Predkorunovačná rebélia odporcov britskej monarchie
03 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Odporcovia britskej monarchie protestujú proti povinnosti vysloviť sľub vernosti kráľovi Karlovi III. počas sobotňajšej korunovácie. Informuje český spravodajský web novinky.cz.

Odporcovia britskej monarchie sa búria proti výzve anglikánskej cirkvi, aby ľudia pri sledovaní bohoslužby počas sobotňajšej korunovácie kráľa Karola III. nahlas sľúbili vernosť kráľovi a jeho potomkom. Má ísť o novinku, s ktorou prišiel arcibiskup z Canterbury Justin Welby, symbolický najvyšší predstaviteľ svetovej anglikánskej komunity.

Republikáni sú hlasno proti

Zámer ostro kritizoval napríklad Graham Smith z hnutia Republika, ktoré si kladie za cieľ zrušenie monarchie a jej nahradenie republikánskym zriadením na čele s demokraticky zvoleným prezidentom. Výzvu k prísahe veternosti kráľovi označil Smith za „urážlivé a hluché gesto, ktoré drží ľud v opovrhnutí“.

Vnucujú nám niečo, čo by malo byť úplne naopak

"V demokracii je to hlava štátu, kto by mal prisahať vernosť ľudu, nie naopak," uviedol Smith. Skritizoval tiež formuláciu, podľa ktorej by malo ísť o sľub vernosti nielen panovníkovi, ale aj jeho dedičom a nástupcom. „To znamená prisahať aj princovi Andrewovi,“ zdôraznil Smith podľa webu novinky.cz na adresu kráľovho brata, ktorý je v nástupníckom rebríčku na ôsmom mieste.

Andrew je podľa prieskumov u Britov veľmi neobľúbený kvôli mnohým súkromným škandálom

Korunovácia Karola III. sa uskutoční 6. mája v londýnskom Westminsterskom opátstve. Karol III. sa do dejín zapísal ako najdlhšie čakajúci korunný princ a vo svojich 74 rokoch bude aj najstarším korunovaným kráľom. Informujú novinky.cz.

Opitý ‚Boris Johnson‘ s ukrajinským vodičským preukazom zatknutý v Holandsku
Opitý vodič s „ukrajinským vodičským preukazom“ Boris Johnson bol zatknutý v Holandsku. V holandskom meste Groningen bol zatknutý opitý vodič s falošným ukrajinským vodičským preukazom na meno bývalého britského premiéra Borisa Johnsona,... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme