Užívajte si, už zajtra tu máme epidémiu besnoty!
01 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Chystám sa dnes vykášať veľmi prosperujúcu burinu. Sviatok práce som vždy oslavoval prácou, dokonca sa smie makať aj na konzervatívnejšie založenom vidieku. Nuž, nie je to sviatok cirkevný, ktoré, pri všetkej úcte, symbolicky dodržujem. Je prvý máj, pod čerešňami bude husto. Socialisti dnes budú organizovať tábory ľudu a liberáli na druhej strane asi pikniky v prírode. Iba jeden nezaraditeľný zrejme bude pokračovať vo svojej "Tour de Slovakia", ale na toho ja dnes zväčša zvysoka toto. Oné. Nedá sa úplne. Zatiaľ. A potešilo by, keby nielen ja. Nielen dnes.

Zajtra sa začína asi najpravdepodobnejšie najväčší festival populizmu a hlúposti, aký kedy Slovensko počas svojej novodobej štátnosti zažilo. Slabším povahám radím, aby sa mu vyhli ako sa len dá, tým otrlejším, že sledovanie rokovania parlamentu je možné nielen na webe nrsr.sk či známej spravodajskej televízie, ale minimálne aj na webe tej verejnoprávnej. Máte to tam bez komentárov, pripomienok, proste - priamy prenos zo sály, ako keby ste sedeli na balkóne nad ňou. A sledovali tú hrôzu malomyseľnosti pod sebou. Verte, že tam dolu, v poslaneckých laviciach, už naozaj nikomu z tých prítomných nejde o vás, ani o Slovensko, ale iba o voľby a o seba.

Jedna schôdza, dve schôdze a či koľko vlastne?

Pôvodne sa mala zajtra o trinástej začať "normálna" schôdza Národnej rady Slovenskej republiky. Normálna v úvodzovkách, pretože v tomto volebnom období si nepamätám na jedinú normálnu skutočne a to mi verte, odsledoval som všetky. Je to moja práca. Najskôr koalícia fungovala presne ako ten povestný valec zo Zlatej Idky, ibaže premaľovaný na demokraciu. Schválila si všetko, čo chcela a čo potrebovala pre seba, ako keby opozícia neexistovala. Inak, na toto si spomeňte aj pri voľbách a ak chcete žiť v skutočnej demokracii, tak sa vám to môže splniť iba bez týchto ideologicky a mocensky sfanatizovaných až zdrogovaných valcovačov. Lenže, najskôr - ak bude vôbec otvorená, by mala byť "mimoriadka" o cenách potravín tak, ako jej obsah navrhol SMER - SSD. A keďže ho navrhol práve SMER, v rámci demokracie "karpatského typu" u nás, aj táto schôdza môže nebyť. Veď čo už po nejakých cenách potravín, treba riešiť potraty, sledovanie porna a iné, oveľa dôležitejšie predložené témy. Jaj, zabudol som, ešte Matovičove "atomofky". 

Poďme ešte chvíľku spomínať

Rokovania slovenského parlamentu prešli z fázy valca z Idky do fázy nenávisti dvoch poslancov. Matovič so Sulíkom sa tak nenávideli, že prakticky zapríčinili nefunkčnosť parlamentu a napokon aj pád vlády, ktorá vďaka pani prezidentke napokon ani tak nepadla a prakticky si dovládne takmer celé svoje volebné obdobie. Sulíkovi to ani nezazlievam, aj keď, neviem si predstaviť voliť ho. Nedá sa niekomu vnútiť milovať nenávidiaceho, až chorobne nenávidiaceho, pomstychtivého, falošného a zákerného človeka. To naozaj ani od Sulíka žiadať nemôžem. Nuž a z tejto etapy nefunkčnosti prešiel parlament do finálnej podoby práce v štýle "zachráň sa kto môžeš, ako môžeš a rob, čo ti práve schádza na um". No a záverečné rokovania tejto etapy NR SR sa začínajú zajtra. Teda, mali by sa začať. Lebo v parlamente si už dlho nie je žiaden termín istý termínom.

Mesiac naberali sily, chudáčikovia

Poslanci Národnej rady SR sa teda majú po mesačnej prestávke vrátiť zajtra, v utorok, na ďalšiu riadnu schôdzu. Ešte pred ňou má byť mimoriadne rokovanie o cenách potravín. Inicioval ho opozičný Smer-SD, začína sa (vraj predbežne) o 13.00 h. Na riadnej schôdzi sa očakáva vyše 240-bodový program. Poslanci by mali na májovej schôdzi prebrať zákony vrátené prezidentkou Zuzanou Čaputovou i návrhy, ktoré sú naviazané na plán obnovy. Ale neverte všetkému, čo sa píše. Máme tam aj rôzne Záborské a Čepčekov a šialencov s "atómofkami" a päťstovkami, máme tam Kollárovu famíliu a veselých saskárov. A veľa, nielen dve nuly, k tomu. Medzi poslaneckými návrhmi sú napríklad aj novely rokovacieho poriadku NR SR. To sa tak robí v "slušnej demokratickej spoločnosti" - vždy tesne pred voľbami meniť rokováky, volebný systém, územno-právne členenie a prípadne, ak sa zadarí, aj ústavu. A ozaj, trosky moci nezabudli ani na zmeny, ktoré by mohli "upraviť dôvody na odvolanie" šéfa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry. Na programe by mal byť aj opozičný návrh, vďaka ktorému by občania, ohrození chudobou, mohli dostať jednorazový príspevok 500 eur. 

Strata zmyslu

Podľa šéfa NR SR je možné, že viaceré poslanecké návrhy sa presunú na ďalšiu schôdzu, no tým stratia zmysel, keďže do konca volebného obdobia by mala byť už len jedna riadna schôdza v júni. Návrh zákona potrebuje prejsť schvaľovaním, ktorý obvykle trvá dve schôdze. V septembri chce Kollár už len slávnostné zasadnutie parlamentu pri príležitosti Dňa Ústavy SR.  Ach, takže zas kvartál "fraj" za poslanecký plat bratru šesť tisíciek. Ale zas - majstri zrýchlených legislatívnych konaní dokážu aj čary a uvažovať o nejakej zmysluplnej a systematickej práci parlamentu v tomto volebnom období je naozaj iba jeden nezmysel. História sa má naozaj na čo tešiť, až ju "obohatí" svojou prítomnosťou aj podoba súčasnej moci nad Slovenskom a jeho obyvateľmi. Ale o tom niekedy inokedy.

Užite si prvý máj a zajtra pevné nervy. Teda, od zajtra!

Mainstream sa vôbec nehanbí
Aký je význam hlavného prúdu? Pýta sa text v titulnom obrázku. Nuž, môžeme si pomôcť definíciou: "Mať, odrážať alebo byť v súlade s prevládajúcimi postojmi a hodnotami spoločnosti." Slovenský samozvaný mainstream však odráža predovšetkým ideológiu... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme