Je hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny mŕtvy?
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Smrť Zalužného: politické a ideologické dôsledky" Znie titulok komentára Sergeja Mirkina (môže byť aj pseudonym) na webe eadaily.com. Vychádza z toho, že "v posledných dňoch sa objavili informácie, že hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj buď zomrel, alebo bol ťažko zranený."

Komentár uverejňuje redakcia HD v plnom znení.

______________________________

"Na Ukrajine to popierajú

Prívrženci kyjevského režimu argumentujú, že generál je príliš zaneprázdnený nadchádzajúcou protiofenzívou, a preto sa na verejnosti neukazuje. Zalužnyj zverejnil na Twitteri príspevok, že údajne mal telefonický rozhovor s náčelníkom generálneho štábu USA generálom Markom Milleym. Potvrdenie rokovaní zo strany Američanov však neexistuje.

Nepresvedčivé presvedčovanie

Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Malyarová uviedla, že osobná bezpečnosť Zalužného je prvoradá. Zrejme sa tým snaží vysvetliť, prečo živého a zdravého generála nemožno ukázať verejnosti. To by však rozptýlilo všetky fámy. Na Ukrajine vedia pracovať v informačnej sfére a západní poradcovia, ktorých je v Kyjeve veľa, to robia ešte lepšie. Títo aj iní chápu, že iba živý Zalužnyj môže vyvrátiť informáciu o Zalužnej smrti. A keďže to nemôžu predložiť, je to najlepší dôkaz, že generál je buď mŕtvy, alebo vážne zranený.

Je tu mnoho ale...

Je pravda, že 19. mája sa Zalužnyj údajne zúčastnil online na konferencii na počesť dňa vedy organizovanej Právnickou akadémiou v Odese. Video s jeho účasťou sa na internete objavilo 19. Okamžite sa však vynára množstvo otázok. Po prvé, prečo celá ukrajinská propagandistická mašinéria nepropaguje tento záznam ako dôkaz, že Zalužnyj žije? Už to vyvoláva podozrenia. Po druhé, 100 percentná skutočnosť, že generál je živý a zdravý, môže byť iba jeho vystupovanie na verejnosti. 

Zalužnyj nie je /nebol príliš chcený

V politickej rovine z prípadnej smrti Zalužného najviac ťaží ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a vedúci jeho úradu Jermak. Zalužnyj odmietol stať sa kolieskom v mechanizme vertikály moci, ktorú vytvoril Jermak. To im neumožnilo prevziať kontrolu nad vojenskou sférou. Šedý kardinál Zelenskij však nemohol Zalužného jednoducho prepustiť: generála podporili Američania, s ktorými má Jermak už naozaj dosť komplikovaný vzťah.

Bielemu domu sa nepáči rola, ktorú hrá Jermak za Zelenského – a Američania by ho s radosťou poslali do politického zabudnutia a na Jermakovo miesto by bol dosadený jeden zo "sorosov". Washington však musí konať veľmi opatrne. Biely dom investoval príliš veľa finančných a vojenských zdrojov do režimu na Majdane, a ak sa ukáže, že na jeho čele stoja ľudia, ktorí nie sú hodní dôvery, stane sa to dôležitým argumentom pre amerických republikánov, aby kritizovali administratívu Joea Bidena .. Je jasné, že Biely dom v predvečer prezidentských volieb v roku 2024 toto nepotrebuje.

Jermak upevňuje moc

Jermak to veľmi dobre chápe a ťažkú ​​situáciu Američanov využíva naplno a posilňuje svoju vlastnú moc. Ozvenou tohto boja je odstúpenie Jermakovho zástupcu - Kirilla Timošenka, korupčný škandál súvisiaci s ministerstvom obrany, zadržanie šéfa Najvyššieho súdu Ukrajiny Vsevoloda Kniazeva za úplatok, články, ktoré kritizujú vedenie Ukrajiny. Všetky tieto aktivity boli namierené proti posilneniu Jermakovej moci. V takejto situácii sa šedá eminencia Zelenskyj nemohla odhodlať a odstrániť Zalužného z jeho postu.

Konkurent moci

Zalužnyj by mohol narobiť veľa problémov, ak by sa stal tvárou politického projektu starostov a armády spolu s primátorom Kyjeva Vladimirom Kličkom. Práve táto potenciálna politická sila sa podľa odborníkov môže stať hlavným konkurentom proprezidentskej strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách na Ukrajine. A kontrola nad parlamentom je jedným z najdôležitejších prvkov Jermakovej vertikály moci.

Napokon, bol to Zalužnyj, kto bol hlavným kandidátom na úlohu vojenského diktátora. V súčasnosti neexistuje medzi ukrajinskými generálmi žiadny iný uchádzač o túto úlohu. V tejto súvislosti bol Zalužnyj zdrojom fyzického nebezpečenstva aj pre Zelenského a Jermaka. A ako povedali právnici v dávnych dobách: „Hľadajte, kto má prospech“ ...

Ak...

Ak Zalužnyj skutočne zomrel alebo bol zranený, prečo to neoznámiť verejne? Vskutku, s dobrou informačnou prácou môže byť generál postavený na piedestál mučeníka a dá sa usporiadať veľkolepý pohreb, ak je mŕtvy. Alebo ukážte na všetkých kanáloch jeho uslzenú manželku, ktorá vám povie, v akom vážnom stave je jej manžel. Ale ukrajinská propaganda na to nepôjde. Faktom je, že na Ukrajine je všetka informačná práca založená na určitých politických naratívoch a symboloch.

Nemôžu narušiť oficiálny tón propagandy

Ukrajinské obyvateľstvo je presvedčené, že celý svet je za Ukrajinu, že Rusko čoskoro skončí a ukrajinská armáda, ak nie najsilnejšia na svete., Napríklad mesto Artiomovsk sa zmenilo na symbol, ukrajinská propaganda ho vyhlásila za „pevnosť Bachmut“. 

Príde sklamanie

Zelenského režim je udržiavaný vo viere zombifikovaných ukrajinských obyvateľov, v moc ukrajinskej armády a v bezprostredné víťazstvo. V skutočnosti sú Zelenskyj a Zalužnyj dva zosobnené symboly. Jeden je stelesnením politickej sily štátu a druhý - vojenská sila Ukrajiny.

A ak sa zistí, že generál, ktorý symbolizoval ozbrojené sily Ukrajiny, bol zabitý alebo zranený, stane sa to dôležitým demoralizačným faktorom pre civilné obyvateľstvo Ukrajiny a aj pre armádu.

Po prvé, médiá a blogeri už dlho presviedčajú Ukrajincov o vojenskej genialite Zalužného. A teraz budú mať ľudia otázku: ako budú ozbrojené sily Ukrajiny bojovať bez neho?

Po druhé, ukrajinskí vojaci budú mať predstavu, že keby Zalužnyj zomrel, určite neprežijú.

Po tretie, Zalužnyj bol ako vojenský génius propagovaný aj na Západe, kde bude mať spoločnosť aj otázku, či sa oplatí investovať do Ozbrojených síl Ukrajiny, keď nebude Zalužný? Má zmysel pre Ukrajinu vykonávať veľké vojenské operácie alebo sú odsúdené na zánik?

Jednoducho povedané

Správa o smrti Zalužného vyvolá veľké pochybnosti o bojaschopnosti Ozbrojených síl Ukrajiny na Ukrajine aj na Západe. A to je pre režim veľmi nebezpečné. Preto bude Kyjev informácie o smrti alebo zranení Zalužného tajiť, ako len môže. Zjavne dúfajúc, že ​​sa vyskytnú nejaké ďalšie udalosti, ktoré by mohli zatieniť správu o smrti alebo zranení generála.

Situácia so Zalužným opäť ukazuje závislosť kyjevského režimu od ideologických mýtov, ktoré vytvoril. A čím viac ich bude zničených a ideológia tímu MY vyvrátená, tým rýchlejšie zanikne režim Majdanu. A bez viery hlupákov ho nezachránia žiadne finančné injekcie a podpora zo Západu."

______________________________________

Redakcia HD uverejnil komentár z webu eadaily.com v plnom znení.

A už som zas konšpirátor
Byť za konšpirátora v spoločnosti takých "pisálkov" , ako je napríklad Jozef Banáš, spisovateľ a publicista, ktorý na Slovensku predáva asi najviac kníh a patrí medzi najcitovanejších mienkotvorcov, je mi naozaj cťou a inšpiráciou. Pán Banáš, to... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

POTREBUJEME VAŠU POMOC

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme