Z porušovateľov ĽUDSKÝCH PRÁV sú zrazu priatelia!
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Zelenskyj vyzýva lídrov Ligy arabských štátov, aby nezakrývali oči pred vojnou na Ukrajine. Ukrajinský vodca vystúpil pred Arabskou ligou lídrov v Džidde v Saudskej Arábii, informuje The Guardian.

Ľudské práva zrazu nehrajú rolu

Prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval saudskému korunnému princovi Mohamedovi bin Salmánovi za podporu suverenity Ukrajiny počas jeho návštevy, uvádza sa vo vyhlásení prezidenta. "Prezident poďakoval korunnému princovi Saudskej Arábie za podporu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny," uviedla Zelenského kancelária a dodala, že pozval bin Salmána na návštevu Ukrajiny.

Zelenskyj „poďakoval za úspešnú účasť Saudskej Arábie na návrate desiatich vojnových zajatcov“ a povedal, že dúfa, že bude pokračovať v spoločnom úsilí v tejto otázke, uviedla Agence France-Presse.

Aj Irak je priateľ

Ukrajinský prezident sa stretol aj s irackým premiérom Mohamedom Shia al-Sudanim, ktorému poďakoval za „solidaritu Iraku“ a jeho „pevnú pozíciu pri podpore suverenity a územnej celistvosti nášho štátu“.

Zelenskyj rokoval aj s vedúcimi delegácií zo Spojených arabských emirátov (SAE), Ománu a Kuvajtu, s ktorými rokoval o mierovom vzorci Ukrajiny.

Vzorec odkazuje na Zelenského mierový plán, ktorý zahŕňa úplné stiahnutie ruských jednotiek a obnovenie štátnych hraníc Ukrajiny.

Ukrajinský líder diskutoval s vedúcim delegácie SAE o otázkach týkajúcich sa obchodu a investícií, ako aj „globálnej potravinovej bezpečnosti a činnosti Čiernomorskej obilnej iniciatívy“.

„Zdôraznil dôležitosť podpory mierových snáh Ukrajiny zo strany krajín regiónu“ v diskusiách s Asaadom bin Tarikom Al Saidom z Ománu.

Zelenskij tiež „vyjadril vďaku Kuvajtu za jeho stálu podporu... opakovane potvrdenú v priebehu hlasovania za príslušné rezolúcie Valného zhromaždenia OSN“.

Poliaci - Ukrajinci. Konflikty?
Poliaci odohnali Ukrajincov, spievajúcich hymnu. Gazeta Wyborcza: Poľskí nacionalisti vyhnali ukrajinských aktivistov z hlavného námestia v Krakove. Konflikt Poľskí nacionalisti vyhnali ukrajinských aktivistov z hlavného námestia v Krakove, kde... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Milan Laca

Saudská Arábia po návšteve Zelenského v Džidde vyhlásila neutralitu

Saudská Arábia vyhlásila, že je oficiálne neutrálna v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal jej minister zahraničných vecí. Agentúra Reuters uvádza komentáre Faisala bin Farhana. Povedal, že Saudská Arábia si zvolila „aktívnu neutralitu“.

Ja som princ! Kto si ty?

Ľudskoprávne organizácie podali na princa bin Salmána v Paríži trestné oznámenie. Obviňujú ho zo spoluúčasti na mučení a zmiznutí novinára, ktorého zavraždili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

V Saudskej Arábii došlo po dvojročnej prestávke v roku 2022 k poprave 12 ľudí v priebehu desiatich dní, podľa denníka The Telegraph to vyplynulo z údajov organizácie pre ľudské práva Reprieve.

Séria popráv – zväčša formou sťatia hlavy mečom – svedčí o tom, že krajina má našliapnuté k smutnému rekordu v počte popráv a to aj napriek sľubom korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý chcel využívanie tohto typu trestu obmedziť.

Expo 2020 v Dubaji čelí kritike pre ohrozovanie ľudských práv

Európsky parlament vyzval sponzorov a iných účastníkov, aby sa na Expe nezúčastňovali nielen z dôvodu obmedzovania práv robotníkov, ale aj diskriminácie a sexuálneho obťažovania žien, sledovania a zatýkania aktivistov. 

„S cieľom vyjadriť svoj nesúhlas s porušovaním ľudských práv v Spojených arabských emirátoch vyzývame medzinárodné spoločnosti sponzorujúce výstavu Expo 2020 Dubaj, aby svoje sponzorstvo stiahli, a nabádame členské štáty, aby sa na podujatí nezúčastnili.“ 

Čo viac dodať? Zrazu sa zabúda na všetko!

USA idú cvičiť ukrajinských pilotov
Biden hovorí, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách F-16. Téme sa venuje The Guardian. Americký prezident Joe Biden povedal lídrom G7, že Washington podporí spoločné úsilie so spojencami pri výcviku ukrajinských pilotov na... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik