Česi sledujú, ako Hegerovi padá moc
05 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Slovenská vláda je v agónii, Hegerovi padá moc, minister Káčer žiada o uvoľnenie. Česká verejnosť sleduje dianie na Slovensku. Na čelnom mieste o ňom informuje agentúra ČTK na svojom webe novinky.cz. 

Zdroj novinky.cz neobišiel raritný paradox, že člen Hegerovej strany Demokrati "požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort diplomacie vo vláde Eduarda Hegera. Vo štvrtok oznámil odchod z funkcie minister poľnohospodárstva Samuel Vlčan."

Káčer chce úradnícku vládu

"Káčer naznačil, že by za súčasnej situácie uprednostnil vymenovanie úradníckej vlády. Na Slovensku sa množia špekulácie, že hlava štátu menuje úradnícku vládu v utorok. Na jej čele má podľa médií stáť súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, ktorý bol v minulosti poradcom premiérky Ivety Radičovej." Informujú novinky.cz.

Exodus moci

Česká agentúra opisuje v retrospektíve rýchly rozpad moci na Slovensku. "Vlani v septembri opustila vládnu koalíciu strana Sloboda a solidarita exministra hospodárstva Richarda Sulíka a kabinet premiéra Eduarda Hegera sa stal menšinovým. V polovici decembra mu slovenský parlament vyslovil nedôveru. Hegerova vláda pôsobí odvtedy ako dočasne poverený kabinet. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra tohto roku."

Na rozdiel od Slovenského mainstreamu dávajú v Prahe priestor aj slovenskej opozícii

Opozičná strana Hlas podľa novinky.cz otvorene žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vymenovala úradnícku vládu. "Je čas vymenovať úradnícku vládu, ktorá týmto ľuďom (súčasnej vláde - pozn. red.) zabráni zneužívať svoje politické postavenie na nemorálne ožobračovanie Slovenska," nechal sa počuť predseda Hlasu a bývalý premiér Peter Pellegrini.

Opozičná strana Smer ďalšieho expremiéra Roberta Fica sa vyjadrila, že úradnícku vládu podporí iba v prípade, že sa predčasné voľby budú konať už v júli. Dodáva server novinky.cz vo svojej zahraničnej sekcii.

VLÁDA SA RÚCA! O odobratie poverenia žiada ĎALŠÍ MINISTER
Dočasne poverený minister Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. Pre TASR to... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik