A už som zas konšpirátor
21 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Byť za konšpirátora v spoločnosti takých "pisálkov" , ako je napríklad Jozef Banáš, spisovateľ a publicista, ktorý na Slovensku predáva asi najviac kníh a patrí medzi najcitovanejších mienkotvorcov, je mi naozaj cťou a inšpiráciou. Pán Banáš, to nie je irónia, to je z mojej strany - tak Šeligovsky - "jednoducho fakt." Už niekoľko dní sa cítim a najmä píšem zas slobodne, bez toho, aby som musel dávať pozor, čo sa zas nejakému udavačovi nebude páčiť. Alebo nejakej sieti. Alebo nejakej vláde. Alebo nejakému Bruselu. Alebo niekomu z mainstreamu. Alebo poradcom prezidentky, nejakej ambasáde či priamo Zelenskému.

Názory rôznych vládnucich mimovládok som tiež pustil k vode, rovno spolu s ich mediálnymi hovorcami. Pokojne nech ich spláchnu súčasné prívalové daždfe. Vždy čistili krajinu od hodnotového a amorálneho humusu, môžu aj teraz. A dôkladne. Netrápi ma ani žiaden tajtrlík, ktorý na príkaz nejakých boháčov dal zostaviť zoznam konšpirátorov. Ja zas môžem zostaviť celý dlhý zoznam tajtrlíkov diktátorskej a nedemokratickej úslužnej protislovenskej moci. V rámci demokracie. Na oplátku.

Tak teda, mám to čierne na bielom

Hlavný denník je konšpiračným webom. Najvyšší súd tak rozhodol. A keďže som len toť nedávno písal o tom, že v demokacii sa rozhodnutia súdov rešpektujú, tak k tomu nemám čo dodať. A myslieť si - zatiaľ ešte aspoň chvíľu - môžem čokoľvek. Nedá sa to všetko napísať, to by bolo na viac strán, ako má Biblia. Pripadalo mi však kúzelné, keď sa jedna - dajte si tri bodky - do redakcie vypytovala, čo povieme v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu. No nič nevážená. Lebo rozhodnutia súdov sa nekomentujú. Ale, poradil som šéfovi, nech jej odpíše, že nech nás číta. Môže aj prispieť na náš účet. (Zverejním ho v závere.)

A tak si budem, kým nás nevypnú, slobodne konšpirovať

Teda, dopriavať si ten luxus dovoliť si napísať vlastný, opakujem, vlastný názor, čo už je v dnešnej modernej žurnalistike anachronizmus. Relikt totality. Lebo vtedy sa smel napísať názor, ak ste vedeli, ako ho napísať, najmä medzi riadkami. Dnes sa názory cenzurujú inak. Rovno sa blokujú médiá a zakazujú sa autori. Pokrok nezastavíš. Ozaj, chartisti za totáča boli tiež konšpirátori iba preto, že mali vtedy iný názor ako oficiálna bezmoc? Aha, vtedy ešte neexistovali experti a udavači na naratívy, už chápem. Čo mi môžete vziať? Dôchodok za odpracovaných 50 rokov? Pocit dôstojnosti? Veď vy neviete, čo je to osobná integrita, ani dôstojnosť. Vám je to cudzie. Ani slobodu mi nevezmete, neviete, čo je to sloboda a nikdy to vedieť ani cítiť nebudete. Ja vám to ale pripomeniem, slovami mnou tiež nie až tak dávno citovaného Orwella: „Sloboda je právo hovoriť ľuďom to, čo nechcú počuť.“ Alebo, aj on je konšpirátor? George, tak vitaj v našich kruhoch!

Nie, nechcem byť čiernym pasažierom histórie ako vy, cenzori v stranách s názvom ako Demokrati a ich adoranti!

Ja proste môžem slobodne písať, už nemusím ani len medzi tie riadky triafať, som predsa konšpirátor. Stále lepšie ako pričinlivý hlupák bez vlastného názoru, diktafón dočasne mocných. Stojan na mikrofón pred chorými mocou. Vážení čitatelia, doteraz to bolo o mojich oslobodzujúcich pocitoch. Ale niečo musím aj v praktickej rovine. To médium, ktoré je zo svojvôle niekoho na "kýmsi" vytvorenom zozname konšpirátorov, aby mohlo existovať a uhrádzať technické náklady, potrebuje - tak módne slovo - donorov. Teda, podporovateľov. Ja mám dôchodok, ja nepotrebujem na chlieb. Vždy som si ho zarobil vlastnými rukami, na rozdiel od tých, ktorí sú financovaní celý život grantmi, dotáciami a štipendiami, ako sa dnes v žurnalistike vlastne oficiálne ideologické podplácanie celkom "trendy" nazýva. Nepotrebujem ani predávať lístky na prezidentku, to už vôbec nie. Byť však na zozname konšpirátorov znamená výstrahu pre potenciálnych zadávateľov reklamy. Napríklad aj takú - nekupuj si u nich žiadnu reklamnú plochu (čo je bežný zdroj príjmov v médiách), "mohlo by sa ti prestať v biznise dariť"!

A tak zostáva prosba, želanie, výzva - námet

Je to na vás, budeme pre vás písať aj naďalej, pravda, ak nás zas, ako vlani, nezablokujú na pol roka. Ale, mohli by sme byť pestrejší v témach, ostrejší vo vyjadreniach a názoroch, aktuálnejší v čase, ak... ak by ste mali chuť či možnosť posúdiť, že a do akej miery je pre nás vaša pomoc podporou. Nielen finančnou, ale v tomto slovenskom mocenskom zápase aj morálnou. Ak nie, vďaka, ak áno, potom sú slová iba frázou...

Vhodní a nevhodní konšpirátori, niektorí aj svätí
Povedal som si, že od dnes budem písať o každej konšpirácii, ktorú vypotí zo svojich "mysliteľských" hláv mainstream a jeho šašovia. Začal som textom Pročko hejtuje prezidentkine hejty (nájdeme pod názorom) a teraz sa pozrieme na to, ako konšpiruje... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik