Jozef Banáš: Čo objavil na východe?
16 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Jozefovi Banášovi sa počas jeho cesty po východnom Slovensku potvrdilo, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Hovorí sa totiž, že „Doma nikto nie je prorokom“. Doma – na východe Slovenska ho však čitatelia srdečne vítali. Napriek tomu, že „majiteľky pravdy“ z denníka patriaceho pod SME majú iný názor.

Dve novinárky ešte pred začiatkom festivalu upozornili, že na ňom vystúpia autori podporujúci konšpirácie. Organizáto festivalu ich na tieto prednášky pozval, veď Banášove knihy sú prekladané a oceňované po celom svete. Banáš na východe navštívil nie len tento festival, diskutoval s čitateľmi od Svidníka cez Sabinov po Bardejov no v Košiciach, kde stihol aj obed s exprezidentom, sa „fanúšičky z Korzára“ neobjavili.

Majiteľky pravdy sa realizovali ešte pred akciou

Organizátor festivalu, ktorého sa Jozef Banáš nedávno zúčastnil, ho upozornil na článok dvoch novinárok z Košického Korzára. Novinárky Haníková a Čermáková mali s festivalom problém práve kvôli jednému z autorov – Jozefovi Banášovi, ktorého v článku Univerzita opäť pustila konšpirácie a pochybných rečníkov do svojich priestorov, označili za autora podporujúceho konšpirácie.  

„Medzi prednáškami sme opäť našli i také, ktoré avizujú preberanie konšpirácií. V programe figuruje aj kontroverzný spisovateľ Jozef Banáš, ďalší z prednášajúcich napríklad v minulosti publikoval text, v ktorom spochybňuje bezpečnosť vakcín proti covidu-19. Iný zas avizuje debatu o cielenej manipulácii školských osnov,“ píše sa v Korzári, ktorý patrí pod SME.

Banáš reaguje na DO NEBA VOLAJÚCU HLÚPOSŤ : Samozvané majiteľky pravdy v košickom Korzári
Prozaik, dramatik, diplomat a politik Jozef Banáš si už za posledný rok pomaly zvykol na nezmysly a zlovoľné hlúposti niektorých pravdu vlastniacich novinárok a novinárov. Na ich útoky voči nemu. A podľa vlastných slov na ne už dávnejšie nereaguje.... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Boli pozvané

„Banáš je najprekladanejší slovenský autor, jeho diela vyšli v štrnástich krajinách (len v USA štyri), je nositeľom plejády literárnych cien domácich aj zahraničných, jeho tvorbu ocenili politickí aj duchovní vodcovia od Dalajlámu, cez indického filozofa Satya Gautámu, Američana Dana Browna, ukrajinskej literárnej hviezdy Jurija Ščerbaka, Rusa Jurija Poljakova, po prezidenta Zemana, kancelárku Merkelovú, predsedu Spolkového snemu NSR Lammersa, švajčiarskej profesorky Baerovej, nemeckého ministra Meckela a ďalších. Takže takýto „kontroverzný“ autor príde k nám prednášať. O jeho kontroverznosti sa môžu panie Čermáková a Haniková presvedčiť osobne, radi ich na prednášku Jozefa Banáša pozývame,“ napísal Ing. Peter Tóth, riaditeľ festivalu.

Na východe kadečo objavil

Jozef Banáš sa nezúčastnil len zmieneného festivalu, absolvoval niekoľko besied s čitateľmi a na sociálnej sieti chváli svidnícku knižnicu ako jednu z najkrajších a najlepšie vybavených.

„Pri pamätníkoch padlých sovietskych vojakov vo Svidníku, českých a slovenských vojakov na Dukle a nemeckých vojakov v Hunkovciach sme si pripomenuli nezmyselnosť vojen a Aristotelove slová: Dôležitejšie ako vyhrať vojnu je organizovať mier. Ja ešte dopĺňam slová Američana Marka Twaina: Boh stvoril vojnu, aby sa Američania naučili geografiu...,“píše Banáš na Facebooku.

Nechodil len po knižniciach

„Nečakane nádherného privítania sa mne a môjmu asistentovi Viktorovi Riškovi dostalo vo svidníckom skanzene - súčasti Slovenského Národného Múzea - Múzea Ukrajinskej Kultúry. Hostitelia na čele s riaditeľom Jaroslavom Džoganíkom nám nachystali pohostenie priamo v areáli skanzenu. Prišla aj milá návšteva – Ján Sovič, arcidekan Pravoslávnej cirkevnej obce pre okresy Svidník a Stropkov. Po dobrom obede sme strávili chvíle zamyslenia v drevenom chráme Svätej Paraskevy. Otec Sovič nás v ňom uvítal duchovným slovom a pred ikonostasom nám dokonca zaspieval pravoslávne náboženské piesne. Takmer dvojhodinová debata o súčasnom svete, jeho hodnotách a výhľadoch bola pre mňa veľkým zážitkom,“pokračuje vo výpočte svojich aktivít na krajnom východe Slovenska Banáš. Stretol sa tiež s maturantmi, ale aj s bežnými čitateľmi z Bardejova.

Jozef Banáš: Závisť a údel Kainov nás nemučí (FOTO)
Stretnutie s múdrym priateľom okomentoval na sociálnej sieti jeden z najčítanejších spisovateľov na Slovensku Jozef Banáš. Spisovateľ Banáš je presvedčený, že v neľahkých časoch kultúrneho a mediálneho tlaku na všetko národné, majú veľký zmysel... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Najväčšie fanúšičky neprišli

V Košiciach sa stalo presne to, čo Banáš očakával – na jeho pozvanie na prednášku v rámci festivalu Vitalfest jeho „fanúšičky z Korzára“ neprišli.

„Škoda, motivačná prednáška aj o azda najväčšom konšpirátorovi v našej histórii - Štefánikovi, by ich určite obohatila,“ myslí si Banáš a vysvetľuje, že „Konšpirátor je človek, ktorého tvrdenia sa skôr či neskôr ukázali ako pravdivé.“ Pochvaľoval si tiež obed s emeritným prezidentom Schusterom, ktorého si váži.

&set=a.258118452345767

Čo teda je na východe?

„Na východe predsa len niečo je, a je toho mnoho, z čoho by si mal brať príklad nielen západ, ale celé Slovensko,“uzavrel Banáš svoje štvordňové putovanie východom republiky.

Ostro sledovaní z juhu: O Ficovom spore s prezidentkou píšu aj maďarské médiá
Predseda Smeru minulý týždeň označil ekonóma, ktorý povedie slovenskú úradnícku vládu, za Sorosovho človeka. Maďarský portál mandiner.hu si v tejto súvislosti všíma diskusiu v komerčnej televízii. Mandiner.hu zaujala diskusia, v ktorej sa stretli... Čítať ďalej
15 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik