Aktivity britských špeciálnych jednotiek
23 | 05 | 2023 I Milan Laca

Guardian: Britské špeciálne jednotky boli tajne zapojené do operácií na území 19 krajín.

Britská Action on Armed Violence informovala o tajnej účasti britských špeciálnych síl na operáciách v 19 krajinách, vrátane Ruska.

Už dávno

Špeciálne sily Veľkej Británie sú od roku 2011 skryto zapojené do operácií v 19 krajinách, vrátane Ruska a Ukrajiny. Informuje o tom The Guardian, s odvolaním sa na správu výskumnej skupiny Action on Armed Violence.

Ukrajina OSTRO reaguje na Viktora Orbána!
Kyjev neignoroval vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenkoa povedal, že Viktor Orbán "zbavil" Moskvu zodpovednosti. "Kremeľ sa môže radovať: maďarský premiér zbavil Rusko... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kde všade boli

Podľa výskumníkov sa Špeciálna letecká služba (SAS), Špeciálna lodná služba (SBS) a Špeciálny prieskumný pluk (SRR) zúčastnili  na operáciách bez verejného potvrdenia ich činnosti a to aj na Ukrajine,  na Filipínach, v Rusku, Estónsku, Francúzsku, Líbyi, Pakistane, Sýrii a Sudáne. 

Kde najviac...

Autori správy tvrdia, že britské vojenské jednotky boli najaktívnejšie v Sýrii, kam prišli v roku 2012, aby pomohli povstaleckým skupinám. Špeciálne jednotky sa podieľali aj na záchrane diplomatov a ich rodín v apríli 2023 po vypuknutí bojov  v Sudáne.

Bez komentára

Hovorca ministerstva obrany Veľkej Británie na otázku o tejto správe odpovedal, že "dlhodobou politikou po sebe nasledujúcich vlád je nekomentovať britské špeciálne jednotky."  Únik tajných dokumentov Pentagonu odhalil prítomnosť predstaviteľov špeciálnych síl, ktorí oficiálne popierajú svoju účasť na konflikte krajín NATO na Ukrajine. Uvádzajú, že počas vývoja konfliktu tam vyslala Británia  50 vojakov.

Sankcie sú hanebným zlyhaním Západu
"Sprísnenie protiruských sankcií zo strany Západu je znakom zlyhania" - píše redakcia The Guardian na svojom webe. Sprísnenie sankcií voči Rusku oznámené na summite G7 v Hirošime je podľa citovaného zdroja dôkazom toho, že západ zostáva pevne za... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik