B. Štiavnica: Noc múzeí v SBM ponúkne aj rozprávanie baníkov o práci v podzemí
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Sobotňajšia Noc múzeí a galérií v Slovenskom banskom múzeu (SBM) v Banskej Štiavnici sa bude odohrávať na troch miestach. Pre návštevníkov podujatia budú otvorené od 15.00 h priestory Banského múzea v prírode, Kammerhofu a Starého zámku.

Ako informuje SBM, v Banskom múzeu v prírode čakajú návštevníkov príbehy z podzemia priamo od baníkov. "Dozviete sa, ako sa v bani pracovalo a spoznáte zaujímavosti zo zákulisia práce v podzemí," približuje SBM. Stretnutie s baníkmi sa uskutoční dvakrát za hodinu. Pre rodiny s deťmi je pripravená pátracia hra Hravý skanzen.

V Kammerhofe, v expozícii Baníctvo na Slovensku návštevníci stretnú samotnú Máriu Teréziu so svojim "ansámblom" banských úradníkov a odborníkov. "Cisárovná si bude naživo vyberať svojich budúcich adeptov na riadenie a prevádzkovanie zlatonosných baní. V rozsiahlom paláci komorských grófov na vás v každej sieni a sále čaká prekvapenie a zaujímavé úlohy," uvádza múzeum.

Na Starom zámku si hostia môžu vychutnať večernú atmosféru za hradbami v sprievode skúsených lektorov, ktorí prezradia nejednu zaujímavosť z histórie jednej z najstarších stavebných pamiatok mesta.

Program Noci múzeí a galérií v SBM je súčasťou osláv 30. výročia zápisu B. Štiavnice a lokality do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Nenechajte si ujsť! Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku
Podujatie na zámku približuje remeslá, na ktoré sa zabudlo. Niekoľko divadelných zoskupení a tiež spolok rytierov Vir Fortis so svojimi šermiarskymi súbojmi a ukážkami stredovekých remesiel rytierstva budú počas soboty a nedele (14. 5.) zabávať... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik