Mainstream sa vôbec nehanbí
30 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Aký je význam hlavného prúdu? Pýta sa text v titulnom obrázku. Nuž, môžeme si pomôcť definíciou: "Mať, odrážať alebo byť v súlade s prevládajúcimi postojmi a hodnotami spoločnosti." Slovenský samozvaný mainstream však odráža predovšetkým ideológiu a propagandu jeho majiteľmi dobre kúpených manipulátorov. O nejakých "prevládajúcich postojoch či dokonca hodnotách" niet ani reči a nielen to.

Stačili iba dve hodiny "práce" za počítačom, zopár klikov na statusy ľudí, o ktorých nepochybujem, že uvažujú a dokonca, majú "tú drzosť", že uvažujú samostatne. Iinak, fakt je zázrak, že ešte majú nejaké statusy, lebo v takom prípade sú ich profily obvykle zablokované. Operatívne, bezdebatne. Nuž a po tých pár klikoch mi je opäť, už koľkýkrát, jasné, aké trápnosti, zhovadilosti, nekompetentné nielen úsudky, ale aj súdy, vypúšťajú zo svojich klávesníc samozvaní predstavitelia slovenskej "investigatívnej" žurnalistickej obce. A oni sú na tie hlúposti, ak nie klamstvá, priam hrdí. Navzájom si za ne udeľujú sami sebou vymyslené a organizované novinárske ocenenia.

"Géniovia dneška"

Sú to ľudia "výnimočných intelektuálnych a duchovných kvalít". To, že samozvaní a že každý čo len trochu znalý toho, o čom píšu, sa chytá za hlavu hrôzou a zdesením z toho, aké bludy kalerábujú verejnosti - to im neprekáža. Ani nemôže, hlupák ani len netuší, že je hlupák, máme ich zástupy v politike a primerane tým zástupom sú nimi aj preplnené médiá hlavného prúdu. Iba hlupák sa totiž tak zasvätene, ako oni, bude vyjadrovať k tomu, čo nevyštudoval, čím sa odborne nikdy nezaoberal, čomu nerozumie, v čom sa nevyzná. A tak si píšu v tom slovenskom svete mainstreamu ako ten legendárny Jára Cimrman, ktorý poučoval Čechova, Einsteina, Nobela a mnohých ďaľších, hoci už len jeho samotná (ne)existencia bola nanajvýš sporná. Lenže, kým vo filmovej komédii hlupáci obyčajne vyvolávajú salvy smiechu, ak majú významnú spoločenskú úlohu a dokonca aj postavenie, vtedy väčšinou svojou neznalosťou spôsobujú iba ťažko napraviteľné škody.

Mnohým politikom hlúpe médiá a ich tvorcovia nanajvýš vyhovujú

Ide o akýsi druh symbiózy. V užšom zmysle o formu vzájomného vzťahu organizmov, spočívajúcu v obojstranne výhodnom spolužití v oblasti ochrany a výživy. Hlúpy novinár háji hlúpeho politika ako ochranár zver v ruji a hlúpy politik si ako v bavlnke pestuje hlúpeho novinára, lebo má pocit, že z jeho strany mu nehrozí žiadna kritiky. Ak sa niekto vymedzí z tohoto symbiotockého zväzku, je okamžite škodná, vymyká sa, je potenciálnou hrozbou. A to tak politik, ako novinár. V symbióze nažívajúce mainstreamovo - politické sekty dobre ovládajú akurát tak toto. Princíp zachovania seba samého v konkurencii nezávislého a navyše fundovaného myslenia.

Iba pár klikov

Od odborníka na právo sa dočítavam, aké kraviny vo svojej ideológii nesú slovenské vlajkové lode investigatívy mainstreamu na stránkach svojich médií. A im to ani len nedôjde, čo by sa zaboberali nejakou kritikou, veď oni sú samozvané božstvá. Lenže - sú to hlupáci. Biedni, nikým okrem seba samého neuznávaní propagandisti. Od poslankyne čítam, ako zas nejaký hlupáčik v mainstreame využil český hoax na šírenie antipropagandy voči nej. On, kritik hoaxerov, dezolátov a konšpirátorov, teda vlastne všetkých okolo seba. Cituje políciou dokázaný hoax ako zdroj pravdy. Dobrá trápnosť, fakt na chodenie po kanáloch.

Ozaj, táto nedeľa fakt už nie je taká, ako bývali. V žiadnej televíznej debate nesedí s "hviezdnymi" moderátormi jednoposlanecká a polpercentná politička. Nuž, ani na mainstream sa už nedá v týchto smutných časoch žurnalistiky spoľahnúť.

Zuzana Čaputová nepodporuje Ukrajinu, ale Zelenského režimu
Pokrytectvo Zuzany Čaputovej nepozná ani mieru, ani hraníc. Jej spanilá jazda na Ukrajinu môže dojať skorumpované médiá a hysterických aktivistov, ale my ostatní máme právo klásť racionálnu otázku: čo bolo účelom tejto cesty? Pýta sa politológ a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme