Americkí študenti k ideologickej Putinofóbii - "to je vari zlý sen"
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Študenti významnej americkej univerity Georgetown dali najavo svoj odpor voči nútenej ideologizácii ich akademickej pôdy. Udalosť zaznamenal český web novinky.cz.

Georgetownská univerzita uviedla, že Darju Navalnú pozvala, aby poukázala na ťažké postavenie politických väzňov vo svete. Alexej Navalnyj je ostrým kritikom ruského prezidenta Vladimíra Putina a korupcie v Rusku a od roku 2021 je v Rusku väznený na základe obvinení z podvodu v procese, ktorý jeho priaznivci označili za politicky motivovaný. Jeho dcéra Darja spoločne s jeho manželkou v tom čase vystupovali ako jeho právne zástupkyne.

Dôvod protestu je zo strany študentov jasný

Študenti podľa novinky.cz poukazujú na to, že Navalnyj sa vyjadroval o prisťahovalcoch ako o „šváboch“, predniesol urážky na adresu homosexuálov a len nedávno povedal, že by mal byť Krym vrátený Ukrajine. Amnesty International ho dokonca načas kvôli jeho výrokom zbavila označenia väzňa svedomia.

"Vhodná" propaganda

Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a nedávne uväznenie novinára denníka The Wall Street Journal Evana Gershkovicha v Rusku sa Navalná, dvadsaťdvaročná študentka psychológie na Stanfordovej univerzite, zdala byť škole vhodnou voľbou, ktorá by zdôraznila slobodu slova. Mnoho ukrajinských a gruzínskych študentov malo ale na vec iný názor.

Ani keby som musela...

Ukrajinská študentka posledného ročníka Iryna Tiasková uviedla, že by raz chcela pracovať v ukrajinskom parlamente a vyobrazenie s ruskou politickou osobnosťou, či už provojnovou, alebo nie, by jej mohlo v budúcnosti uškodiť. „Vlaňajší absolventi podávali ruku Blinkenovi, ktorý prednášal prejav. Mám jej snáď podať ruku ja? To neurobím, ani keby som musela,“ povedala Tiasková.

Zlý vtip?

Keď sa o tom, že medzi rečníkmi bude Navalná, dozvedela ukrajinská študentka Ruslana Kočmarová, myslela si, že „to je zlý vtip“. Začala potom organizovať protest študentov.

Študenti adresovali vedeniu školy množstvo rozhorčených listov a stovky študentov, vyučujúcich a absolventov podpísali petíciu proti pozvaniu Navalnej na kampus.

„Raz rozoslané pozvánky už nesťahujeme ani neodrádzame rečníkov od toho, aby tu vystúpili,“ povedal Joel Hellman, dekan fakulty medzinárodných vzťahov. „Keď medzi študentmi vzniknú obavy, s rečníkmi komunikujeme, aby ich mohli v prejavoch vziať do úvahy,“ dodal dekan.

Zelenského mierový plán. Aký je?
Skutočná hanba": Zelenského "zákerný" plán proti Rusku zhodnotil Američan. Americký ekonóm Sachs označil Zelenského mierový plán za hanebný. Plán "Mierový plán" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nie je možné realizovať, pretože... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme