Matica slovenská: Zrušte NEZMYSELNÉ nariadenie o vlajkách na hrade Devín!
06 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predsedníctvo Matice slovenskej prijalo vyhlásenie k nedávnej udalosti, keď predstaviteľov Matice slovenskej a študentov evanjelického lýcea donútili pracovníci hradu Devín sňať slovenskú štátnu vlajku, evanjelickú zástavu a zástavu Matice slovenskej z drevených žrdí.

Doteraz so štátnou vlajkou problém nebol

Stalo sa tak v deň výročia výstupu štúrovcov na hrad Devín, 23. apríla 2023.

Predsedníctvo Matice slovenskej informovalo verejnosť, že dňa 7. mája (v nedeľu) sa o 14. hodine pod hradom Devín uskutoční verejné zhromaždenie, ktorého cieľom je poukázať na vyššie zmienenú skutočnosť.

Podotýkame, že Matica slovenská organizuje výstup na Devín so študentmi už desaťročia a doteraz so štátnou vlajkou nebol problém,“ uvádzajú matičiari. Ako dôvod podľa predsedníctva MS správca hradu uviedol, že zástavy prekážajú turistom pri fotografovaní devínskych hradných brál.

Matičiari pripomínajú, že chystané podujatie je občianskou aktivitou Miroslava Vetríka. „Keďže ide o upozornenie na zákaz vyvesenia štátnej vlajky Slovenskej republiky, ktorá je štátnym symbolom, Matica slovenská sa rozhodla zúčastniť so svojimi členmi tejto akcie. Matica slovenská svoju účasť chápe však v nadstraníckom pohľade na vec,“ vyhlásilo ďalej predsedníctvo matičiarov.

Pre Maticu slovenskú tu ide o vec týkajúcu sa ochrany štátnych záujmov, preto sa rozhodla o podujatí informovať a pozvať ľudí na miesto konania. Zámerom podľa Matice slovenskej je, aby aj vedenie Múzea mesta Bratislavy, pod ktoré patrí aj hrad Devín, zrušilo „nezmyselné“ nariadenie.

Nepríjemná skúsenosť

Spomienky na pamätný výstup štúrovcov na Devín sa nedávno zúčastnili aj členovia občianskeho združenia Slavica. Lucia Cintulová z tohto združenia nepríjemnú skúsenosť so zamestnancami hradu Devín popísala slovami: „Pri vstupe do areálu hradu Devín nám nedovolili zobrať so sebou slovenské vlajky. Keď som namietala, ako je to možné, tak mi bolo povedané, že toto nie je náš hrad, keď som sa opýtala, koho je ten hrad, bolo ticho.“

Cintulová to nechápe ani v tej súvislosti, že ukrajinská, či dúhová vlajka môžu visieť na štátnych inštitúciách, ale do hradu, ktorý je kultúrnou pamiatkou štátotvorného národa, nesmie vstúpiť človek s vlajkou národa, ktorého dejiny sa písali práve tu.

Heredoš: Mám toho už PLNÉ ZUBY! Pravda o ovplyvňovaní verejnej mienky (VIDEO)
Miroslav Heredoš, ktorého si pamätáme počas covidu-19 ako aktivistu a iniciátora Voľnej zóny rozbehol „pátranie“ po pozadí agentúry Focus. S jej prieskumami preferencií politických strán sa stretávame vo vysielaní televízií či na stránkach novín... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme