Viktor Orbán: Ukrajina nemôže vyhrať vojnu
23 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa ešte musia zlepšiť, kým maďarský parlament schváli žiadosť severského štátu o členstvo v NATO, povedal maďarský premiér Viktor Orbán v utorok na Katarskom ekonomickom fóre.

"Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sú strašne zlé. Nechceme vnášať konflikty do NATO," povedal premiér podľa agentúry Reuters.

Maďarský parlament prijal koncom marca návrh, ktorým sa ratifikuje žiadosť Fínska o vstup do NATO. Doteraz neutrálny severoeurópsky štát požiadal o vstup do vojenskej aliancie po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny.

Správa denníka The Guardian citovala poradcu Viktora Orbána, ktorý povedal, že: "...niektorí maďarskí poslanci sa cítia nepríjemne, pretože švédski ministri si zvykli spochybňovať stav demokracie v Maďarsku".

Podľa agentúry Bloomberg maďarský premiér na Katarskom ekonomickom fóre hovoril aj o rusko-ukrajinskej vojne. Viktor Orbán šéfredaktorovi novín povedal, že verí, že Ukrajina nemôže vyhrať túto vojnu proti Rusku.

"Ak sa pozriete na čísla, prostredie a odmietnutie NATO vyslať vojakov, je zrejmé, že na bojisku chudobných Ukrajincov neexistuje žiadne víťazstvo," povedal premiér.

Pokračoval, že polovica energetických potrieb Maďarska pochádza z Ruska s dlhodobými zmluvami, zatiaľ čo pre druhú polovicu sa musia nájsť iní partneri.

"Hľadáme partnerov po celom svete a Katar je pre nás potenciálnym partnerom," dodal Orbán.

Zatiaľ čo mnohé členské štáty EÚ znížili svoju závislosť od ruského plynu a ropy, maďarská vláda uzavrela dohody s Ruskom o zvýšení dodávok zemného plynu. Poznamenali tiež, že Maďarsko bolo takisto oslobodené od ropných sankcií EÚ.

"Nikdy sa to nemalo stať"

Namiesto eskalácie vojny potrebujeme prímerie a mierové rozhovory, pretože vo vojne na Ukrajine zomiera každý deň veľa ľudí, povedal premiér.

Orbán poukázal na to, že Maďarsko sa na konflikt na Ukrajine pozerá z inej perspektívy ako z pohľadu hlavného prúdu Európy, pretože susedí s bojujúcou krajinou, na území ktorej je významná maďarská menšina, ktorej viacerí členovia prišli pri zrážkach o život.

PREMIÉR OZNAČIL VOJNU ZA ZLYHANIE DIPLOMACIE, KU KTORÉMU NIKDY NEMALO DÔJSŤ.

Podľa Orbána hlavnou otázkou v konflikte nie je, kto na koho zaútočil, ale čo sa stane nasledujúce ráno: zomrie viac ľudí. Podľa premiéra je preto najprv potrebné prímerie a potom sa môžu začať rokovania o novom európskom bezpečnostnom systéme.

V odpovedi na otázku premiér tiež vysvetlil, že demokrati v Spojených štátoch sú vedení oveľa ideologickejšie ako republikáni. Demokrati sa pravidelne snažia presvedčiť ľudí o svojich vlastných zásadách a niekedy dokonca vnútia svoju vôľu ostatným.

"To sa mi nepáči, máme svoju vlastnú kultúru, svoj vlastný spôsob života, nezasahujte, prosím! Nevychovávajte nás, nehovorte nám, čo je správne a čo zlé. Nie je úlohou Američanov ani žiadneho iného národa hovoriť Maďarom, ako majú žiť. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump to dobre chápe," dodal premiér.

Maďarský premiér odcestoval do Kataru v nedeľu na pozvanie katarského premiéra. Viktor Orbán už v pondelok popoludní na svojej facebookovej stránke naznačil, že sa s touto blízkovýchodnou krajinou dohodol na energetickej spolupráci.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik