Ódor začína úradovať! Jeho prvé kroky- vojaci na hraniciach
17 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Policajtom by malo počas dočasného zavedenia kontrol na vnútorných hraniciach SR pomáhať denne do 150 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl (OS) SR. Ich vyčlenenie pre kontroly, ktoré na obdobie od 24. mája do 8. júna zaviedli v súvislosti s podujatím Globsec. Ako zdôvodnil predkladateľ, sily a prostriedky polície na zabezpečenie kontrol nepostačujú. Vyčlenenie vojakov v stredu schválila vláda pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora.

Už sa nebojíme

Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR od 24. mája do 8. júna vláda schválila v súvislosti s konaním bezpečnostnej konferencie Globsec 2023. Má sa tak vytvoriť tzv. prvý filter na zabránenie príchodu osôb, ktoré by mohli ohroziť verejný poriadok. Kontroly budú zavedené na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom.

Čo je GLOBSEC?

GLOBSEC je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Jej hlavná aktivita je od roku 2005 každoročné organizovanie GLOBSEC Bratislava Global Security Forum. Podľa ich stránky"GLOBSEC je globálny think-tank, ktorý sa zaviazal zvyšovať bezpečnosť, prosperitu a udržateľnosť v Európe a na celom svete. Jej poslaním je ovplyvňovať budúcnosť vytváraním nových nápadov a riešení pre lepší a bezpečnejší svet. Veríme, že môžeme zmeniť svet tým, že v správnom čase spojíme tých správnych zainteresovaných, aby sme si mohli slobodne vymieňať nápady."

Kto ten cirkus zaplatí?

Zaplatia ho slovenskí daňová poplatníci! Navyše budeme určite veľmi šťastní, že vďaka „nezávislému „ Globsecu a „neproamerickej“ vláde, budeme od 24. mája do 8. júna, musieť strpieť hraničné kontroly.

Priebeh dočasných kontrol

Na stránke Ministerstva vnútra sa píše: Účelom  kontrol je prijatie nevyhnutných opatrení súvisiacich so zabezpečením verejného poriadku a bezpečnosti na území Slovenskej republiky počas konania bezpečnostnej konferencie.  Rozsah vykonávania hraničných kontrol bude vychádzať z aktuálnej bezpečnostnej situácie a bude obmedzený na nevyhnutný čas. Policajný zbor bude tieto opatrenia vykonávať tak, aby dochádzalo iba k minimálnemu vytváraniu čakacích dôb na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky.

Pozemné hranice Slovenskej republiky s Poľskou republikou, Českou republikou, Rakúskou republikou a Maďarskom sa môžu počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky prekračovať iba na hraničných priechodoch uvedených nižšie / s výnimkou zložiek integrovaného záchranného systému, osôb vykonávajúcich práce na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch, poľovníkov a rybárov pri výkone svojej činnosti do 5 km od vnútornej hranice/. Vlaková a letecká medzinárodná doprava nebude v tejto súvislosti žiadnym spôsobom obmedzovaná alebo zmenená.  

Pre zrýchlenie procesu hraničnej kontroly odporúčame všetkým osobám vstupujúcim na naše územie, aby mali svoje cestovné doklady pripravené na kontrolu. Občanom Slovenskej republiky  a občanom  Európskej únie postačuje občiansky preukaz, občania iných štátov musia mať cestovný pas, prípadne iné doklady, ktoré ich oprávňujú na pobyt na území Slovenskej republiky (napr. pobytový preukaz, víza). 

Sulíkove Dubajské žúrky s chľastom a (nielen) Dankova otázka
Andrej Danko, predseda SNS nastoľuje v obrazovom statuse na sociálnej sieti celkom logickú otázku. "Mali by účastníci Sulíkových žúrok v Dubaji zaplatiť za seba nevyrovnané účty? Tak, ako dnes už legendárne foto z Donovál, ktoré zaznamenáva... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme