Dočká sa Zelenskyj stíhačiek F-16? Možno, len nie od USA
20 | 05 | 2023 I Milan Laca

Spojené štáty a spojenci chcú vraj dať Ukrajine F-16. Biden to však dementuje!

Vraj je to isté!
USA a ich spojenci plánujú presunúť stíhačky F-16 do Kyjeva, oznámila televízia  NBC, ktorá sa odvolala na vysokého amerického predstaviteľa.
Nemusia byť americké
Zdroj tejto televízie objasnil, že Kyjev nemusí dostať lietadlá priamo z Washingtonu. V nadchádzajúcich mesiacoch sa Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, podľa neho, rozhodnú, kedy sa  začnú dodávky, aj o počte presunutých stíhačiek a o tom, kto ich poskytne.
 
Kyjev odpaľoval britské rakety
Londýn potvrdil, že Kyjev použil rakety Storm Shadow. Britský minister obrany Ben Wallace vyhlásil, že vie o tom, že Ukrajina použila rakety dlhého doletu Storm Shadow, ktoré Londýn odovzdal Kyjevu. Ako píše korešpondent "European Pravda",... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Milan Laca
Ukrajinská túžba
Podľa denníka Politico Kyjev dúfa, že dostane zo Západu až 50 stíhačiek F-16. Volodymyr Zelenskyj chce, aby sa téma bojových lietadiel stala stredobodom pozornosti na summitoch G7 v Japonsku a NATO v Litve. Noviny spresnili, že výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách vrátane F-16 bude v Európe a potrvá niekoľko mesiacov. Začať sa môže v najbližších týždňoch. 
USA zahmlievajú
Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vyhlásil, že Washington ešte nie je pripravený poskytnúť nové podrobnosti o možnej dodávke stíhačiek F-16 na Ukrajinu.
Aktívna Británia
Ako oznámila  britská vláda, v lete začnú cvičiť ukrajinských pilotov. Budú tiež pokračovať v spolupráci s inými krajinami na prípadnom poskytnutí stíhačiek F-16 Kyjevu.
Biely dom tvrdenia dementuje

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena sa v sobotu snažila vyvrátiť dojem, že jej novooznámená podpora koalície krajín, ochotných dodať Kyjevu stíhačky F-16 americkej výroby, je politický obrat o 180 stupňov.

„Nič sa nezmenilo,“ uviedol poradca prezidenta Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas summitu skupiny najbohatších krajín G7 v japonskom meste Hirošima. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Ako to bolo s Kinžalmi a Patriotom v Kyjeve?
Ruské Ministerstvo obrany oznámilo zničenie radaru a 5 zariadení Patriot, Spojené štáty označili škody za minimálne. Ruské ministerstvo obrany informovalo , že 16. mája boli radarová stanica a päť odpaľovacích zariadení systému protivzdušnej... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme