Politológov volebný tip pre Progresívne Slovensko
24 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"NEZAUJÍMAVO PROGRESÍVNI" - drsne, stručne a jasne. Tak píše o tlačovke "progresívcov" politológ Jožo Lenč. Ale nielen o tlačových besedách tohoto zoskupenia píše, dáva aj akúsi volebnú prognózu a tá sklame najmä prezidentku a mainstream.
(Citujeme v plnom znení.)

"Tlačové konferencie môžu mať rôzne podoby. Môžu byť burcujúce, môžu byť plačlivé, môžu slúžiť ako nástroj motivácie občanov, alebo môžu poslúžiť na šírenie lži. Lenže rovnako sa môžu javiť nezrozumiteľné, obsahovo vyprázdnené, nudné ba až nezaujímavo progresívne. Tu prvú možnosť využívajú ti, ktorí chcú v politike uspieť a najmä pred voľbami získať pozornosť médií a z rôznych dôvodov rozpŕchnutých voličov. Tie druhé sú súčasťou "politiky" strán, ktoré sú "odsúdené" na neúspech. Strán, ktoré sa húževnatosťou snažia zopakovať si pocit zmaru.

PS nikoho nezaujalo

Včerajšok bol opäť dňom tlačových konferencií. Voľby sú pred dverami. V parlamente agenda hodná získania pozornosti (a nakúpenia voličskej bázy). Najlepší čas na prezentovanie sa. Kým OĽaNO++ túto možnosť do bodky využilo (45 min., množstvo novinárskych otázok, náznak konfliktu a jasné posolstvá), Progresívne Slovensko ako obyčajne nikoho nezaujalo (14 min., jedna otázka, prázdne frázy).

Niežeby téma: Odchod mladých zo Slovenska, nebola "premiérskou" témou, ako sa to snažili prezentovať na tlačovke Progresívneho Slovenska, no ak pri jej uchopení, nedokážu vystúpiť z hraníc svojho pohľadu na svet a spoločnosť bude pre väčšinu populácie (a médiá) nezaujímavá. Progresívne Slovensko (Simečka, Stohlová, Plavkáová) sa snažilo presvedčiť, že štyri stretnutia a stovka respondentov z radov mladých ľudí (ti na rozdiel od dôchodcov nechodia voliť) dokážu obsiahnuť príčiny odchodu mladých do zahraničia.

Oblasti, na ktoré sa chcú zamerať a tým zvrátiť trend sú: vzdelanie, duševné zdravie, klimatická kríza, kvalita života a rovnosť pre všetkých. V každej z oblastí sľubuje zmeny a to napriek tomu, že zo skúseností vieme, že reformy môžu aj škodiť, riešenia nesúvisia s témou alebo si vyžadujú zmenu ústavy.

Pohnú vesmírom?

Vo vzdelávaní sa má zmeniť filozofia, zvýšiť platy učiteľov, dokončiť kutikulárna reforma (tomu nerozumie asi nik) a reformovať (opäť) vysoké školy. Hoc namiesto reformy by stačilo racionalizovat financovanie škôl, zmeniť rétoriku ohľadom kvality našich škôl a napríklad využiť aktuálne dáta k tomu, ako štipendiami podporiť to, aby absolventi stredných škôl uprednostňovali štúdium na kvalitných slovenských katedrách pred štúdiom v zahraničí. Lenže toto je priveľmi zrozumiteľné a jednoduché. V rámci témy duševného zdravia, ktorú považujú za životne dôležitú tému, chcú preplácať psychoterapiu zo zdravotného poistenia, či odstrániť stigmatizáciu duševných chorôb, no toto nie sú oblasti, ktoré priamo súvisia s odchodom mladých ľudí do zahraničia. Podobne je to aj s ich ďalšou agendou klimatickej krízy. Jasne, pre budúcnosť je riešenie klimatických zmien kľúčové, no napriek tomu, že "mladí ľudia chcú vidieť činy", nie je to téma, ktorá zaujme. Obzvlášť, ak sa z TK nedozviete nič konkrétne. Posledná téma, ktorá je "vlajkovou loďou" Progresívneho Slovenska je rovnosť pre všetkých. V sociálne rovine sa dokonca snažia presvedčiť, že sú ľavicoví (dokonca s nádychom etatizmu) - chcú stavať nájomné byty a štátom kontrolovať a odstraňovať rodové platové rozdiely. Lenže podstata agendy je postavená na rovnosti párov rovnakého pohlavia. Táto by mala byť štandardom v 21. storočí, lenže je pre voličov nezaujímavá. Nehovoriac o tom, že ak sa spojí s "presadzovaním manželstva pre všetkých", čo si vyžaduje zmenu ústavy, je aj nerealizovateľná. Obzvlášť v prípade, že ste s touto témou osamotení a pre voličov nezaujímaví.

V prieskumoch rastú, ale koncovka môže byť iná

Progresívne Slovensko v prieskumoch rastie. Blíži sa k 15tim percentám a budia dojem, že majú šancu vyhrať voľby. Avšak toto sa deje najmä v čase, keď nič nerobia. V momente, keď sa snažia zaujať, keď sa pokúšajú vstúpiť do kampane, stávajú sa nezaujímavými. V konečnom dôsledku to môže znamenať to, že ich vo voľbách vo výsledku preskočí aj Matovičovo OĽaNO+++." 

_________________________________

Komentár politológa Joža Lenča z jeho statusu na sociálnej sieti sme publikovali celý, v originálnom znení.

Predvolebný prieskum tentoraz od Medianu
Voľby by v apríli a začiatkom mája vyhral Smer-SD s podporou 16,2 percenta. Nasledovala by strana Hlas-SD s podporou 13,9 percenta a za ňou Progresívne Slovensko s 11,6 percenta hlasov. Informuje TA SR. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik