článku 5 Maďarska, a teda proti NATO

V článku 5 NATO sa uvádza, že vonkajší ozbrojený útok na jedného alebo viacerých členov Aliancie v Európe alebo Severnej Amerike sa bude považovať za útok na všetkých, a preto využije právo OSN na individuálnu a kolektívnu obranu na okamžitú podporu tých, na ktorých sa útočí, a to aj silou zbraní. Útok možno interpretovať aj široko, čo môže zahŕňať napríklad kybernetický útok alebo útok na infraštruktúru, t. j. čokoľvek, čo ohrozuje bezpečnosť. Článok 5 sa neuplatňuje automaticky.

"Plne súhlasím s tým, že ak by k takémuto útoku došlo, mala by sa preskúmať otázka možného útoku na NATO podľa Severoatlantickej zmluvy," povedal Máté Tóth, energetický právnik a expert na medzinárodné právo. 

A dodal: "Logika Zmluvy o Aliancii spočíva v tom, že žiadny členský štát by nemal utrpieť žiadnu ujmu alebo ohrozenie svojej územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti, vrátane akéhokoľvek teroristického útoku, ktorý by zostal bez odpovede podľa princípu kolektívnej obrany."

Medzitým Washington potvrdil, že skutočne existuje ukrajinský návrh, že plynovod by mal byť vyhodený do vzduchu, ale Američania: "...ospravedlnili Zelenského tým, že povedal, že je nahnevaný. Hlava štátu sa nemôže hnevať," zdôraznil György Nógrádi.

V reakcii na plán Ukrajiny, aby sa Kyjev stal členom NATO, bezpečnostný expert uviedol, že na to nemá najmenšiu šancu.

"Krajina v ozbrojenom konflikte, ktorá vedie vojnu so svojím susedom, kde nie je minimum demokracie, nemôže vstúpiť do NATO," zdôraznil Nógrádi.

"Je tu otázka, či by bolo naozaj rozumné politické konanie pokúsiť sa pripraviť takéto typy rozhodnutí. Okrem toho je tiež dôležité, že Maďarsko ako susedná krajina poskytlo pomoc od vypuknutia vojny a okamžite prijalo utečencov z územia Ukrajiny bez opýtania," citovala MTI Andrého Palóca, senior analytika Nadácie vedomostného centra verejného života Századvég.

"To, čo bolo povedané je určite na zamyslenie, pretože ide o infraštruktúrny plynovod strategického významu, ktorý v podstate zabezpečuje dodávky ropy do Maďarska," povedal senior analytik vedomostného centra M1.

Dodal, že podľa jeho názoru je ťažké interpretovať skutočnosť, že Ukrajina chcela "ublížiť" spojencovi NATO a zároveň sa chcela stať súčasťou politickej a obrannej aliancie.