Vhodní a nevhodní konšpirátori, niektorí aj svätí
21 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Povedal som si, že od dnes budem písať o každej konšpirácii, ktorú vypotí zo svojich "mysliteľských" hláv mainstream a jeho šašovia. Začal som textom Pročko hejtuje prezidentkine hejty (nájdeme pod názorom) a teraz sa pozrieme na to, ako konšpiruje vo vlajkovej lodi slovenského mainstreamu posádka jeho kapitánskeho môstika. Je to priam kúzelné a porozumieť tomu vám nepomôže žiaden bežný prekladač, ale ani ten oný, no, teraz tak moderný Chatbot - virtuálny poradca, konzultant alebo asistent, ktorého úlohou je hovoriť s používateľom internetu v reálnom čase. A najmä, zrozumiteľne.

"Hovorí sa", tento výraz je úvahou, ale aj intrigou. Alebo spolčením, obvykle s politickým či ekonomickým cieľom. Mainstream tomu hovorí konšpirácia.

Titulok konšpirátorov

"Leško, Šimečka, Vašečka: Už sa hovorí, že ako prvú zrušia priamu voľbu prezidenta" - znie titulok nemenovaného, no určite si podľa obsadenia dosadíte, ktorého média "hlavného prúdu". Povoleného na Slovensku. Objavil sa nad jedným pozoruhodným článkom. V tom médiu nie neobvyklým, no predsa pozoruhodným. A nech mi teraz niekto vysvetlí, že slovný konštrukt "hovorí sa..." nie je konšpirácia. Kto to hovorí, kde to povedal? Ako znie citát? Aký je zdroj?

Takže páni nám konšpirujú, uzurpátori to a samozvaní vlastníci slovenského komentátorského politického mocenského boja. Fajn. Až si myslím, že ako konšpirátor, teda na súčasnom Slovensku človek, ktorý vyjadruje svoje názory, hoci ich nevydáva automaticky za pravdu, im ani po päty nesiaham. Nuž, nie je konšpirátor ako konšpirátor a konšpirácia ako konšpirácia. Zlaté päťdesiate roky minulého storočia, zlatá totalita s jej inteligentnou cenzúrou! (To druhé som zažil v redakčnej praxi a verte mi, malina proti dnešku. (Dnes už je to iba wrestling s blbcami.)

Takže už vieme od mainstreamu, že "priame prezidentské voľby zrušia"

Pamätáte sa, ako sa jeho protagonisti zavzdušňovali, keď prenikli na verejnosť vraj konšpirácie o tom, že parlamentné voľby "by mohli byť manipulované"? Oni sa ani len na to "...by mohli" nezmohli, ani nevyhlásili to stupídne "vraj" - v novinárčine ide použitím toho slova o totálne dno, o konštrukt nikým a ničím nepodoprený a dajú na drzovku rovno "už sa hovorí, že ako prvú zrušia priamu voľbu prezidenta". Ak sa nájde niekto, kto mi vysvetlí, prečo je prvý názor konšpiráciou a druhý faktom, budem vďačný. Inak si musím myslieť, že ten prvý je konšpiráciou iba preto, že ho vyslovil Fico a ten druhý nie je, lebo bol napísaný v článku mainstreamu, ktorý opisuje debatu ľudí, z ktorých jeden bol už od roku 1982 redaktorom týždenníka vydávaného Ústredným výborom Komunistickej strany Slovenska Nové slovo a bol aktívnym členom Komunistickej strany. 

Zas sa starajú do toho, do čoho im nemá čo byť

Debata pôsobila ako stretnutie redaktoriek z časopisu Bosorka, teda, ženičiek, ktoré sa zaoberajú veštením z gule, kávy a iných artefaktov. Vždy som si myslel, že novinár má informovať, nie budovať politické štruktúry. Ale, oni si asi myslia, že je to ich jediná náplň "práce".

Na otázku, ktorá tak akosi "visela vo vzduchu" ("Prezidentka pre to odložila oznámenie, či bude kandidovať. Nemala by to už povedať?") v debate Martin M. Šimečka ešte celkom rozume odpovedal: "Mala by to povedať."

Poradca už asi poradil

Odpoveď Mariána Leška znela takto - citát: "Čím dlhšie to bude odkladať, tým sa viac zvyšuje pravdepodobnosť, že kandidovať bude. Ak by chcela povedať, že už stačilo, bolo by nezodpovedné odkladať to vzhľadom na prípadného nového uchádzača, aby mu dala šancu sa do toho vážne pustiť. Ak nepovie nič ani v máji, povedal by som, že je takmer stopercentná istota, že kandidovať bude."

No, vlastne, Leško nepovedal nič nové a preto je dôležité po septembrových neskorých predčasných voľbách z pohľadu slovenských voličov vyhrať aj tie prezidentské. Dovolím si konšpirovať - inak sa staneme ďalším štátom hviezdičko - pruhovanej únie.

Pravda, názor, konšpirácia - sú medzi nimi vôbec u nás nejaké rozdiely?

Pravda slova je racionálne vyjadrenie poznania stvorenej i nestvorenej skutočnosti a človek obdarený rozumom ju potrebuje. Zdôrazňujem, rozumom obdarený človek. Hlupákovi je pravda viete kde...

Názor je významový útvar rôzneho obsahu: náhľad, mienka, presvedčenie, bezprostredné poznanie. Názory sa môžu týkať rôznych entít, materiálnych aj ideálnych, môžu sa teda týkať aj iných názorov. Ak, pravda, iné názory, ako tie mocou a mainstzreamom sú vôbec prípustné a nepremenovali ich spomenutí rovno na konšpirácie. 

Konšpiráciou sa na Slovensku rozumie názor, ktorý sa nehodí, neoverená údajná skutočnosť, modelovanie niečoho nepravdepodobného.

P.S.

Tak sa pýtam, je vyššie citovaná a zdrojovaná časť titulku mainstreamu "Už sa hovorí, že ako prvú zrušia priamu voľbu prezidenta" konšpiráciou, tuposťou, lžou? Totiž podľa definície ani názorom ani pravdou určite nie je. Ale trápnou preposratosťou je.

Pročko hejtuje prezidentkine hejty
Poslanec OĽaNO Jožo Pročko sa rozhodol zaujať postoj. Na sociálnej sieti vydal status, ktorý avizuje byť prvým dielom k jeho autorskému seriálu s názvom "Nová úradnícka vláda". "Novú úradnícku vládu pani prezidentky som nechcel komentovať. Chcel... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik