V Bratislave sa bude konať Globsec. Prídu aj von der Leyenová, Macron či Vučič
24 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

V pondelok (29. 5.) sa v Bratislave začne 18. ročník bezpečnostnej konferencie Globsec. Informuje o tom RTVS.

Medzi významnými politickými osobnosťami, ktoré sa na podujatí zúčastnia, budú napríklad predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, srbský prezident Aleksandar Vučič, rakúsky kancelár Karl Nehammer či český premiér Petr Fiala. Fóra sa má zúčastniť aj delegácia z Ukrajiny, zatiaľ však nie je známe jej presné zloženie. Potvrdená je však účasť podpredsedníčky ukrajinskej vlády Olgy Stefanišyny.

Slovensko bude na konferencii zastupovať aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Konferencii má tento rok dominovať téma vojny na Ukrajine. Prezident Globsecu Róbert Vass poznamenal, že Globsec nikdy nebol organizovaný v tak náročnom období z vnútropolitického aj zahraničnopolitického hľadiska. Vass dodal, že Bratislava bude hostiť 1300 hostí zo 63 krajín. Naplánované sú vystúpenia 160 rečníkov. Priebeh konferencie bude sledovať 150 novinárov z desiatok krajín.

V súvislosti s podujatím budú zavedené prísne bezpečnostné opatrenia. Od 24. mája do 8. júna Slovensko dočasne zavedie kontroly na hraniciach.

Každoročné konferencie Globsec Bratislava Global Security Forum organizuje mimovládna organizácia Globsec so sídlom v Bratislave. Konajú sa od roku 2005.

Americkí študenti k ideologickej Putinofóbii - "to je vari zlý sen"
Študenti významnej americkej univerity Georgetown dali najavo svoj odpor voči nútenej ideologizácii ich akademickej pôdy. Udalosť zaznamenal český web novinky.cz. Georgetownská univerzita uviedla, že Darju Navalnú pozvala, aby poukázala na ťažké... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik