Panika v USA: Bankrot a pád všetkého
08 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Už prvého júna môžu mať Spojené štáty problém s financovaním. Dosiahnu totiž dlhový strop a zatiaľ sa zákonodarcovia nie a nie zhodnú o navýšení. Biely dom už varuje, čo by sa stalo, keby k platobnej neschopnosti USA došlo. Išlo by v zásade o bankrot. Pokles akcií, prepad zamestnanosti, oslabenie role dolára. Avšak už teraz sa dlh USA predražuje. A zdražovanie dlhopisov má neblahý vplyv na banky. Tak ako tak, „zlaté roky“ americkej ekonomiky zrejme končí, aspoň podľa 92-ročného miliardára Warrena Buffeta, teraz šiesteho najbohatšieho muža sveta. Nastáva panika? Ďalšie banky v problémoch.

Hádka o zvýšenie dlhového stropu patrí v USA k pravidelným úkazom. Dochádza k nej v podstate vždy, keď súčasný prezident nemá väčšinu v Kongrese, teda dolnej komore amerického parlamentu. Dlhový strop bol v USA zavedený v roku 1917 av dvadsiatom storočí bol zvýšený aspoň deväťdesiatkrát a ani dvadsiate prvé storočie tento trend nijako nenarušuje, za osem rokov vlády Georgea Busha mladšieho bol dlhový strop navýšený celkom osemkrát, za Barracka Obamu päťkrát. Naposledy bol strop navýšený na konci roka 2021, na celkom 31,4 bilióna dolárov (666 biliónov korún). Tento strop dosiahla vláda Joea Bidena 19. januára tohto roku.

Prichádza varovanie

Teraz Biely dom varuje pred následkami, ktoré by neschopnosť plniť svoje záväzky mala. A k tomuto dátumu sa „veľmi rýchlo blíži“. „História nás varuje, že iba priblíženie sa k dlhovému stropu by vážne poškodilo finančné trhy, ale tiež zhoršilo ekonomické vyhliadky pre podniky a domácnosti,“ varuje Biely dom a dodáva, že trh už tento fakt zohľadňuje v tom, že cena dlhového poistenia stúpa.

Pokiaľ ide o následky, boli by podľa Bieleho domu vážne, utrpela by najmä zamestnanosť, ktorá zatiaľ rastie a ktorou sa Bidenova vláda chváli ako svojím „historickým úspechom“. A vláda by nemohla zaviesť žiadne kontracyklické opatrenia. Varuje, že úroky na úveroch by vystrelili raketovo hore, a to aj pri finančných nástrojoch, ktoré používajú domácnosti, teda pri vládnych dlhopisoch, hypotékach a úrokov na kreditných kartách.

Následky sú viditeľné

Ako Biely dom poznamenáva, prekročenie dlhového stropu by bolo bezprecedentnou udalosťou, zatiaľ k nemu v histórii USA nedošlo. Avšak, niektoré následky už tu sú. Napríklad že úroky na vládnych dlhopisoch s dátumom splatnosti v čase dosiahnutia dlhového stropu sú vyššie, čo znamená, že za ne daňový poplatník viac zaplatí. A ten, kto ich kúpi, tiež viac zarobí. Cena poistenia tohto dlhu taktiež vzrástla, pripomenul opäť Biely dom, prvýkrát skokovo narástla 10. januára, druhýkrát 18. apríla.

Všetci ste hlupáci, len ja som... Biden
Na USA sa valí pohroma za pohromou – vďaka prezidentskému systému to má vo veľkej miere na svedomí práve 80-ročný Joe Biden. Ani jeho vek, ani všetko dianie mu však nebránia, aby sa opätovne uchádzal o prezidentský úrad. Hoci má Biden cez 80, sám... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Možné scenáre

Scenárov, čo by sa mohlo stať, je niekoľko. Aj krátky úpadok do platobnej neschopnosti by znamenal pokles reálneho HDP, stratu 2 miliónov pracovných miest as tým spojený rast nezamestnanosti z 3,5 % na 5 %. Strata dôvery by potom zdražela cenu pôžičiek pre vládu o 750 miliárd dolárov. Výskumníci z Petersonovho inštitútu potom usudzujú, že takáto udalosť by oslabila úlohu dolára na svetovej scéne.

A ak by snáď platobná neschopnosť trvala dlhšie, teda by išlo o de facto bankrot, potom by následky boli na úrovni finančnej krízy z roku 2008. V simulácii by akciový trh spadol o 45 %, to by ovplyvnilo dôchodky cez penzijné fondy, ktoré do akcií investujú, spotreba aj dopyt by klesli.

„Hoci sa politici v dlhej histórii nášho štátu doteraz vyhýbali spôsobeniu takých škôd americkej, a dokonca aj svetovej ekonomike, prakticky každá analýza, ktorú sme videli, uvádza, že platobná neschopnosť vedie k hlbokej a okamžitej recesii. Ekonómovia sa síce na mnohých veciach nezhodnú, ale pokiaľ ide o rozsah rizík, ktoré sú spojené s blížiacim sa alebo prekročeným dlhovým stropom, zdieľame túto hlboko znepokojujúcu zhodu,“ uzatvára Biely dom v celkom jasnom apele, aby republikánmi ovládaný Kongres schválil ďalšie navýšenie dlhového stropu.

O tejto kríze píše aj ekonóm Lukáš Kovanda, a to v konkrétnejších číslach: „Ministerstvo financií USA si v dnešnej aukcii požičalo na štyri týždne 50 miliárd dolárov za historicky rekordný úrok 5,84 percenta. Splatnosť týchto krátkodobých dlhopisov je tento rok 6. júna, takže sa investori obávajú, že už ich splatenie môže ohroziť blížiaci sa bankrot USA. Ministerka financií USA Janet Yellenová totiž v pondelok upozornila, že jej rezort sa do problémov s financovaním chodu Spojených štátov môže dostať už 1. júna.“

Výnosnosť krátkodobých dlhopisov je problém. Sú totiž teraz výhodnejšie ako predtým vydané dlhodobé dlhopisy. „Treba vzťah trojmesačných dlhopisov americkej vlády a tých desaťročných je teraz v extrémnej inverzii, aká nenastala minimálne posledných tridsať rokov, ako zachytáva graf nižšie. Úrok na trojmesačných dlhopisoch je totiž takmer o dva percentuálne body vyšší ako úrok tých desaťročných,“ uvádza Kovanda.

A dodáva, že hádka o dlhový strop prichádza práve v čase, keď sa opäť rozbieha ďalšie kolo paniky okolo bánk. „Akcia PacWest Bancorp sa rúca až skoro o 60 percent, Western Alliance Bancorp až o 55 percent a First Horizon až o 40 percent,“ uvádza ekonóm s tým, že súhrnný ukazovateľ bankových akcií atakuje niekoľkoročné minimá.

Nehľadiac na to, centrálna banka USA opäť zvýšila úrokovú mieru z 5 % na 5,25 %, teda na úroveň od roku 2001 nevídanú. Sú to ale práve menšie banky, ktoré vyššie úrokové miery zle znášajú. Organizátori si z nich vyberajú peniaze, aby ich investovali do dlhopisov. Pri veľkom množstve výberov však banka začne trpieť nedostatkom likvidity, musí predať dlhodobé dlhopisy pod cenou, to je signál, že banka nie je v poriadku av dnešnej dobe sociálnych sietí a rýchleho šírenia informácií to potom vedie k ešte väčšiemu tlaku na výber vkladov. Následne sa akcií banky začnú zbavovať akcionári, a to môže osud banky spečatiť.

K dlhovému stropu sa vyjadril aj šiesty najbohatší človek sveta, dvadsaťdeväťročný multimiliardár Warren Buffet na konferencii spoločnosti Berkshire Hathaway . Aj on sa domnieva, že hádka o dlhový strop by mohla dostať finančný systém do problémov. Kritizoval, ako politici, úradníci aj novinári pristupovali k pádu bánk, ako boli Sillicon Valley Bank a First Republic Bank. Zlá komunikácia vraj zbytočne zľakala sporiteľov. „Strach je nákazlivý,“ povedal Buffet a dodal, že ekonomika nemôže fungovať, keď si ľudia nie sú istí tým, že peniaze v banke sú naozaj v bezpečí.

Spojeným štátom hrozí už o mesiac bankrot
Ministerka financií USA Janet Yellenová podľa rakúskeho verejnoprávneho webu orf.at varovala, že vláda USA by mohla v spore o dlhový strop čoskoro zlyhať a to by znamenalo štátny bankrot už po 1. júni. Finančné rezervy podľa nej v prípade zázraku... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Od regulačných úradov bolo vraj správne, že oznámili, že poistia všetky vklady, pretože neurobiť to by bolo katastrofálne. Avšak riziko by podľa neho mali niesť aj akcionári a pracovníci banky.

Buffet varoval aj pred „tribalizmom“, teda tým, že vo Washingtone politici hovoria, ale navzájom sa nepočúvajú. „Musíme určitým spôsobom upraviť našu demokraciu,“ povedal s tým, že keby mal na výber, stále sa chcel narodiť v Spojených štátoch.

Aj keď jeho spoločnosť minulý rok vykázala vyšší zisk ako v roku 2021, Buffet očakáva, že tento rok bude chudší a „zlaté časy“ končí. Jeho pravá ruka, Charles Munger (99 rokov) potom varoval investorov, že si majú zvyknúť na to, že „zarobia menej“.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme