Michal Kaliňák z HLAS - SD v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník: Nová vláda musí okamžite riešiť dedičné hriechy Eduarda Hegera
23 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

HLAS – sociálna demokracia vyzýva ministrov úradníckej vlády, aby začali naprávať chyby a spúšť, ktoré zanechala po sebe Hegerova vláda. Nová vláda musí okamžite riešiť dedičné hriechy Eduarda Hegera. Aj o týchto témach je rozhovor s Michal Kaliňákom, expertom na samosprávu, členom strany HLAS - SD.

HD:Uveďte jeden z najväčších dedičných hriechov vlády Eduarda Hegera, s ktorými sa bude musieť budúca vláda popasovať?

Michal Kaliňák: Potravinové púšte a čierne skládky ponúkajú okamžité riešenie, len netreba pred nimi strkať hlavu do piesku, ako to robili Hegerovi ministri. Strana HLAS – sociálna demokracia ešte pred Veľkou nocou vyzvala po nečinnosti ministrov premiéra Eduarda Hegera, aby vyčlenil financie z rezervy predsedu vlády peniaze na prevádzku pojazdných predajní. On namiesto pomoci takmer 300 000 ľuďom na vidieku, ktorí si nemôžu kúpiť ani základné potraviny radšej použil svoju rezervu na čokoľvek, iba nie na pomoc vidieku.

HD: 11 000 čiernych skládok, o ktorých sa vie. Máte vedomosti, ako sa s nimi popasovala predchádzajúca vláda?

Michal Kaliňák: Išlo o takmer obdobnú situáciu, akú som načrtol v odpovedi pri prvej otázke. Tá nastala aj s návrhom na odstraňovanie viac ako 11 000 čiernych skládok. Vtedajší minister práce Milan Krajniak a rovnako aj vtedajší šéf envirorezortu Ján Budaj neurobili nič. Strčili hlavu do piesku, nezobrali naše riešenie a nenavrhli lepšie. To sme zažívali za Igora Matoviča aj Eduarda Hegera. Preto som dnes vyzval nových ministrov, aby začali konať a tieto problémy riešili.

HD: Ako sa dajú podľa vás vyriešiť tieto otázky?

Michal Kaliňák: Potravinové púšte dokážeme vyriešiť napríklad eurofondovou výzvou na pojazdné predajne potravín, ako je to v susednej Českej republike. Odstrániť čierne skládky dokážeme využitím nezamestnaných ľudí s tým, aby samosprávy neplatili poplatok za uloženie tohto odpadu na skládke a zároveň, aby sa im tento odpad nezapočítaval do koeficientu separácie. Sú to pomerne jednoduché riešenia, ktoré pomôžu ľuďom aj samosprávam.

HD: Má strana HLAS - SD očakávania, ktoré sa týkajú tejto problematiky a jej riešenia v súvislosti s úradníckou vládou?

Michal Kaliňák: Strana HLAS – sociálna demokracia očakáva, že členovia úradníckej vlády, minister investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja využije z miliardového balíka eurofondov financie na odstránenie potravinových púšti, že ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny využije svoje možnosti a spolu s ministrom životného prostredia pomôžu odstraňovať čierne skládky.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik