Rafaj: Národ, Slováci a slovenská kultúra zas až na POSLEDNOM mieste?
18 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Rafael Rafaj, predseda Odborného tímu pre kultúru a médiá strany Republika a bývalý poslanec Národnej rady SR, sa vo svojom facebookovom statuse pýta, či má byť slovenský národ a slovenská kultúra zase až na poslednom mieste.

Vlastne, podľa predbežných zámerov, ani na tom poslednom, pretože kde nič nie je, tam ani čert neberie,“ píše politik. Novú ministerku kultúry Silviu Hroncovú považuje Rafaj za odborníčku „v oblasti múzy Thálie“, avšak podľa neho to „prepískla“ svojím zámerom „pomoci smerujúcej k menšinám a znevýhodneným skupinám“.

Rafajovi prekáža, že nová ministerka sa nevyjadrila v tom zmysle, že by jej rezort mal v úmysle chrániť slovenskú, pôvodnú a tradičnú kultúru. Podľa Rafaja zase ideme zo štátneho rozpočtu kŕmiť prioritne menšinovú, teda najmä maďarskú kultúru. O tú sa podľa jeho slov postarala v roku 2017 aj Dankova SNS, keď prižmúrila oči nad zákonom o podpore kultúry menšín s fondom Kultminor s minimálnou hladinou 8 miliónov eur.

Rafaj prijal s rozpakmi aj "progresivistický" zámer ministerky o tom, že treba bojovať kultúrou proti hoaxom a extrémizmu. „To akože budú nejaké angažované divadelné scénky? Asi nie. Zrejme len ďalšie presmerovanie verejných financií fondovými peňazovodmi do sorošovských angažovaných mimovládok a iniciatív na potieranie slobody slova a na vymývanie mozgov, najmä mládeže,“ konštatuje politik.

Pokiaľ ide o slová ministerky o tom, že kultúra by mohla pomôcť v tom, aby sa spoločnosť viac kultivovala, slušne komunikovala a diskutovala, s tým vie Rafaj vysloviť „súhlas a lajk“. Podľa neho by sa však patrilo najprv kriticky pozametať pred prahom bývalých členov vlády, ktorí nekultúrne častovali slovenských občanov, uplatňujúcich si svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania ako „dezolátov“, „opice“, „hulvátov“, „extrémistov“ či „fašistov“.

Vskutku aj tu sa potvrdzuje, že ryba a najmä tá politická smrdí od hlavy... a ako sa do hory volá, tak sa zvykne z tej hory aj ozvať,“ píše Rafaj v závere svojho príspevku.

RAFAJ: Naďalej môžeme očakávať len politiku prívesu k Bruselu a Washingtonu
Rafael Rafaj, bývalý poslanec Národnej rady SR a súčasný predseda Odborného tímu pre kultúru a médiá strany Republika, si myslí, že s nástupom nového vládneho kabinetu pod vedením Ľudovíta Ódora sa nič nezmení z hľadiska vlasteneckého či národného... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik