To som ešte nevidel! Klamstvá! Analytik Šándor o Bakhmute a ďalšom vývoji
23 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Nikdy predtým som nič podobné nevidel. Konflikt sa vyznačuje obrovskou informačnou vojnou. Dezinformácie, obrazovky atď." Bezpečnostný analytik Andor Šándor opisuje súčasnú situáciu ukrajinského konfliktu. Osobne neverí, že front v Bachmute sa drží z ukrajinskej strany len preto, aby začal protiofenzívu. "Je to o tvrdohlavosti oboch strán kvôli nejakej symbolike. Ukrajinci sa ho rozhodli brániť za každú cenu. Rusi sa ho rozhodli dobyť za každú cenu," povedal. Predstavuje podrobnú analýzu experta na to, čo sa deje na ukrajinskom a ruskom fronte.

Názor zverejnený na webovej stránke parlamentnílisty prinášame v plnom zneni.

Šéf ruského žoldniera Jevgenij Prigožin oznámil dobytie Bachmutu v sobotu. Podľa neho Wagnerovci začnú opúšťať mesto a odovzdajú ho ruskej armáde. Hovorca ukrajinskej armády uviedol, že boje stále pokračujú. Ukrajinci naopak poukazujú na úspech ukrajinskej armády. Je toto rozhodujúci moment?

Spýtali sme sa generála, bezpečnostného poradcu Andora Šándora.

"Vychádzam zo skutočnosti, že určite existuje rozpor medzi ukrajinským politickým a vojenským vedením v tom, ako pokračovať v operáciách v Bachmute," povedal Sandor na začiatku svojej analýzy.

"Zelenskyj na summite G7 v Japonsku pripustil, že Bachmut je len v našich srdciach. To znamená, že je v podstate stratený. Ak mali Ukrajinci nejaký úspech, tak asi pred dvoma týždňami, keď sa im podarilo vytlačiť jednu alebo dve roty ruských bojovníkov kilometer ďaleko... Je potrebné to brať veľmi vážne. Mohla by to byť morálna vzpruha? Určite. Otázkou je, ako dlho vydržia," dodal.

Opísal tiež povahu bojov v Bachmute. "Podľa môjho názoru to, čo sa deje v Bachmute, je konflikt, kde ide o tvrdohlavosť oboch strán s ohľadom na určitú symboliku. Ukrajinci sa ho rozhodli brániť za každú cenu. Rusi sa ho rozhodli dobyť za každú cenu. Otázkou je, či cena, ktorú platia obe strany, je oprávnená," hovorí. Šándor osobne neverí, že front v Bachmute sa drží z ukrajinskej strany len na začatie protiofenzívy.

Cieľom je narušiť ukrajinskú ofenzívu

"Neporovnával by som boj o Bachmut s bojom o Stalingrad. Každý, kto tak robí, nerozumie tomu, čo sa stalo počas druhej svetovej vojny, a ja by som to vôbec neuviedol do kontextu. To, že Rusi chcú pokračovať v dobytí Bachmutu, aby prerušili zásobovacie trasy ukrajinskej armády, je zrejmé. Otázkou je, či stiahnutie ukrajinských vojsk na iné pozície nebude pre nich výhodnejšie, alebo ho Rusi na danej úrovni jednoducho zastavia a nebudú pokračovať," analyzoval. "Myslím si, že cieľom Ruska nie je veľká ofenzíva, ale skôr narušenie prípravy Ukrajiny, o ktorej sa hovorí už dlho a nikto zásadne nevie, ako sa začne, do akej miery a aký výsledok dopadne," dodal.

Šándor opísal relevantnosť informácií, ktoré sa k nám dostanú, takto:

Začal by som dvoma bonmotmi alebo porovnaniami. V každej vojne je prvou obeťou pravda. Ďalšia analógia, ktorú použil Winston Churchill, je: pravda je vo vojne taká vzácna vec, že ju musí sprevádzať strážca lží," povedal. " To je presne to, čo vidíme.

Nikdy predtým som nič podobné nevidel. Konflikt sa vyznačuje obrovskou informačnou vojnou. Dezinformácie, obrazovky atď. Je logické, že Ukrajinci v snahe odolávať konfliktu hovoria informácie, ktoré nie sú pravdivé. Rusi tiež používajú zavádzajúce a nepravdivé informácie, aby sa ospravedlnili," povedal bezpečnostný expert.

"Ak vezmete logiku len v jednom prípade, mám na mysli jesenné a zimné ostreľovanie ukrajinskej kritickej infraštruktúry, ukrajinské velenie takmer vždy hlásilo, že deväťdesiat percent ruských rakiet bolo zostrelených. Najmenej tretina kritickej infraštruktúry však bola narušená. Nedáva to zmysel a logiku. Pravda je vždy niekde inde a ukáže sa v momente, keď sa konflikt skončí a uvidíme jeho výsledok," dodal.

A čo riešenie realistického konfliktného prostredia?

"V mysliach mnohých ľudí v našej krajine, vrátane prezidenta, ktorý minulý rok povedal, že ak Ukrajinci bojujú tak, ako bojujú, dobyjú Krym do konca roka, myslím tým minulý rok, existuje určitá snaha pokračovať v rovnakej propagande, ktorú vedú Ukrajinci.

Chápem to," zdôrazňuje Šándor . "Malo by byť dôležité len pre nás, a nielen pre Čechov, aby sme sa zaoberali tým, čo je v prostredí konfliktu reálne. Povedať, že Ukrajina nemá šancu znovu dobyť Krym, neznamená, že sme proruskí alebo protiukrajinskí. Snažíme sa len vidieť konflikt realisticky. Podľa môjho názoru je predstava, že sa situácia na Ukrajine vráti pred rokom 2014 alebo pred 24. februárom 2022, nereálna. Pohyb môže niekde byť, o tom niet pochýb, je to len otázka toho, aký významný a aký veľký bude," dodáva.

Publikum, pre ktoré sú informácie určené, je široké. "Étos, ktorý Zelenskyj šíri po celom svete, je udržať vnútornú podporu Ukrajincov, čo je mimoriadne dôležité, aby nestratili fatálne straty. Je to dôležité aj pre podporu Západu, ktorá nie je vždy úplne rovnaká v praktickej rovine ako vo verbálnej," hovorí Šándor.

Vidí určitý rozpor medzi tým, čo Západ sľubuje a čo robí.

"Prečo rok a pol odolávame niektorým červeným čiaram? Že im nedáme tanky, delostrelectvo, lietadlá a konečne im dáme všetko? Na čo sme čakali? Prečo sme im ho nedali hneď? Vôbec tomu nerozumiem a nepripadá mi to ako dvojnásobne premyslený a čestný prístup Západu k Ukrajincom. Odráža to neustály nedostatok dôvery v schopnosť Ukrajiny rokovať s Ruskom oveľa lepšie, ako to vyzerá teraz," povedal.

"Vždy sa niečo stane, keď sa červená čiara prekríži a my si povieme: 'Dobre, dáme im tie stíhačky F-16.' Ale pre mňa je dôležitá otázka, odkiaľ budú operovať v ukrajinskom vojnovom divadle? Nie som si istý, či by Ukrajina mala jedno letisko, z ktorého by ich mohla zodpovedne prevádzkovať. Každý štát, ktorý ich zaviedol, musí urobiť úpravy na letiskách. Prevádzkovanie starých sovietskych typov je naozaj odlišné od používania F-16 a iných západných strojov," vysvetlil.

Letiská musia byť pripravené na stíhačky

Na summite hláv štátov a predsedov vlád G7 v japonskej Hirošime americký prezident Joe Biden oznámil dodatočnú pomoc Ukrajine vo výške 375 miliónov dolárov (8,2 miliardy CZK). Podporí tiež dodávku stíhačiek F-16. "Američania v posledných mesiacoch hovoria, že Ukrajinci to nepotrebujú, že to nie je možné a nič nedostanú. Potom Spojené štáty ako krajina, ktorá ich vyrába a predáva, bez ktorej by ich Holanďania ani iné krajiny neboli schopné dodať, vyhlásili, že súhlasia. Peniaze, o ktorých hovorí Joe Biden, musia nepochybne ísť na nejakú úpravu letiska, aby Ukrajinci mohli prevádzkovať lietadlá, poskytovať výcvik pilotov, opravovať stroje a logisticky ich zabezpečovať," uzavrel.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik