PRIESKUM VÁS PREKVAPÍ: Ľudia chcú zoštátnenie energetiky
24 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Agentúra Ako uskutočnila prieskum, v ktorom väčšina opýtaných na otázku, či by mal štát spätne ovládnuť energetické podniky a kontrolovať trh s potravinami odpovedala jasne.

Do volieb ako zástanca tvrdej ruky štátu ide aj Slovenská národná strana, ktorej predseda Andrej Danko vidí príklad v Maďarsku. Prieskum ukázal, že ľudia v regiónoch mu dávajú za pravdu a za „zoštátnenie“ elektrární či plynární je zhruba osemdesiat percent účastníkov prieskumu. Čo sa týka potravín, tam je situácia podobná – Robert Fico a Smer-SSD v reakcii na protiinflačnú garanciu pripustil, že ak to inak nepôjde, budú v tejto oblasti presadzovať tvrdú ruku štátu. Výsledky prieskumu boli veľmi podobné ako pri energiách.

Tvrdá ruka štátu

Danko vidí príklad, ako by to malo fungovať, u našich južných susedov.

„Som zástanca pevného štátu. Takého, aký vidíme z hľadiska súdržnosti strán pri vládnutí napríklad v Maďarsku. Toto, čo je tu, je anarchia a liberálna demokracia je pre mňa nástroj na rozbíjanie štátu. Som zástanca tvrdého štátu, ktorý bude mať v rukách energetiku, treba jasnú sieť nemocníc,“ povedal v nedávnom rozhovore.

Andrej Danko: Heger nech sa vráti k vodke
Nedávno na tlačovej besede Andrej Danko (SNS) a Tomáš Taraba (Život-NS) informovali o tom, čo SNS avizovala už dlhší čas. Spojili sa na jednej kandidátke do predčasných volieb. Ambíciou Národniarov je dlhodobo spájanie menších politických... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Prieskum mu dáva za pravdu

Prieskum agentúry Ako? bol uskutočnený na vzrke tisíc respondentov a portál hnonline si ho nechal vypracovať v reakcii na petíciu strany Hlas-SD. Tá ako jednu z troch otázok kladie aj túto: Mal by štát spätne ovládnuť energetické podniky a kontrolovať trh s potravinami? Takže – Ako to teda je?

Keby štát spätne ovládol plynárne či elektrárne, znamenalo by to, že by mal významný dosah aj na cenotvorbu energií. Jednoznačne za tento krok je 56,12 percenta opýtaných a odpoveď „skôr áno“ zvolilo 25,51 percenta opýtaných. Nevedeli sa vyjadriť 4,8 percenta a rovnaký počet si myslí, že určite nie. 10,2 percenta respondentov si myslí, že skôr nie.

HN-ky upozorňujú, že väčšinou súhlasili ženy, ľudia v seniorskom veku, prípadne so základným vzdelaním, prípadne so stredoškolským vzdelaním bez maturity. So zoštátnením by súhlasili prevažne voliči Republiky, SNS, Smeru-SSD či Hlasu-SD a troch vládnych strán. Naopak, voliči SaS, PS, Demokratov či KDH boli skôr proti, alebo určite proti „poštátneniu“ energetiky.

Potraviny a reťazce

Na nedávnej tlačovej besede tvrdú ruku štátu pripustil aj Robert Fico v reakcii na „zastropovanie cien“ potravín na základe dohody ministerstva pôdohospodárstva Vlčana. Podľa Fica to nebolo zastropovanie, ale arogantné, cynické a neakceptovateľné zagarantovanie ziskov na úkor občanov.

„Zvolávame preto veľké stretnutie všetkých zainteresovaných s cieľom nájsť optimálne riešenie pre bežných ľudí, ale bez solidarity reťazcov to nepôjde.“ Vyhlásil Robert Fico.

Arogantné, cynické, neakceptovateľné!
„Dávame reťazcom na výber, buď sa nájde dohoda alebo nastúpi tvrdá ruka štátu, ktorá sa už nebude pýtať!“ rezolútne varuje Robert Fico na sociálnej sieti. „Štát musí strážiť, aby bol vzťah medzi prvovýrobcami potravín, reťazcami a občanmi zdravý a... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Čo hovorí prieskum

Tu sú výsledky veľmi podobné, ako pri zoštátnení energetických podnikov. 56,40 percenta respondentov na otázku „Mal by štát kontrolovať trh s potravinami?,“odpovedalo, že určite áno a 25,6 percenta si myslí, že skôr áno. Odpovedať na otázku nevedelo 2,7 percenta. Že by trh štát asi nemal kontrolovať si myslí 9,1 opýtaných a 6,2 percenta je zásadne proti kontrole trhu s potravinami.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik