Panika v USA: Za posledné dva mesiace SKRACHOVALA už tretia veľká banka
01 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Americké finančné úrady zatvorili v pondelok problémovú kalifornskú banku First Republic Bank. A dohodli sa na predaji jej aktív banke JPMorgan Chase. Informuje o tom TASR

First Republic je tak treťou veľkou americkou bankou, ktorá zlyhala za necelé dva mesiace. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

„Na ochranu vkladateľov uzatvára Federálny úrad pre poistenie vkladov (FDIC) zmluvu s JPMorgan Chase Bank a National Association o kúpe a prevzatí všetkých vkladov a v podstate všetkých aktív First Republic Bank,“ uviedol FDIC vo vyhlásení.

FDIC vo vyhlásení odhadol, že náklady Fondu poistenia vkladov na pokrytie strát First Republic budú približne 13 miliárd USD (11,84 miliardy eur). Konečné náklady budú stanovené, keď FDIC ukončí nútenú správu.

Vybrali 100 miliárd

JPMorgan prevezme „všetky vklady, vrátane tých nepoistených, a väčšinu aktív,“ uviedlo kalifornské ministerstvo finančnej ochrany a inovácií.

First Republic nedokázala prísť s funkčným záchranným plánom a minulý týždeň informovala, že vkladatelia si z nej minulý mesiac vybrali viac ako 100 miliárd USD počas krízy v bankovom sektore, čo spôsobilo strmý prepad jej akcií.

Federálna vláda preto zasiahla. Spolu s FDIC a americkým ministerstvom financií minulý týždeň oslovili šesť bánk, aby zhodnotili ich záujem o kúpu aktív First Republic. Banka JPMorgan bola jedným z niekoľkých zainteresovaných kupcov, vrátane PNC Financial Services Group a Citizens Financial Group, ktoré v nedeľu (30.4.) predložili konečné ponuky v aukcii riadenej americkými regulačnými úradmi.

Už tretia banka

Dohoda o First Republic, ktorá mala k 13. aprílu celkové aktíva vo výške 229,1 miliardy USD a vklady v hodnote 103,9 miliardy USD, prichádza necelé dva mesiace potom, čo zlyhali Silicon Valley Bank a Signature Bank pre úniky vkladov. To prinútilo Federálny rezervný systém (Fed), aby zasiahol a núdzovými opatreniami stabilizoval trhy. Tieto zlyhania prišli po dobrovoľnej likvidácii Silvergate zameranej na kryptomeny, uviedol minulý týždeň zdroj pre agentúru AFP pod podmienkou zachovania anonymity.

Podľa FDIC sa 84 pobočiek skrachovanej banky v ôsmich štátoch USA od pondelka znovu otvorí ako pobočky banky JPMorgan Chase Bank.

(1 EUR = 1,0981 USD)

Silný záväzok Pellegriniho. Oživí fabriku?
HLAS - sociálna demokracia si uctil 1. máj v Žiari nad Hronom pred firmou Slovalco. Ako uviedol líder strany Peter Pellegrini dnes si pripomíname dva významné sviatky, ktorými sú vstup SR do EÚ a sviatok práce. "Chcem jasne povedať, že HLAS... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik