Lídri z celého sveta sa stretávajú v Londýne na honosnej korunovácii Charlesa a Camilly
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Korunovanie nového kráľa a kráľovnej bude zahŕňať najväčšie vojenské predstavenie Spojeného kráľovstva za posledných 70 rokov, informuje The Guardian.

 

Zahraniční členovia kráľovskej rodiny, hlavy štátov a iní hodnostári z celého sveta sa zišli do Londýna na korunováciu kráľa Karola III. a kráľovnej Camilly, ktorá bude zahŕňať vojenské predstavenie, aké v Británii za 70 rokov nemá obdobu.

Sedemtisíc vojakov sa zúčastní na prehliadke s 19 vojenskými skupinami v korunovačnom sprievode tiahnucom sa jednu míľu, čo je najviac pri akejkoľvek štátnej príležitosti od korunovácie kráľovnej Alžbety II. v roku 1953.

Ceremoniál sa zavŕši vystúpením na balkóne kráľovskej rodiny a ak to počasie dovolí, preletom 60 lietadiel v troch službách, vrátane pamätného letu Bitky o Britániu a Červených šípov.
 
V predvečer korunovačného posolstva premiér Rishi Sunak povedal, že to bude „moment mimoriadnej národnej hrdosti“. „Je to hrdé vyjadrenie našej histórie, kultúry a tradícií. Živá ukážka moderného charakteru našej krajiny. A drahocenný rituál, prostredníctvom ktorého sa rodí nová éra,“ povedal.
 

Kráľ a blízka rodina usporiadali v piatok večer v Buckinghamskom paláci recepciu pre zahraničných členov kráľovskej rodiny a ďalších významných hostí vrátane Jill Bidenovej a ukrajinskej prvej dámy Oleny Zelenskej.

Na poslednú chvíľu absolvoval aj skúšku vo Westminsterskom opátstve počas náročného dňa, keď sa dokončovali práce na korunovačnom divadle, kde sa obrad koná pred hlavným oltárom.
 
 

Keď sa kráľ a kráľovná vrátia z Westminsterského opátstva, korunovačného sprievodu sa zúčastní štyri tisíc vojakov, zatiaľ čo ostatní budú lemovať trasu vo vzdialenosti piatich krokov od seba.

S týmito číslami to znamená, že keď ich majestátnosti privedieme späť do Buckinghamského paláca, a keď sa dostanú do paláca, obchodné centrum sa zaplní zľava doprava, spredu dozadu. Bude to ikonický obraz dňa,“ povedal hovorca ministerstva obrany. Celkovo sa do slávnostných a podporných úloh zapojí 9 000 vojakov.

Sprievod do Westminsterského opátstva sa začne o 10:20 (ZEČ) a bude pozostávať z 200 osôb a koní. Len čo predné kolesá diamantového jubilejného koča, ktorý vezie kráľovský pár, prejdú stredovým oblúkom v Buckinghamskom paláci, trojčlenná čestná stráž so skupinou kráľovských námorníkov kráľovsky pozdraví. Do opátstva sa dostanú o 33 minút neskôr.

Panovníka budú sprevádzať štyri divízie Household Cavalry, každá s 24 koňmi. Sprievod povedie jazdná skupina Household Cavalry so 48 koňmi a hudobníkmi a ich dvoma výraznými koňmi, Atlasom a Apollom.

Akonáhle budú v opátstve, začne sa korunovačné divadlo, ktorému budú predchádzať neoceniteľné regálie so sprievodom náboženských vodcov, premiérov a vlajkonosičov Commonwealthu.

Počas dvojhodinovej bohoslužby bude kráľ pomazaný a korunovaný na starodávnom korunovačnom kresle – stoličke svätého Eduarda – umiestnenom v strede mozaikového chodníka Cosmati z 13. storočia, ktorý bol miestom korunovania kráľov a kráľovien už viac ako 700 rokov. Kráľovná bude pomazaná a korunovaná na svojom panskom kresle.Obaja budú neskôr tróniť na trónnych stoličkách z červeného zamatu.
 
BITKA na ekonomickom samite: Ukrajinec sa pustil do Rusa (VIDEO)
Vo štvrtok došlo medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi na zhromaždení Organizácie pre hospodársku spoluprácu pri Čiernom mori (BSEC) v Turecku k viacerým fyzickým potýčkam vrátane jednej, pri ktorej ukrajinský delegát udrel svojho ruského... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik