Sankcie sú hanebným zlyhaním Západu
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Sprísnenie protiruských sankcií zo strany Západu je znakom zlyhania" - píše redakcia The Guardian na svojom webe. Sprísnenie sankcií voči Rusku oznámené na summite G7 v Hirošime je podľa citovaného zdroja dôkazom toho, že západ zostáva pevne za Ukrajinou, ale je to tiež znak zlyhania jeho "politiky".

Napriek rečiam o rýchlom víťazstve neprišlo v ekonomickej vojne k žiadnemu úderu, nehovoriac o tom, že zmrazenie majetku, zameranie sa na oligarchov, hľadanie alternatívnych zdrojov energie a zbavenie Ruska životne dôležitých komponentov nepriniesli v Kremli žiadnu zmenu.

Sankcie sú dvojsečná zbraň

Niet pochýb o tom, že vplyv sankcií pociťuje Rusko, ale aj západ. Jedným z dôvodov prehnaných tvrdení, že ruská ekonomika je blízko kolapsu, je to, že západní politici nechcú vidieť, že ich vlastní voliči trpia vedľajšími škodami: drahšia energia, rastúce ceny potravín a klesajúca životná úroveň.

Predpovede ako z kávy

Prvé predpovede Medzinárodného menového fondu , že ruská ekonomika sa v roku 2022 zníži o 8,5 percenta, boli odvtedy revidované na pokles o 2,5 percenta. MMF v tomto roku očakáva dokonca rast ruskej ekonomiky o 0,7 percenta. Inflácia je na trojročnom minime 2,3 percenta, čo je menej ako v USA, Spojenom kráľovstve alebo v eurozóne.

Čo sa teda deje?

Jedným z možných vysvetlení je, že veci sú horšie, ako sa zdajú na povrchu. Objavujú sa správy o úniku mozgov kvalifikovaných pracovníkov a nedostatku náhradných dielov. Ani jedno by neviedlo k okamžitému prepadu ekonomiky, no z dlhodobého hľadiska by to boli faktory – ak by sa to neriešilo – ktoré by ekonomiku Západu spomalili.

Príliš veľa omylov

Tri pochybné predpoklady podporili presvedčenie Západu, že ekonomická vojna sa rýchlo skončí. Prvým je, že Rusku by došli peniaze, a tak by nebolo schopné financovať svoju vojenskú akciu.

V skutočnosti sa energetické embargá a zmrazenie ruských rezerv v držbe západných centrálnych bánk ukázali ako menej účinné, ako sa predpokladalo. Zatiaľ čo objem vývozu ruskej ropy a plynu klesol, vyššie ceny znamenali, že hodnota vývozu nebola ovplyvnená.

Rusko tiež ponúklo, že bude dodávať ropu a plyn so zľavou a našlo množstvo pripravených kupcov: predovšetkým Čínu a Indiu. Moskva doteraz nemusela siahnuť do svojich rezerv, aj keď sa to môže zmeniť, ak budú globálne ceny energií naďalej klesať.

Druhým predpokladom bolo, že celá globálna komunita bude jednotná v opozícii voči ruskej agresii. To sa ukázalo ako optimistické. Mnohé krajiny v Afrike a Ázii odmietli odsúdiť Rusko v hlasovaní OSN na začiatku vojny a namiesto toho sa zdržali hlasovania. Píše theguardian.com.

USA nad priepasťou, Bidenov samovražedný kurz
Krachov ako nikdy. USA sú nad priepasťou. „Otrasie to všetkým.“ Znie titulok článku na webe parlamentnilisty.cz. Na dlhopisových trhoch v posledných dňoch značne stúpajú obavy veriteľov, že Spojené štáty už za niekoľko dní dospejú do situácie, keď... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme