V Hladovke vybudovali priestory, aby mali Gorali kde tancovať a spievať
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Oravská obec Hladovka vybudovala nové priestory na nácvik folklórnych tanečných a speváckych zoskupení. Nachádzajú sa v budove tamojšej základnej školy. TASR o tom informoval manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.

Hladovka ležiaca na severnom slovensko-poľskom pomedzí má približne 1000 obyvateľov. Väčšinu z nich tvoria Gorali, ktorí stále aktívne rozprávajú goralským nárečím. Tradície dodnes udržiavajú aj vďaka tancu a spevu. "V obci však chýbali priestory, kde by mohli folklórne tanečné aj spevácke zoskupenia nacvičovať," povedal Šeliga. Napokon sa obec rozhodla, že ich postaví v budove školy.

"Na hornom poschodí nič nebolo, len podlahy a okná. Vybudovali sme dve miestnosti a sociálne zariadenia," priblížil starosta obce Hladovka Marián Brnušák. Dodal, že práve vďaka novým priestorom vzniklo miesto pre rozvoj folklóru aj tradícií.

V obci pôsobí detský folklórny súbor, ktorý má 76 rokov. "Tu si nacvičujú tancovanie, spievanie a hranie. Nacvičujú tu aj rôzne spevácke súbory, ako sú Horňanky, ale aj harmonikári. Schádza sa tu aj spolok Červený kríž, ale aj ľudia s telesným postihnutím," uviedol starosta obce.

Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka eurofondom a výzve, ktorú zverejnila MAS Orava. Obec naň získala takmer 32.000 eur. Zvyšných 8000 eur zaplatila z vlastných zdrojov.

V bratislavskej Redute budú znieť filmové melódie
Slovenská filharmónia (SF) uvedie vo štvrtok, piatok a v sobotu (20. - 22. 4.) koncerty Filmovej hudby pod taktovkou Rastislava Štúra. "Po prvý raz sa v populárnom programe predstaví s orchestrom aj Slovenský filharmonický zbor," uviedla pre TASR... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik