Európsky "Mierový fond" na zbrane!
24 | 05 | 2023 I Milan Laca

Väčšina v EÚ podporuje zvýšenie fondu, z ktorého pomáhajú Ukrajine zbraňami – Borrell.

"Drvivá väčšina" členských krajín Európskej únie podporuje  návrh na zvýšenie Európskeho mierového fondu, ktorý sa využíva najmä na vojenskú pomoc Ukrajine. Po stretnutí ministrov obrany štátov EÚ to vyhlásil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, informuje spravodajca "európskej Pravdy".

Podporujú nárast

"Prevažná väčšina členských štátov uviedla, že podporuje zvýšenie financovania Európskeho mierového fondu o ďalších 3,5 miliardy eur," povedal Borrell. Dodal, že navýšenie fondu umožní financovanie pomoci nielen Ukrajine, ale aj iným štátom. Nové prostriedky budú medzi ne rozdelené približne rovnomerne. „Musíme brať do úvahy potreby, ktoré vznikajú v iných častiach sveta,“ povedal najvyšší diplomat.

Viktor Orbán: Ukrajina nemôže vyhrať vojnu
Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa ešte musia zlepšiť, kým maďarský parlament schváli žiadosť severského štátu o členstvo v NATO, povedal maďarský premiér Viktor Orbán v utorok na Katarskom ekonomickom fóre. "Politické vzťahy medzi... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

 A ďalších 500 miliónov 

Borrell tiež potvrdil, že dohodu o pridelení ďalšej tranže z Európskeho mierového fondu vo výške 500 miliónov eur Ukrajine zatiaľ nedosiahli.  "Stále o tom rokujeme. Dúfam, že do konca týždňa sa podarí prekonať všetky prekážky, ktoré bránia schváleniu tejto sumy. Diskutuje sa o tom v technických komisiách, ale dnes tam nie je jednota," vysvetlil šéf diplomacie.

Maďari sa zaťali 
Tranžu vo výške 500 miliónov eur z Európskeho mierového fondu zablokovalo Maďarsko. Mnister zahraničných vecí Péter Szíjjartó dal jasne na javo, že toto všetko sa deje len kvôli zaradeniu maďarskej banky OTP Ukrajinou na zoznam medzinárodných sponzorov vojny.
Na čo slúži fond

Európsky mierový fond je mimorozpočtový nástroj, ktorého celkový objem v súčasnosti dosahuje  takmer 8 miliárd eur.  Z neho sa členským štátom EÚ kompenzuje časť vojenských výdavkov, ktoré smerujú na Ukrajinu. Celkovo sa už z fondu minulo na vojenskú pomoc Ukrajine asi 4,6 miliardy eur.

Ukrajina OSTRO reaguje na Viktora Orbána!
Kyjev neignoroval vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenkoa povedal, že Viktor Orbán "zbavil" Moskvu zodpovednosti. "Kremeľ sa môže radovať: maďarský premiér zbavil Rusko... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

EÚ sa snaží

Únia už poskytla Ukrajine od začiatku roka 220 tisíc delostreleckých granátov.  V rámci iniciatívy dať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície, z nej previezli Kyjevu už viac ako pätinu, navyše aj rakety. Borrell pripomenul, že plán schválený Radou Európskej únie počíta s tromi aspektmi: presunom delostreleckých granátov zo zásob štátov EÚ, spoločnými nákupmi od obranných spoločností a investíciami do priemyselných kapacít.