Iskrenie Varšava - Kyjev. Volodymyr, ospravedlň sa!
21 | 05 | 2023 I Milan Laca

Poliaci žiadajú ospravedlnenie. 

Poľské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby sa ospravedlnil za masakru vo Volyni.

Zodpovednosť
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj musí prevziať zodpovednosť a ospravedlniť sa za volyňskú masakru, vyhlásil  hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina v rozhovore pre Onet.pl. Otázku týchto udalostí treba podľa diplomata nastoliť na najvyššej úrovni, keďže práve Kyjev blokuje jej diskusiu pri kontaktoch medzi oboma krajinami.
Dočká sa Zelenskyj stíhačiek F-16? Možno, len nie od USA
Spojené štáty a spojenci chcú vraj dať Ukrajine F-16. Biden to však dementuje! Vraj je to isté! USA a ich spojenci plánujú presunúť stíhačky F-16 do Kyjeva, oznámila televízia NBC, ktorá sa odvolala na vysokého amerického... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Milan Laca
Postoj Poliakov
Dolná komora poľského parlamentu prijala v roku 2016 uznesenie, ktorým vyhlásila 11. júl za Národný deň pamiatky obetí genocídy, spáchanej ukrajinskými nacionalistami na obyvateľoch druhej poľskej republiky v rokoch 1943-1945. Podľa poľskej strany prívrženci OUN-UPA masakrovali poľské obyvateľstvo vo Volyni, východnej Haliči a juhovýchodných provinciách II Poľskej republiky. Poľskí historici to považujú za genocídu a etnické čistky a deklarujú smrť až 150-tisíc ľudí - mužov, žien, starých ľudí a detí. Ukrajinskí výskumníci považujú tieto udalosti za dôsledok vojny medzi poľskou armádou a UPA. Kyjev odhaduje svoje straty na 10-20 tisíc ľudí. Prijal tiež vyhlásenie, odsudzujúce rozhodnutie poľského Sejmu uznať volyňskú masakru za genocídu. 
Varšava už priznala zodpovednosť 

Varšava už prevzala zodpovednosť "za zločiny spáchané naším štátom na Ukrajincoch", vyhlásil Lukasz Jasina. „Zo strany Ukrajiny takáto zodpovednosť nestačí,“ posťažoval sa zástupca ministerstva zahraničia.

Ukrajina odmieta
Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasilij Zvarych označil za neprijateľné a nešťastné slová hovorcu poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasza Jasinu, aby sa Kyjev ospravedlnil za masakru vo Volyni. „Akékoľvek pokusy vnútiť prezidentovi Ukrajiny čo by sme mali robiť vo vzťahu k našej spoločnej minulosti, sú neprijateľné a otravné,“ napísal Zvarych na svojej facebookovej stránke*. Poznamenal, že Kyjev je pripravený na dialóg a vzájomné porozumenie, ale vyzval na "rešpekt a rovnováhu vo vyhláseniach".
Z porušovateľov ĽUDSKÝCH PRÁV sú zrazu priatelia!
Zelenskyj vyzýva lídrov Ligy arabských štátov, aby nezakrývali oči pred vojnou na Ukrajine. Ukrajinský vodca vystúpil pred Arabskou ligou lídrov v Džidde v Saudskej Arábii, informuje The Guardian. Ľudské práva zrazu nehrajú rolu Prezident... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik